MENU
klinika

Sa e rrezikshme është?

A mund të keni migrenë okulare në të dy sytë?

24.11.2022 - 16:20

Migrena okulare i referohet një episodi migrene me simptoma vizuale. Nëse shfaqet në njërin sy, quhet migrenë e retinës. Por nëse shfaqet në të dy sytë, mjekët e quajnë migrenë me aurë. Është e paqartë se çfarë e shkakton këtë, por mund të jetë për shkak të neuroneve të ngacmuara në korteksin e trurit.

Migrena është një gjendje neurologjike që mund të shkaktojë dhimbje koke të rënda dhe simptoma të tjera si:

  • nauze dhe të vjella
  • vështirësi në të folur
  • ndjeshmëria ndaj dritës dhe zërit

Episodet e migrenës prekin rreth 12% të popullatës së përgjithshme. Rreth 30% e njerëzve që përjetojnë episode të migrenës zhvillojnë migrenë me aurë. Një migrenë me aurë është kur simptomat shqisore, motorike ose të të folurit ndodhin në të njëjtën kohë ose para migrenës.

Një aurë shpesh shkakton ndryshime vizuale si:

  • humbje e pjesshme e shikimit
  • vija zigzage ose forma gjeometrike në vizion
  • ndezje dritash, yjesh ose njollash

Profesionistët mjekësorë nuk e përdorin më termin migrenë okulare. Megjithatë, shumë njerëz e përdorin atë për t’iu referuar çdo migrenë që shkakton simptoma vizuale. Ata gjithashtu mund të përdorin termin migrenë oftalmike. Mund të përfshijë migrenë me aurë, e cila zakonisht shkakton simptoma në të dy sytë, ose migrenë e retinës, e cila shkakton simptoma në njërin sy.

A është serioze migrena okulare në të dy sytë?

Një migrenë me një aurë vizuale mund të shkaktojë simptoma dobësuese që ndikojnë në cilësinë e jetës. Disa njerëz mund të kenë simptoma që dëmtojnë aktivitetet e tyre të përditshme.

Edhe pse migrena mund të shkaktojë simptoma të rënda, ajo zakonisht nuk është kërcënuese për jetën dhe nuk shkakton dëmtim të trurit. Episode e migrenës priren të përmirësohen gjatë shumë viteve në shumicën e njerëzve.

Megjithatë, migrena me aurë mund të ketë disa komplikime serioze. Në raste të rralla, mund të shkaktojë një konvulsion. Njerëzit që kanë migrenë me aurë janë në një rrezik më të lartë të atakut në zemër dhe goditjes në tru.

Si mund ta trajtoj migrenën okulare në të dy sytë?

Shumë njerëz e shohin të dobishme të lëvizin në një dhomë të errët dhe të qetë kur fillon një aurë. Një kompresë e ftohtë në ballë ose në pjesën e pasme të kokës mund të ndihmojë në menaxhimin e dhimbjes.

Disa medikamente mund të ndihmojnë në lehtësimin e simptomave nëse i merrni ato kur zhvilloni simptoma. Mjekët ndonjëherë rekomandojnë:

  • qetësuesit e dhimbjeve si ibuprofeni
  • triptanët
  • barna kundër të përzierave (për të reduktuar të përzierat ose të vjellat)
  • ergotaminat

Rreth një e treta e njerëzve që kanë episode migrene kanë aura. Pothuajse të gjithë këta njerëz përjetojnë ndryshime të përkohshme të shikimit gjatë episodeve të tyre.

Nuk ka kurë për migrenën me aurë, por mjeku mund t’ju ndihmojë të krijoni një plan për të ndihmuar në parandalimin e episodeve.