MENU
klinika

Rreziku

Shpërthimet në gazsellës alarmojnë NATO, blindohet Norvegjia me trupa ushtarake

01.10.2022 - 15:27

NATO ka dërguar me urgjencë trupa shtesë në  Norvegji pas shpërthimeve në tubacionin e gazit . Pasi u bë furnizuesi kryesor evropian i gazit natyror, Oslo në fakt ka pranuar ndihmën ushtarake franceze, gjermane dhe britanike për të garantuar sigurinë e infrastrukturës së saj energjetike, veçanërisht nëntë mijë kilometra tubacione gazi nënujore që e lidhin atë me Evropën, të konsideruara si të pambrojtura. Kryeministri norvegjez, Jonas Gahr Store, njoftoi pak ditë pas shpërthimeve me origjinë të panjohur që shkaktuan katër rrjedhje në tubacionet e gazit Nord Stream 1 dhe 2., në një konferencë për shtyp: “Ne po diskutojmë me aleatët tanë për të rritur praninë në ujërat norvegjeze dhe kemi pranuar kontributet gjermane, franceze dhe britanike”. “Unë e kuptoj se njerëzit janë të shqetësuar për pasojat e mundshme të situatës në Detin Baltik dhe mundësinë që diçka e ngjashme të ndodhë në fabrikat e naftës dhe gazit”, tha kryeministri norvegjez.

Ndërkohë, në një letër të përbashkët drejtuar Këshillit, Danimarka dhe Suedia argumentojnë se shpërthimet që shkaktuan rrjedhjet e gazit mund t’i atribuohen shpërthimit të “disa qindra kilogramëve eksploziv “, ndoshta TNT. Të dy vendet janë të shqetësuara për pasojat e mundshme të rrjedhjeve të gazit në mjedisin dhe klimën detare dhe tregojnë se operatori i tubacionit beson se rrjedhjet e gazit nga tubacionet do të vazhdojnë deri të dielën. Pas rrjedhjes, niveli i metanit mbi Suedi dhe Norvegji është në nivele rekord. “Bombat ishin vendosur,” thanë disa ekspertë për Guardian, “mund të kenë qenë robotët e mirëmbajtjesduke vepruar brenda objektit të gazsjellësit gjatë punës së riparimit. “” Nëse kjo teori rezulton e saktë, natyra e sofistikuar e sulmit dhe fuqia e shpërthimit do t’i shtojnë peshë dyshimeve se sulmet janë kryer nga një pushtet shtetëror, me gishtin e drejtuar nga Rusia ”.