MENU
klinika

Analiza

A e ka Putini një plan për t’i shpëtuar grushtit të shtetit?

23.11.2022 - 18:56

Personat e armatosur me pajisje ushtarake që u panë në qendër të Moskës më 26 tetor nuk ishin, siç mendonin disa banorë të kryeqytetit rus, terroristë apo puçistë, por anëtarë të Shërbimit Federal të Sigurisë (FSO).

Menjëherë më pas, FSO njoftoi se kishte organizuar “stërvitje taktike për të neutralizuar kërcënimet terroriste për mbrojtjen e shërbimeve kryesore shtetërore” në Moskë atë ditë. Portali rus i lajmeve The Insider mësoi se këto ushtrime janë vetëm një pjesë e masave të posaçme gjithëpërfshirëse që FSO do të marrë në rast të vendosjes së gjendjes së jashtëzakonshme ose të luftës.

Në skenë ka dalë dhe një dokument sekret me titull “Plani për mbështetjen moralo-psikologjike të tranzicionit paqësor të Drejtorisë së Operacioneve të FSO”, i cili është i ndarë në katër pjesë, pra në katër faza.

Faza e parë rendit masat që do të zbatohen para shpalljes së gjendjes së luftës, faza e dytë përmend masat që do të jenë në fuqi gjatë periudhës së “rritjes” së gatishmërisë për luftë, faza e tretë ka të bëjë me përgatitjet për shpalljen e një “kërcënim ushtarak”, dhe i katërti për rastin për të shpallur gjendje lufte që do të kërkojë “gatishmëri të plotë ushtarake”. Drejtoria e Operacioneve të FSO-së është përgjegjëse për mbrojtjen e Kremlinit dhe zyrtarëve të lartë të qeverisë, por nga ana tjetër kryen dhe detyra kundërzbulimi për FSO-në.

Gjatë kalimit nga koha e paqes në kohë lufte, Drejtoria e Operacioneve pritet të përgatitet për ofrimin e ndihmës morale dhe psikologjike për oficerët e Shërbimit Federal të Sigurisë së Federatës Ruse (FSB) dhe të përpilojë raporte mbi gjendjen morale dhe psikologjike të personelit.

Në fazën e dytë, administrata do të intervistojë oficerë individualë dhe do të informojë zyrtarë të tjerë të FSO për situatën politiko-ushtarake në Rusi dhe në botë. Përveç kësaj, është planifikuar të organizohen vizita në Sallën e Famës dhe Historisë të FSO-së në Kremlin dhe Katedralen Kazan në Moskë.

Në fazën e tretë, ata do të kryejnë trajnime socio-shtetërore në baza javore për një minimum prej 60 minutash dhe do të shpjegojnë se çfarë bën FSO. Është e mundur që administrata të jetë gjithashtu përgjegjëse për evakuimin e anëtarëve të familjeve të oficerëve të Gardës së Kremlinit. Për ngritjen e moralit të vartësve do të ngarkohen komandantët e njësive individuale dhe psikologët.

Në fazën e katërt, Administratës do t’i kërkohet t’u shpjegojë të gjithë zyrtarëve përkatës ligjet ruse në lidhje me krimet e luftës dhe të parandalojë krijimin e konfuzionit dhe panikut midis oficerëve ushtarakë dhe familjeve të tyre. Përveç kësaj, ata do të duhet t’u tregojnë anëtarëve të tjerë të FSO-së shembuj të heroizmit dhe guximit të punonjësve të FSO-së.

Në dokumentin sekret të përmendur thuhet se është e mundur që disa oficerë që do të mbrojnë Kremlinin të përjetojnë depresion dhe stres dhe nuk do të jenë të sigurt nëse eprorët e tyre po bëjnë gjënë e duhur.

Thuhet se ka mundësi që të kenë frikë dhe të jenë në ankth. Ndjenjave të tilla duhet të përgjigjen me “kundër-sugjerim”, “kundër-bindje”, “prerje proaktive”, “ndërrim objektesh” dhe intervista me oficerë të rinj që duhet të rrisin besimin e tyre. Oficerët më të rinj, thuhet, janë veçanërisht të ndjeshëm ndaj paqëndrueshmërisë neuropsikologjike. FSO-të që janë më të mençurat politikisht do të kujdesen për më pak të aftët. Ata oficerë të cenueshëm psikologjikisht mund të dërgohen gjithashtu në spital.

Mediat e të gjitha llojeve konsiderohen si kërcënimi më i madh. Thuhet se agjentët e shërbimeve të huaja të inteligjencës mund të vijnë në kontakt me drejtues të lëvizjeve sociale, organizatave joqeveritare, fetare dhe pseudo-fetare dhe të afërm të oficerëve të FSO-së. Veçanërisht theksohen individët që janë në gjendje të “ndikojnë psikologjikisht te stafi” dhe që zotërojnë “aftësi hipnotike”.

Megjithatë, nuk thuhet se cilët do të ishin këta persona dhe si mund të hipnotizonin dhe dobësonin psikologjikisht rojet e stërvitura të Kremlinit. Plani i Menaxhimit gjithashtu thotë se armiku do të përdorë edhe sulme të sofistikuara.