MENU
klinika

Ndikimet në sistemin tretës

A mund të shkaktojë psoriasis probleme me stomakun?

27.11.2022 - 09:45

Psoriaza është një gjendje autoimune inflamatore dhe mund të ndikojë më shumë se vetëm lëkurën.

Ky artikull do të eksplorojë marrëdhënien midis psoriazës dhe sëmundjeve inflamatore të zorrëve si sëmundja e Crohn dhe sëmundja celiac, si dhe çfarë trajtimesh mund të jenë të mundshme nëse jeni duke përjetuar këto probleme stomaku për shkak të psoriazës.

Problemet e tretjes si koliti ulceroz dhe sëmundja e Crohn janë të zakonshme tek njerëzit që kanë gjithashtu psoriasis. Megjithatë, psoriasis nuk i shkakton drejtpërdrejt këto kushte.

Të njëjtat gjene që luajnë një rol në zhvillimin e psoriasis luajnë gjithashtu një rol në zhvillimin e sëmundjeve të tjera inflamatore, duke përfshirë sëmundjen Crohn.

Ka ende shumë për të mësuar për lidhjen midis këtyre sëmundjeve, por si psoriaza ashtu edhe këto kushte inflamatore gastrointestinale besohet se lindin nga inflamacioni i drejtuar nga citokina – veçanërisht rrugët e interleukinës 23 dhe Th17.

Një studim i vitit 2015 vlerësoi se psoriaza është rreth 8 herë më e zakonshme tek njerëzit me sëmundjen Crohn sesa popullata e përgjithshme. I njëjti studim vuri në dukje se rreth 10% e njerëzve me sëmundjen Crohn kanë një të afërm të ngushtë me psoriasis.

Një studim më i fundit në vitin 2018 zbërtheu prevalencën e sëmundjeve inflamatore të zorrëve (IBD) te njerëzit me psoriasis më konkretisht. Prevalenca e secilës sëmundje të zorrëve te njerëzit me psoriasis ishte:
Sëmundja e Crohn: 0.4%
koliti ulceroz: 0.5%
sëmundja celiac: 2%

I njëjti studim i vitit 2018 raportoi se rreth 9.5% e njerëzve me sëmundjen e Crohn-it kishin psoriasis, ashtu si edhe rreth 6.6% e njerëzve me kolit ulceroz.

Çfarë ndikimesh mund të ketë psoriasis në sistemin tretës?
Është e paqartë se cili kusht mund të vijë i pari. Në disa njerëz, studiuesit sugjerojnë se psoriasis dhe sëmundjet inflamatore të tretjes mund të zhvillohen në mënyrë të pavarur nga njëra-tjetra. Në njerëz të tjerë, psoriasis mund të jetë një flamur i kuq për inflamacionin themelor të tretjes.

Kur inflamacioni ekziston në trup, ai mund të ketë shumë efekte.

Në psoriasis, inflamacioni bëhet i njohur përmes pllakave dhe lezioneve të lëkurës. Dhimbja e barkut në IBD mund të shkaktohet gjithashtu nga inflamacioni në traktin tretës.

Përveç dhimbjes në bark, simptomat e mëposhtme të tretjes janë raportuar me ritme më të larta te njerëzit me psoriasis:
ndjenjë e fryrje ose e ngopur
diarreja
mukusit në jashtëqitje
gjak në jashtëqitje
humbje peshe e paqëllimshme

A shkakton psoriasis sindromën e zorrës së irrituar (IBS)?
Ndërsa një numër studimesh kanë treguar se psoriasis dhe IBD ndajnë një lidhje të besueshme, se si saktësisht psoriaza mund të shkaktojë IBD nuk është saktësisht e qartë. Në përgjithësi, njerëzit me psoriasis kanë më shumë gjasa të kenë lloje të tjera të kushteve inflamatore.

Është e vështirë të merret një numër i saktë se sa shpesh njerëzit me psoriasis vazhdojnë të zhvillojnë IBD. Megjithatë, ekziston një lidhje më e fortë midis psoriazës dhe sëmundjes së Crohn-it sesa me gjendjet e tjera inflamatore të zorrëve, siç është koliti ulceroz.

Nga ana tjetër, sindroma e zorrës së irrituar (IBS) zakonisht nuk lidhet me sëmundjen inflamatore. Në vend të kësaj, IBS zakonisht duket se rezulton nga gjëra të tilla si:
intoleranca ndaj ushqimeve të caktuara
infeksionet bakteriale
stresi

Gjithashtu duket se ka një lidhje midis IBD dhe rasteve më të buta të psoriasis. Një studim i vitit 2019 raportoi se 87% e njerëzve me IBD kishin psoriasis të butë dhe 13% e njerëzve me IBD kishin psoriasis të moderuar deri në të rëndë.

Trajtimi i psoriazës mund të luajë një rol në këtë ndryshim, pasi psoriaza më e rëndë ka më shumë gjasa të kontrollohet me medikamente sistemike sesa një rast i butë. Medikamentet sistemike të përdorura në psoriasis mund të ndihmojnë gjithashtu në trajtimin e kushteve të tjera inflamatore si sëmundja e Crohn dhe forma të tjera të IBD.

Ilacet biologjike përdoren më shpesh për të trajtuar psoriasis – si dhe për kushte të tjera inflamatore të ndërmjetësuara gjenetikisht.

Megjithatë, ka disa prova që IBD mund të zhvillohet në të vërtetë si një efekt anësor i pazakontë i këtyre medikamenteve.

Të referuara si një çështje paradoksale sepse këto medikamente mund të trajtojnë vetë kushtet që duket se shkaktojnë, duket se medikamentet e përdorura për trajtimin e IBD si infliximab, adalimumab dhe etanercept mund të çojnë në zhvillimin e psoriasis pas fillimit të trajtimit.

Për më tepër, ndërsa disa raporte janë përpjekur të lidhin trajtimin e psoriazës tildrakizumab me zhvillimin e IBD, studiuesit e kanë pasur të vështirë të vërtetojnë këtë lidhje.

Mënyra se si trajtohen problemet e tretjes që ndodhin së bashku – ose si rezultat i psoriasis – varet shumë nga gjendja.

Kushtet inflamatore si psoriasis dhe IBD shpesh ndodhin tek njerëzit me karakteristika të ngjashme gjenetike. Si të tilla, çrregullimet inflamatore të tretjes mund të përfitojnë nga disa nga të njëjtat trajtime si psoriasis.