MENU
klinika

Në varësi të llojit të kafesë që pimë!

Sa të rrezikuar jemi nga sëmundjet kardiovaskulare

24.11.2022 - 11:29

Shkencëtarët norvegjezë zbuluan se lloji i kafesë që pi një person ndikon në kolesterol, i cili mund të grumbullohet në gjak dhe të shkaktojë bllokime që shkaktojnë sëmundje të zemrës. Më shumë se 20,000 njerëz iu përgjigjën një pyetësori se sa kafe pinë dhe llojin që preferojnë, ndërsa shkencëtarët analizuan gjakun e tyre për kolesterolin.

Konsumi i kafesë u nda në sasi; një deri në dy filxhanë; tre deri në pesë filxhanë; ose më shumë se pesë në ditë. Lloji i kafesë ishte; e shtrydhur; kafe moka, ekspres dhe kafe me bustina. Gratë pinin mesatarisht rreth katër filxhanë kafe në ditë, zbuluan shkencëtarët, ndërsa burrat pinin pesë, mesatarisht. Nuk kishte asnjë madhësi standarde të filxhanit në hulumtim, thanë shkencëtarët.

Për këtë grup, kafeja e shtrydhur u zbulua se rrit kolesterolin me vetëm 0,04 dhe 0,07 mmol. Kafe moka rrit kolesterolin me 0,25 dhe 0,18 mmol. Kafeja ekspres u zbulua se rrit kolesterolin me 0,16 dhe 0,09 mmol për litër dhe kafeja me bustinë, ose nescafe rrit kolesterolin 0,08 dhe 0,1.

Shifrat janë të vogla, por domethënëse, thanë studiuesit, duke shtuar se “për shkak të konsumit të lartë të kafesë, edhe efektet e vogla shëndetësore mund të kenë pasoja të konsiderueshme shëndetësore. Shkencëtarët thanë se kimikatet që rrisin kolesterolin ishin të pranishme në të gjitha llojet e kafesë. Studiuesit nuk janë në gjendje të shpjegojnë pse burrat janë më të prekur nga kafeja sesa gratë kur bëhet fjalë për nivelet e kolesterolit.

Por Tom Sanders, profesor i dietologjisë në “King’s College” në Londër, i cili nuk ishte i përfshirë në studim, tha se mospërputhja gjinore në këtë studim ka të ngjarë të jetë për shkak të dallimeve në sjelljen e pirjes së kafesë dhe jo një ndryshim fiziologjik. Ai shtoi se ata që pinë më shumë se tre filxhanë kafe në ditë duhet t’i kushtojnë vëmendje hulumtimit.