MENU
klinika

Ja pse shkaktohet

Pse keni fryrje nëse vuani nga koliti ulceroz?

24.11.2022 - 16:22

Fryrja dhe simptoma të tjera si gazrat dhe kapsllëku mund të jenë të zakonshme me kolitin ulceroz. Fryrja mund të ndodhë kur inflamacioni dhe ulçera ndikojnë në tretje. Ndryshimet në dietë dhe mjekimi mund të ndihmojnë.

Koliti ulceroz (UC) është një lloj sëmundjeje inflamatore e zorrëve (IBD) që shkakton inflamacion dhe plagë të vogla, të quajtura ulçera, në rreshtimin e zorrës së trashë. Inflamacion dhe ulçera mund të formohen gjithashtu në rektum.

Ndërsa shkaku i UC nuk është plotësisht i njohur ose i kuptuar, një studim i besuar sugjeron që një reagim i tepruar i sistemit imunitar ndaj një infeksioni të zorrës së trashë luan një rol të fortë dhe madje mund të jetë një shkaktar. Gjenetika, ndryshimet në mikrobiotën e zorrëve dhe faktorët mjedisorë gjithashtu mendohet se luajnë një rol.

UC prek njerëzit ndryshe. Disa njerëz kanë diarre kronike të shoqëruar me gazra dhe fryrje shumicën e kohës. Të tjerët kanë kapsllëk, i cili më pas mund të shkaktojë gazra dhe fryrje.

Çfarë e shkakton fryrjen me kolit ulceroz?

Inflamacioni dhe ulçera që vijnë nga koliti ulceroz vështirësojnë tretjen. Nëse nuk jeni duke e tretur ushqimin në mënyrë efikase, mund të shfaqen një sërë simptomash – duke përfshirë fryrjen.

Nëse stomaku është i fryrë, mund të ndjeni presion ose një ndjenjë shtrëngimi në bark. Barku gjithashtu mund të duket ose ndihet i ngopur.

Simptomat e kolitit ulceroz, të tilla si gazi i bllokuar, kapsllëku dhe diarreja, të gjitha mund të çojnë në fryrje.

*Gaz i bllokuar

  • Fryrja është shpesh rezultat i gazit të tepërt të zorrëve që bllokohet brenda traktit të tretjes.
  • Gazi formohet në zorrën e trashë kur bakteret në mikrobiomë shpërbëhen dhe fermentojnë karbohidratet e patretura.
  • Nëse trupi juaj prodhon shumë gaz shpejt, ai mund të grumbullohet në system pa dalë plotësisht.
  • Gazi i bllokuar është një shkak i zakonshëm i fryrjes. Mund të shkaktojë gjithashtu dhimbje të forta stomaku.

*Kapsllëk

Kapsllëku ndodh kur ushqimi dhe jashtëqitja e sapo tretur mbeten në sistemin e tretjes për një periudhë të gjatë. Kjo u jep baktereve kohë shtesë për të fermentuar lëndën e patretur, duke shkaktuar gazra dhe fryrje.

Barra e tepërt e ushqimit dhe jashtëqitjes së mbështetur e bëjnë stomakun të zgjerohet. Një ndjenjë e plogësht, e fryrë dhe siklet janë rezultate të zakonshme. Përmbajtja shtesë e tretjes gjithashtu zë vend në zorrë, duke e bërë më të vështirë nxjerrjen e gazit.

Kapsllëku gjithashtu i jep kohë jashtëqitjes për t’u dehidratuar, duke shkaktuar jashtëqitje të tharë që mund të jetë e dhimbshme për t’u eliminuar nga trupi.

*Diarreja

Një pjesë e punës së zorrës së trashë është të dehidratojë ushqimin dhe ta kthejë atë në jashtëqitje. Kur zorra e trashë është e përflakur, është më pak në gjendje të thithë përmbajtjen e ujit në ushqimin e patretur. Kjo rezulton në diarre – jashtëqitje të holluar me ujë, të lirshme dhe urgjencë të zorrëve.

Kur keni diarre, mund të përjetoni gjithashtu dhimbje barku dhe një ndjenjë fryrjeje të pakëndshme.

Cili është trajtimi i fryrjes nga koliti ulceroz?

Bisedoni me një mjek për simptomat tuaja të UC. Disa medikamente ndihmojnë në trajtimin e fryrjes së barkut, si dhe kapsllëkut, gazit të tepërt dhe shtimit në peshë.

Trajtimet për UC përfshijnë medikamente, të tilla si kortikosteroidet, që lehtësojnë inflamacionin në zorrën e trashë. Reduktimi i inflamacionit do të ndihmojë në shërimin e ulçerave të vogla në zorrën e trashë.

Trajtimi i kolitit ulceroz në tërësi mund të jetë i mjaftueshëm për të reduktuar fryrjen, gazrat dhe simptoma të tjera të pakëndshme.

Mjeku mund të rekomandojë gjithashtu që të shtoni një ilaç kundër gazit që përmban simetikon në planin tuaj të trajtimit.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Ja çfarë thonë mjekët

A ndikon vitamina D tek koliti ulceroz?

Simptomat dhe mënyrat e mjekimit

Çfarë është koliti ulceroz i anës së majtë?

Ja çfarë thonë mjekët

A shkakton koliti ulceroz dehidratim?