MENU
klinika

Banorët do shpërblehen me çmime

Platforma e re inkurajon stilin e jetesës me pak karbon

20.11.2022 - 15:20

Provinca Liaoning e Kinës verilindore ka gjetur një mënyrë të re për të nxitur banorët e saj që të përdorin transportin publik, të seleksionojnë mbeturinat shtëpiake dhe të mbjellin pemë, duke u dhënë atyre pikë për t’i shkëmbyer me çmime.

Liaoning ka lançuar së fundi një platformë për të inkurajuar sjelljen që mund të reduktojë emetimet e karbonit në mes të përpjekjeve të Kinës për të arritur maksimumin e karbonit dhe objektivat e neutralitetit, shkruan “Xinhua”.

Për shembull, një banor mund të fitojë dy pikë gjatë ecjes një minutë me biçikletë dhe mund të fitojë maksimumi 160 pikë çdo ditë. Këto pikë mund të shkëmbehet me mallra, shërbime dhe kuponë zbritjeje, tha Chen Yongmin, kreu i “China Liaoning Emmission Exchange”, i cili operon platformën.

Platforma mund të ndihmojë qeverinë të motivojë popullatën të marrë pjesë në fushatën e reduktimit të emetimeve, tha Zhang Chenyu, zëvendësdrejtor i Zyrës së Ekologjisë dhe Mjedisit të qytetit Shenyang, Liaoning.

Kina ka njoftuar se synon të arrijë kulmin e emetimeve të dyoksidit të karbonit përpara vitit 2030 dhe të arrijë neutralitetin e karbonit përpara vitit 2060. Duke ecur përpara në rrugën e zhvillimit të gjelbër, vendi ka bërë çdo përpjekje për të përmbushur premtimet.

Në vitin 2021, emetimet e dyoksidit të karbonit në Kinë për njësi të PBB-së ranë me 34.4 për qind krahasuar me vitin 2012.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Dëmshpërblimi i vendeve të varfra

Samiti për Klimën, arrihet marrëveshja historike!