MENU
klinika

Ja çfarë thonë studimet!

A ka një lidhje midis aluminit dhe Alzheimerit?

27.11.2022 - 09:45

Shkenca nuk ka gjetur prova të një lidhjeje të fortë midis niveleve të larta të aluminit dhe zhvillimit të Alzheimerit. Megjithatë, kërkimi është në vazhdim, dhe ju mund të jeni pjesë e tij.

Alzheimer është një sëmundje progresive që klasifikohet si një nga llojet më të përhapura të demencës. Jo vetëm që shkakton humbje të kujtesës, por gjithashtu mund të dëmtojë funksionin bazë të trurit dhe aftësinë për të menaxhuar detyrat e përditshme. Alzheimer gjithashtu ka një ndikim tek familjarët e personit të prekur, ndërsa ata shikojnë një person të transformohet para syve të tyre.

Ndërsa ekspertët besojnë se kjo sëmundje shkaktohet nga një grumbullim i tepërt i proteinave rreth dhe në qelizat e trurit, shumë njerëz besojnë se ekspozimi ndaj aluminit mund të jetë gjithashtu fajtor. Kjo teori supozon se për shkak se alumini ka qenë i lidhur me çështje të tjera neurologjike, ai gjithashtu mund të ndikojë në shfaqjen e Alzheimerit.

A mund të merrni Alzheimer nga ekspozimi ndaj aluminit?
Është e rëndësishme të theksohet se – deri më sot – shkencëtarët ende nuk e kanë zbuluar saktësisht se çfarë e shkakton Alzheimerin.

Megjithatë, ata e dinë se një kombinim faktorësh si mosha, gjenetika, faktorët mjedisorë, madje edhe zakonet e jetesës mund të inkurajojnë zhvillimin e tij. Për shkak se ka një komponent mjedisor të përfshirë, është e kuptueshme që njerëzit mund të mendojnë se ekspozimi ndaj materialeve potencialisht toksike mund të çojë në Alzheimer.

Deri më sot, hulumtimi për një lidhje përfundimtare midis ekspozimit ndaj aluminit (p.sh., përdorimi i deodorantit dhe antidjersës, gatimi me enë pjekjeje alumini ose përdorimi i fletëve të aluminit) dhe Alzheimerit nuk është përfundimtar.

Pra, të paktën brenda komuniteteve mjekësore dhe shkencore, teoria se ekspozimi i aluminit mund të çojë potencialisht në Alzheimer nuk mbështetet ose promovohet gjerësisht.

Studime mbi aluminin dhe Alzheimerin
Ndërsa ka disa studime që konfirmojnë se ekspozimi i tepërt i aluminit mund të çojë në rezultate të tjera negative shëndetësore, e njëjta gjë nuk mund të thuhet për lidhjen e drejtpërdrejtë të aluminit me shkaktimin e Alzheimerit. Në varësi të studimit, mund të ngrihet një rast pro ose kundër kësaj teorie.

Një rishikim klinik i vitit 2017, që ekzaminoi rishikimet e mëparshme të thelluara të niveleve të aluminit në trup, u fokusua te të anketuarit që punonin në industri që do të rrisnin ekspozimin e tyre ndaj elementit. Në veçanti, toleranca maksimale e njohur biologjike për ekspozimin në punë të aluminit është 50 mikrogramë për gram kreatininë në urinë.

Megjithatë, vetëm njerëzit me një ekspozim të regjistruar prej 100 mikrogramë për gram kreatinine në urinë, u testuan dobët në testet neurologjike që kontrollonin vëmendjen, të mësuarit dhe kujtesën. Megjithatë, edhe me këto kritere, këta pjesëmarrës nuk shfaqën encefalopati ose çmenduri.

Por një tjetër rishikim klinik i vitit 2017 që ekzaminoi studime të tjera që synonin praninë e metaleve të rënda te njerëzit me Alzheimer gjeti një korrelacion midis niveleve më të larta të aluminit dhe sëmundjes. Ndërsa ky rishikim theksoi një model, ai ndaloi së deklaruari një lidhje përfundimtare dhe në vend të kësaj rekomandoi që nevojiteshin më shumë kërkime.

Një studim kanadez i vitit 2021 u porosit për të përcaktuar nëse kishte një lidhje midis aluminit në ujin e pijshëm dhe Alzheimerit. Ky studim zbuloi se nuk ekzistonte asnjë korrelacion i qartë.

Në fund të fundit, të gjitha studimet aktuale thonë se nevojiten kërkime të mëtejshme dhe se nuk mund të bëhet asnjë lidhje përfundimtare midis niveleve të aluminit në trup dhe zhvillimit të Alzheimerit.