MENU
klinika

Analiza

Pse vendimet e BE po e ‘sikletosin’ Biden-in?

26.11.2022 - 15:25

Me 494 vota pro, 58 kundër dhe 44 abstenime, Parlamenti i Bashkimit Evropian emëroi Federatën Ruse si “shtetërore sponsorizuese të terrorizmit”.

Një lëvizje që sjell interpretime dhe pasoja të shumta. Teksti bashkoi tre rezoluta të ndryshme të paraqitura nga Partia Popullore Evropiane, Reneë Europe dhe Grupi i Konservatorëve dhe Reformistëve Evropianë.

Në versionin përfundimtar, eurodeputetët denoncojnë “luftën e paligjshme, të paprovokuar dhe të pajustifikuar të agresionit” të Rusisë kundër Ukrainës dhe akuzojnë ushtrinë ruse dhe përfaqësuesit e saj për kryerjen e një liste të gjatë krimesh, si vrasja e mijëra civilëve dhe qindra fëmijëve, sulmet mbi infrastrukturën thelbësore, ekzekutimet e shkurtra, rrëmbimet, përdhunimet, ngacmimet, torturat, ndalimet masive dhe dëbimet e detyruara.

Përveç kuadrit të ri ligjor, Parlamenti Evropian po bën thirrje për një izolim “të plotë” ndërkombëtar të Rusisë, një reduktim të mëtejshëm të marrëdhënieve diplomatike dhe një raund të ri të sanksioneve të BE-së.

Duke qenë se politika e jashtme mbetet një kompetencë thelbësore e 27 shteteve anëtare individuale të Bashkimit, parlamentet kombëtare duhet gjithashtu të miratojnë një deklaratë të tillë në mënyrë që ajo të ketë një rëndësi më të madhe politike. Deri më tani, vetëm parlamentet e Polonisë dhe të shteteve baltike kanë udhëhequr rrugën e brendshme në këtë drejtim.

“Tërmeti” që pritet të shkaktojë në

Ky veprim, megjithatë, është një shenjë e ndryshimit të kohërave dhe dëshmi se periferia e Evropës, e përfaqësuar nga shtetet baltike dhe Polonia, tani ka fuqinë për të formësuar perspektivën strategjike të Brukselit.

Propozimi për t’i dhënë Moskës këtë etiketë nxiti debatin politik në SHBA verën e kaluar, kur konflikti ishte tashmë në muajin e pestë. Në të vërtetë, Senati i SHBA kishte miratuar njëzëri një rezolutë jodetyruese që i kërkon Sekretarit të Shtetit Antony Blinken të caktojë Rusinë si një shtet “sponsor të terrorizmit” për veprimet në Çeçeni, Gjeorgji, Siri dhe Ukrainë që kanë provokuar “vdekjen e njerëzve të panumërt”, gra dhe fëmijë.” Diçka e ngjashme kishte ndodhur tashmë në Dhomën e Përfaqësuesve, ku presidentja Nancy Pelosi mund të ishte kthyer në promotore të masës. Kongresi amerikan, e justifikoi propozimin jo thjesht duke e lidhur atë me pushtimin ukrainas, por me një sërë veprimesh kriminale “shtetërore” dhe të gjata, duke filluar nga Çeçenia deri te aktivitetet e Grupit Wagner.

Një propozim për të cilin ai e di se i vuri menjëherë presidentin Biden dhe besnikët e tij nën presion, duke rrezikuar të ndërlikojë diplomacinë e fshehtë.

Emërtimi i veçantë, megjithatë, rrezikon të ndërlikojë një sërë marrëdhëniesh të ndërthurura. Para së gjithash ajo mes Evropës, e cila rrezikon të bjerë në vetë-lavdërim pas lëvizjes  dhe Shteteve të Bashkuara.

Uashingtoni është i vetëdijshëm për përdorimin e pullave si një “shtet mashtrues” dhe nuk ka ndërmend të përfshihet në një retorikë të re që mund të ringjallë frymën e luftës në terror , edhe pse është në dijeni të krimeve ruse. Ashtu siç e di mirë që të shënosh një shtet si “sponsor” të terrorizmit, duke marrë rastin kuba- rrezikon të krijojë riorganizime të rrezikshme midis zonave gjeopolitike periferike. Rreziku, i thjeshtë dhe real, është se pas lëvizjes, më shumë se sa dikush mund të simpatizojë Rusinë të nxjerrë jashtë.

Ndërsa SHBA-ja nuk ka gjasa ta shpallë zyrtarisht Rusinë një sponsor shtetëror të terrorit, ajo do të vazhdojë të jetë furnizuesi më i madh i ndihmës ushtarake për Ukrainën, me shumë shtete anëtare të BE-së që ende angazhohen vetëm në IOU.

Etiketimi i Rusisë si sponsor i terrorit mund të jetë gjithashtu një bumerang i rrezikshëm për Evropën dhe për vetë zgjidhjen e konfliktit. Edhe pse ka një implikim moral dhe praktik, rrezikon të mos ndikojë sadopak në virulencën e sulmeve nga Moska, veçanërisht tani që po afron Dimri i Përgjithshëm.

Kombet e goditura historikisht nga terrorizmi ndërkombëtar mund të distancohen nga deklarata dhe të ndërpresin dialogun me Evropën.

 

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Është marrë me çështjet e brendshme

Sfidat e mëdha të politikës së jashtme për Biden

Kërkoi varjen e ushtarëve të regjimentit “Azov”

Ukraina i përgjigjet ambasadës ruse në Londër: Rusia, shtet terrorist

Zelensky: Të izolohen në të gjitha nivelet

Parlamenti Evropian shpall Rusinë shtet sponsor të terrorizmit