MENU
klinika

Kur gjendja është serioze...

Si të kuptoni shenjat e apendisitit?

01.10.2022 - 12:43

Një bllokim, ose pengim, në apendiks mund të çojë në apendiksit, i cili është një inflamacion dhe infeksion i apendiksit. Bllokimi mund të rezultojë nga një grumbullim i mukusit, parazitëve, ose më së shpeshti, materieve fekale.

Kur ka një pengesë në apendiks, bakteret mund të shumohen shpejt brenda organit. Kjo bën që apendiksi të acarohet dhe të fryhet, duke çuar përfundimisht në apendiksit.

Apendiksi është një shtojcë në pjesën e poshtme të djathtë të barkut. Është një qese e ngushtë në formë tubi që del nga zorra e trashë.

Edhe pse apendiksi është një pjesë e traktit gastrointestinal, është një organ i mbetur. Kjo do të thotë se nuk ofron asnjë funksion jetik dhe se ju mund të jetoni një jetë normale dhe të shëndetshme pa të.

Qëllimi i shtojcës është i panjohur. Disa besojnë se përmban inde që ndihmojnë sistemin imunitar të përpunojë infeksionet në trup.

Nëse nuk e trajtoni shpejt një apendiks të inflamuar, ai mund të çahet dhe të lëshojë baktere të rrezikshme në bark. Infeksioni që rezulton quhet peritonit. Kjo është një gjendje serioze që kërkon kujdes të menjëhershëm mjekësor.

Të kesh këputje të apendiksit është një situatë kërcënuese për jetën. Ruptura rrallë ndodh brenda 24 orëve të para të simptomave, por rreziku i këputjes rritet në mënyrë dramatike pas 48 orësh nga fillimi i simptomave.

Është shumë e rëndësishme të njihni simptomat e hershme të apendiksit në mënyrë që të mund të kërkoni menjëherë trajtim mjekësor.

Simptomat e apendiksit

Apendiciti shkakton një sërë simptomash, duke përfshirë:

  • dhimbje barku
  • temperaturë të ulët
  • të përziera
  • të vjella
  • humbje e oreksit
  • kapsllëk
  • diarre
  • vështirësi në kalimin e gazit

Jo të gjithë njerëzit do të kenë të njëjtat simptoma, por është thelbësore që të shkoni tek një mjek sa më shpejt të jetë e mundur.

Apendiksi  mund të çahet 48 deri në 72 orë pas fillimit të simptomave.

Si trajtohet apendiciti?

Kur të takoheni me mjekun, ai do të kryejë një ekzaminim fizik dhe do t’ju bëjë pyetje në lidhje me simptomat tuaja. Ata gjithashtu do të urdhërojnë disa teste për t’i ndihmuar të përcaktojnë nëse keni apendiksit. Këto mund të përfshijnë:

analizat e gjakut për të parë shenjat e një infeksioni

testet e urinës për të kontrolluar shenjat e një infeksioni të traktit urinar ose një guri në veshka

një ekografi abdominale ose CT për të parë nëse apendiksi është i përflakur

Nëse mjeku ju diagnostikon me apendiksit, ai më pas do të vendosë nëse keni nevojë apo jo për kirurgji të menjëhershme.

Ju do të merrni antibiotikë përpara operacionit. Ilaçet do të ndihmojnë në parandalimin e zhvillimit të një infeksioni pas operacionit.

Kirurgu më pas do të kryejë operacion për të hequr apendiksin. Kjo quhet apendektomi.

Kirurgu mund të kryejë një apendektomi të hapur ose një apendektomi laparoskopike. Kjo varet nga ashpërsia e apendiksit.