MENU
klinika

Analiza

A do t’i kthehet bota energjisë bërthamore?

27.11.2022 - 13:40

Kriza globale e energjisë e shkaktuar nga pushtimi i Ukrainës nga Rusia ka rritur interesin për burimet alternative të energjisë, duke përfshirë ato bërthamore, në mbarë botën.

Megjithatë, sipas shpjegimit të Katharina Buchholz e Statista, epoka e infrastrukturës bërthamore, fakti që teknologjia kishte hyrë në një modalitet të braktisjes në shumë vende dhe rezistenca e vazhdueshme ndaj projekteve të reja bërthamore komplikon një kthesë të shpejtë për shumë programe bërthamore.

Sipas të dhënave nga Raporti i Statusit të Industrisë Bërthamore Botërore, shumica e programeve të energjisë bërthamore filluan në vitet 1970, një fakt që reflekton në epokën e reaktorëve bërthamorë sot. Pavarësisht se disa programe bërthamore kanë përfunduar (dhe shumë të tjera të planifikuara për t’u hequr), numri i programeve bërthamore në botë është ulur për shumë dekada pasi disa vende ende përdorin teknologjinë, më së fundi Emiratet e Bashkuara Arabe dhe Bjellorusia në 2020. Polonia në fund të tetorit njoftoi se po kërkon të fillojë përdorimin e energjisë bërthamore në vitin 2033. Rreth asaj kohe, gjashtë programe të tjera bërthamore – mes tyre ato në Belgjikë, Gjermani, Zvicër dhe Spanjë – do të planifikohen të mbyllen, madje. edhe pse kjo tani mund të jetë subjekt i ndryshimit. Balancimi i një rënieje në programet bërthamore mund të jetë Italia, e cila po diskuton rimarrjen e teknologjisë nën qeverinë e saj të re të krahut të djathtë, pavarësisht se e braktisi dhe madje e shpalli të jashtëligjshme atë pas katastrofës së Çernobilit të vitit 1986. Më shumë kthesa ka në Suedi dhe Holandë.

Disa hapa të vegjël drejt zgjerimit bërthamor po ndodhin në vendet e njohura për kundërshtimin e ashpër ndaj energjisë bërthamore, por ato po përballen me pengesat e pritshme. Gjermania kohët e fundit zgjati aftësinë për të përdorur tre reaktorët e saj të mbetur deri në prill 2023 në një debat të gjallë publik. Fillimisht, vendi kishte planifikuar të mbyllte të gjithë reaktorët deri në fund të këtij viti. Në Japoni, e cila reduktoi ndjeshëm numrin e reaktorëve që operojnë që nga fatkeqësia e Fukushimës në 2011, disa reaktorë po i afrohen moshës 60 vjeç – kufiri i mëparshëm i jetëgjatësisë që vendi mund ta heqë tani për shkak të rrethanave aktuale. Në Belgjikë, ku mosha mesatare e reaktorit është mbi 40 vjeç, një peticion për të shtyrë mbylljen në shtator të një reaktori dështoi, ndërsa qeveria zgjati fundin e jetës së tre të tjerëve nga 2023 në 2025 pas pushtimit të Ukrainës dhe mund të madje do të vazhdojë disa deri në 2035.

Pavarësisht rrafshnaltës në programet e energjisë bërthamore, rëndësia relative e teknologjisë është ulur ende pasi kapaciteti i llojeve të tjera të energjisë u rrit më shumë se ato bërthamore. Në vitin 2021, teknologjia prodhoi më pak se 10 për qind të energjisë elektrike globale, nga niveli më i lartë prej 17,4 për qind në 1995 dhe 1996. Duke parë të gjitha nevojat e botës për energji, jo vetëm për energjinë elektrike, ato nukleare kontribuan vetëm me 4,3 për qind.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga OilPrice.com

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


"Leksionet e së shkuarës"

Analiza/ Pse krizat janë mundësi?

Përgjigjia e gabuar mund të falimentojë qeveritë

‘The Economist’: Si duhet të përballet Europa me krizën e energjisë?