MENU
klinika

Shkaqet

Skuqje e papritur e faqeve? Ja pse ndodh

05.10.2022 - 11:47

Parvovirusi B19 është një virus i zakonshëm që përhapet nga personi në person. Kryesisht kalon përmes sekrecioneve të frymëmarrjes, si pështymë, mukozë ose sputum. Këto mund të përhapen kur njerëzit kolliten ose teshtijnë.

Ju mund të keni dëgjuar për parvovirusin tek macet dhe qentë. Por B19 është ndryshe – prek vetëm njerëzit. Ju nuk mund ta kapni parvovirusin B19 nga kafshët shtëpiake, as nuk mund t’ua jepni atyre.

Në shumicën e rasteve, parvovirusi B19 nuk shkakton probleme serioze. Sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), rreth 2 në çdo 10 njerëz me parvovirus B19 nuk do të vërejnë asnjë simptomë.

Nëse përjetoni simptoma, ato ka të ngjarë të jenë të lehta. Por disa njerëz mund të jenë në rrezik të lartë për të zhvilluar probleme më serioze nëse kapin këtë virus. Grupet me rrezik më të lartë përfshijnë ata që kanë sistem imunitar të dobësuar, janë shtatzënë ose kanë disa lloje të anemisë.

Parvovirusi B19 mund të shkaktojë sëmundjen e pestë, një sëmundje klasike virale, shpesh me simptoma të ngjashme me gripin dhe më pas një skuqje. Disa e quajnë sindromën e “faqes së goditur me shuplakë”, sepse skuqja e faqeve është një simptomë klasike. Sëmundja e pestë mund të prekë këdo, por më shpesh prek fëmijët.

Parvovirusi B19 zakonisht largohet vetë dhe shpesh nuk kërkon ndonjë trajtim specifik.

Cilat janë simptomat e parvovirusit njerëzor?

Simptomat e mundshme të parvovirusit B19 te njerëzit përfshijnë:

  • një skuqje e ngritur në bust, krahë ose këmbë
  • një skuqje rozë ose e kuqe në faqe dhe mjekër
  • nyje të dhimbshme ose të fryra (më e zakonshme tek të rriturit)
  • lodhje
  • temperaturë të ulët
  • dhimbje koke
  • dhimbje stomaku

Skuqja zhvillohet mjaft vonë dhe zakonisht largohet pas rreth 7 deri në 10 ditë. Në disa raste, mund të zgjasë për disa javë. Skuqja mund të shkaktojë kruajtje dhe mund të përkeqësohet pas ekspozimit ndaj nxehtësisë, dritës së diellit ose stresit.

Në raste shumë të rralla, parvovirusi B19 mund të bëjë që trupi të ndalojë prodhimin e qelizave të reja të gjakut. Kjo quhet krizë aplastike kalimtare. Ju mund të keni më shumë gjasa për të zhvilluar këtë simptomë nëse keni:

anemia drapërocitare, një sëmundje e trashëguar që shkakton qeliza të kuqe të gjakut me formë jonormale

llojet e tjera të anemisë

një sistem imunitar të dobësuar nga kushte si kanceri dhe HIV, ose një transplant organi

Çfarë e shkakton parvovirusin tek njerëzit?

Parvovirusi B19 është një virus infektiv që përhapet nga personi në person. Ai përhapet përmes sekrecioneve të hundës ose pështymës kur një person teshtin ose kollitet.

Mund të përhapet gjithashtu nëpërmjet:

gjaku ose produktet e gjakut të prekur nga plazma

transplantin e palcës së eshtrave ose organeve

nga nëna shtatzënë tek fëmija

Cili është trajtimi për parvovirusin njerëzor?

Për shumicën e njerëzve, parvovirusi njerëzor do të largohet vetë pa pasur nevojë për trajtim. Megjithatë, medikamente të tilla si acetaminofen (Tylenol) dhe ibuprofen (Advil) mund të ndihmojnë në lehtësimin e shqetësimit.

Është gjithashtu e rëndësishme që të pushoni shumë dhe të pini mjaft lëngje nëse keni virus.

Njerëzit ose fetuset që zhvillojnë anemi të rëndë mund të kenë nevojë për transfuzion gjaku.

Pacientët me sistem imunitar të dobësuar mund të marrin antitrupa të veçantë për të trajtuar infeksionin.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Çfarë shkakton plasaritjen dhe trajtimet

Keni buzë të plasaritura?

Si mund të lehtësoni kruajtjen?

Çfarë është ekzema vulvare?