MENU
klinika

Pasojat

A duhet t’i përdorni probiotikët për lëkurën?

04.12.2022 - 13:26

Ju mund ta keni tashmë kabinetin tuaj ilaceve të pajisur me një nga suplementet më të mirë probiotikë. Në fund të fundit, përfitimet e probiotikëve variojnë nga shëndeti i zorrëve dhe humbja e peshës tek shëndeti vaginal, kështu që ekziston një probiotik i përshtatshëm për nevojat e të gjithëve. Por kohët e fundit, njerëzit kanë kërkuar probiotikë për përfitime shëndetësore të lëkurës.

Çfarë janë probiotikët?

Pra, tani që e kuptojmë mikrobiomën, çfarë janë saktësisht probiotikët? Probiotikët janë një kombinim i baktereve të dobishme dhe kërpudhave që mund të aplikohen në trup ose të konsumohen.

Ato ndihmojnë në balancimin e baktereve të mira dhe të këqija në trup, dhe me shëndetin e përgjithshëm të zorrëve.

Dhe ato zakonisht vijnë në formën e një suplementi që disa njerëz zgjedhin ta marrin çdo ditë. Ka opsione për mirëqenien e përgjithshme dhe të tjera që synojnë gjëra specifike si shëndeti vaginal ose shëndeti i lëkurës.

A kanë probiotikët përfitime për lëkurën?

Hulumtimet sugjerojnë se kjo është e mundur. Trupi është kompleks dhe i ndërlidhur, dhe sistemi gastrointestinal, ekosistemi mikrobial më i larmishëm në trupin e njeriut, qëndron në thelb të të gjithëve. Ajo është e lidhur me gjithçka dhe ndikon në funksionet që nga imuniteti i zorrëve dhe metabolizmi tek shëndeti kardiovaskular, urogjenital dhe, po, shëndeti dermatologjik.

Për më tepër, ekziston një lidhje shumë e fortë midis mikrobiomës së zorrëve dhe lëkurës dhe vetë trurit, dhe hulumtimet sugjerojnë çdo ndërprerje në atë që ka treguar se shkakton inflamacion. Studimet kanë zbuluar madje se probiotikët mund të kenë potencialin për të parandaluar dhe trajtuar sëmundjet e lëkurës si ekzema, dermatiti atopik, aknet dhe inflamacionet alergjike. Studime të tjera kanë zbuluar se probiotikët oralë dhe lokalë mund të jenë një trajtim efektiv për disa sëmundje inflamatore të lëkurës, shërimin e plagëve dhe kancerin e lëkurës.

Pra, shkenca thotë se probiotikët oralë ka të ngjarë të jenë të dobishëm, por konfuzioni i vërtetë vjen kur ne krahasojmë probiotikët aktualë kundrejt atyre të gëlltitur dhe ndikimin e tyre në shëndetin e lëkurës. Ka të dhëna në rritje që sugjerojnë se aplikimi lokal i probiotikëve mund të ndihmojë me sëmundjet inflamatore të lëkurës duke përfshirë ekzemën, aknet, dermatitin seborrheik, rosacea dhe më shumë duke ndihmuar në ruajtjen e një biome të shëndetshme dhe të larmishme të lëkurës. Por çështja është se kujdesi i lëkurës është kryesisht i parregulluar, kështu që llojet e organizmave, përqendrimet e tyre ose pretendimet që bëhen mund të mos jenë të sakta, paralajmëron ajo.

Dhe megjithëse përfitimi i një probiotiku aktual është se është shumë i arritshëm, sepse shumica e njerëzve mund të aplikojnë diçka në lëkurën e tyre, ka rënie në hulumtimet dhe rregulloret aktuale. Për shkak se ka pak rregulla për të mbrojtur konsumatorët nga pretendimet e paprovuara të marketingut të produkteve, tregu  është i përmbytur nga produkte joefektive aktuale që në rastin më të mirë nuk do të funksionojnë dhe në rastin më të keq, do të shkaktojnë një reaksion të lëkurës si dermatiti i kontaktit.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Baktere që ndihmojnë organizmin

5 gjëra që duhet të dini rreth probiotikëve