MENU
klinika

Rreziqet

A e trajton astmën ‘Benadryl’?

24.11.2022 - 16:16

Disa njerëz me astmë alergjike mund të gjejnë lehtësim nga përdorimi i një antihistamine si Benadryl. Por nuk është një trajtim i rekomanduar i astmës.

Astma është një gjendje kronike e frymëmarrjes që shkakton inflamacion të rrugëve të frymëmarrjes. Kur rrugët e frymëmarrjes ngushtohen, kjo e bën më të vështirë frymëmarrjen.

Njerëzit me astmë shpesh përjetojnë:

  • kollë kronike
  • gulçim
  • fishkëllimë gjatë frymëmarrjes
  • shtrëngimi në gjoks

Ka dy lloje kryesore të astmës: alergjike dhe joalergjike.

Astma alergjike shkaktohet nga ekspozimi ndaj një substance që shkakton një reaksion alergjik. Alergjenët e zakonshëm për astmën alergjike përfshijnë mykun, zbokthin e kafshëve shtëpiake, polenin dhe pluhurin.

Astma joalergjike nuk ka lidhje me alergjitë dhe mund të shkaktohet nga stresi, sëmundjet, moti, stërvitja, irrituesit në ajër dhe disa medikamente.

Disa njerëz me astmë alergjike mund të gjejnë lehtësim simptomash nga përdorimi i një antihistamine si Benadryl nëse ata gjithashtu përjetojnë simptoma të rinitit alergjik. Por nuk është një trajtim i rekomanduar për astmën alergjike.

A mund të merrni Benadryl për astmën alergjike?

Disa njerëz marrin antihistamine pa recetë për simptomat e alergjisë.

Benadryl (difenhidramina) është një antihistamine e gjeneratës së parë me efekte anësore që përfshijnë përgjumje dhe lodhje. Është me veprim të shkurtër dhe nuk ofron lehtësim afatgjatë.

Për shkak se efektet anësore të Benadryl mund të dëmtojnë vigjilencën, përqendrimin dhe kujtesën, dhe përfitimet zgjasin vetëm për një kohë të shkurtër, profesionistët mjekësorë zakonisht nuk e rekomandojnë këtë ilaç për astmën alergjike. Megjithatë, ata mund të rekomandojnë një antihistamine më të re që funksionon më gjatë dhe ka më pak efekte anësore.

Si funksionon Benadryl për të trajtuar astmën?

Benadryl bllokon Receptorët e histaminës që shpesh aktivizohen gjatë një reaksioni alergjik. Kjo i kthen efektet e histaminës në trup. Rezultati është zvogëlimi ose eliminimi i shumë simptomave të alergjisë.

Hulumtimet nga viti 2019 zbuluan se receptorët e histaminës mund të luajnë një rol në simptomat e astmës dhe antihistaminet mund të ofrojnë lehtësim për disa njerëz. Konkretisht, studimi identifikoi një nëntip të njerëzve me astmë të cilët gjithashtu kanë rinitit alergjik. Për ata që kanë të dyja kushtet, antihistaminet mund të ndihmojnë.

Benadryl lehtëson simptomat si skuqjen, kruarjen dhe lotimin e syve, si dhe rrjedhjen e hundës dhe teshtitjen. Njerëzit me astmë alergjike mund të kenë disa nga këto simptoma, si dhe simptoma kryesore të astmës si kollitja, gulçimi, shtrëngimi në gjoks dhe fishkëllima.

A është Benadryl i mirë për llojet e tjera të astmës?

Benadryl punon për të lehtësuar simptomat e zakonshme të alergjisë. Ilaçi nuk hap rrugët e frymëmarrjes në mënyrën se si bëjnë trajtimet e astmës së linjës së parë.

Meqenëse antihistaminet funksionojnë duke kundërshtuar reaksionin alergjik, Benadryl mund të mos ndihmojë me astmën jo-alergjike, përveç nëse të njëjtat acarime që shkaktojnë astmën, si tymi ose ndotësit e ajrit, shkaktojnë gjithashtu simptoma alergjike.