MENU
klinika

Kanë të njëjtin shkak, por...

Ku ndryshon blefariti nga lythi i syrit?

16.11.2022 - 11:52

Bakteret mund të jenë shkaku themelor i blefaritit dhe i lythave. Por lythat janë rezultat i një infeksioni dhe shkaktojnë një gungë të dhimbshme, ndërsa blefariti është inflamacion i qepallave.

Nëse ndjeni bezdisje në sy, mund të pyesni veten nëse keni ndonjë nga këto gjendje ose diçka tjetër si një chalazion ose konjuktivit. Të gjitha këto kushte zakonisht i përgjigjen mirë trajtimit në shtëpi, por mjeku i syrit mund të ndihmojë në rastin e shqetësimit më serioz.

A është lythi i njëjtë me blefaritin?

Lythi është një gungë në qepallë ose sy. Shumica e tyre janë nga një infeksion i baktereve stafilokoku. Blefariti nganjëherë shkakton një lyth, por ato nuk janë të njëjtat gjendje. Blefariti shkakton kore rreth bazës së qerpikëve. Të dyja kushtet mund të çojnë në skuqje të syve dhe ënjtje.

Simptomat e blefaritit dhe lythave

Blefariti nuk shkakton gjithmonë një gungë si lytha. Sidoqoftë, të dy kushtet kanë disa simptoma të ngjashme.

*Simptomat e blefaritit

Disa nga simptomat më të zakonshme të blefaritit përfshijnë:

 • qepallat e kuqe ose të zbardhura
 • qepallat e fryra
 • një ndjesi djegieje në qepallat
 • kruarje e qepallave
 • qepallat e lënduara
 • kore në bazën e qepallave
 • Ju gjithashtu mund të përjetoni sy të thatë nëse keni blefarit.

*Simptomat e stytës

Lythi  ka disa simptoma me blefaritin. Por, ndryshe nga blefariti, një tipar dallues i një lythave është një gungë në qepallë ose rreth syrit. Simptoma të tjera përfshijnë:

 • qepallat e kuqe ose të zbardhura
 • qepallat e fryra
 • një gungë e vogël, e dhimbshme në ose brenda qepallave
 • sy te kuq
 • sy të përlotur
 • Gunga është shpesh e dhimbshme ose e ndjeshme në prekje.

A mundet blefariti të shkaktojë lytha apo anasjelltas?

Blefariti mund të shkaktojë lytha. Megjithatë, nuk ka të ngjarë që lyhat të shkaktojnë blefarit. Blefariti i pasmë mund të jetë rezultat i bllokimit të gjëndrave të yndyrës. Ky është gjithashtu një shkak i mundshëm i një lythi, veçanërisht hordeolum i brendshëm, i cili mund të ndodhë pasi ka një infeksion të gjëndrës së vajit të qepallave.

Trajtimi i blefaritit dhe lythit

Shpesh, blefariti dhe stinët i përgjigjen mirë trajtimit në shtëpi.

Trajtimi i blefaritit

Blefariti shpesh përsëritet te njerëzit. Por ka mënyra për të menaxhuar simptomat.

Vendosni një kompresë të ngrohtë mbi sy për të zhbllokuar gjëndrat e vajit dhe për të liruar koret.

Lani butësisht bazën e qerpikëve me një leckë të pastër të lagur në shampo të holluar për fëmijë.

Konsideroni shampo antibakteriale për flokët, lëkurën e kokës dhe vetullat.

Përdorni pika sysh pa recetë për të reduktuar simptomat e syrit të thatë.

Vajrat e peshkut omega-3, të cilat janë në dispozicion si një shtesë ushqimore, mund të ndihmojnë në mbështetjen e shëndetit të gjëndrave të vajit tek sytë.

Një okulist mund të rekomandojë trajtime me recetë, si pomada me antibiotikë ose pika për sy.

Trajtimi i lythave

Lythi  zakonisht largohet për rreth 1 javë. Nëse nuk largohet, ose është mjaft i madh, një okulist mund ta heqë atë në mënyrë kirurgjikale. Kjo përfshin dhënien e një anestezioni lokal, bërjen e një prerjeje të vogël dhe drenimin e kistit. Do të qëndroni zgjuar dhe vigjilent.

Është e rëndësishme që të mos shpërthejë, pasi mund të përhapë infeksionin ose ta përkeqësojë atë.

Në shumicën e rasteve, ju mund të lehtësoni simptomat në shtëpi duke përdorur një kompresë të ngrohtë. Mundohuni të aplikoni kompresën për 15 minuta të paktën katër herë në ditë. Ju gjithashtu mund të masazhoni butësisht lythin për të ndihmuar në lirimin e bllokimeve.

Një oftalmolog mund të rekomandojë një pomadë antibiotike nëse ka një infeksion.