MENU
klinika

Shenjat

A është psoriazë apo myk thonjsh? Si ta dalloni

08.12.2022 - 16:54

Nuk është e pazakontë të keni probleme me thonjtë. Shumicën e kohës, mund ta rregulloni problemin duke hequr një skaj të ashpër ose duke prerë një gozhdë. Por ndonjëherë është më e ndërlikuar se kaq.

Nëse thonjtë e duarve ose të këmbëve janë të zbardhura, të çara ose të ndara nga shtrati i thonjve, mund të keni psoriazë të thonjve ose kërpudhat e thonjve.

Psoriasis është një sëmundje autoimune. Simptomat e saj mund të duken të ndryshme në varësi të ngjyrës së lëkurës:

Në tonet e lehta të lëkurës, psoriaza mund të shfaqet e kuqe me njolla me luspa në lëkurë.

Në tonalitete të mesme të lëkurës, psoriasis mund të shfaqet në ngjyrë salmoni me luspa të bardha në të argjendtë.

Në tonet e errëta të lëkurës, lezionet e psoriazës mund të shfaqen vjollcë me luspa gri.

Lëkura dhe thonjtë janë të lidhur ngushtë. Nëse keni psoriasis të lëkurës, mund të zhvilloni edhe psoriasis të thonjve.

Kërpudhat e thonjve, ose onikomikoza, janë një infeksion i shkaktuar nga myku.

Edhe pse këto kushte mund të duken të njëjta, ka një sërë dallimesh midis tyre.

Njohja e simptomave

Simptomat e psoriazës dhe mykut të thonjve janë mjaft të ngjashme dhe mund të jetë e vështirë t’i dallosh ato. Është e rëndësishme të dini se çfarë keni në mënyrë që ta trajtoni siç duhet.

Kërpudhat e thonjve janë mjaft të zakonshme. Zakonisht fillon me një njollë të bardhë ose të verdhë nën majën e thoit të dorës ose të këmbës. Në fillim, mund të jetë e lehtë të injorohet.

Ndonjëherë, infeksioni fungal mund të përhapet midis gishtërinjve dhe në lëkurën e këmbëve. Kjo ndodh kur keni një rast të këmbës së atletit, ose tinea pedis.

Psoriaza e thonjve pothuajse gjithmonë shfaqet tek njerëzit që kanë psoriasis të përgjithshme. Ka tendencë të prekë thonjtë e duarve më shpesh sesa thonjtë e këmbëve.

Çdokush mund të zhvillojë një infeksion kërpudhor të thonjve, por më shumë njerëz preken nga myku i thonjve të këmbës sesa kërpudhat e thonjve. Një erë e keqe mund të tregojë se keni të bëni me një infeksion kërpudhor.

Është e mundur që të keni si psoriasis të thonjve ashtu edhe një infeksion fungal.

Trajtimi i psoriazës dhe mykut të thonjve

Psoriaza e thonjve mund të jetë e vështirë për t’u trajtuar. Ju mund të provoni medikamente lokale, por ato nuk funksionojnë gjithmonë. Trajtime të tjera mund të përfshijnë:

pomadë me vitaminë D

injeksione kortikosteroide në shtratin e thonjve

terapi me dritë (fototerapi)

biologjike

Në raste të rënda, thonjtë mund të hiqen në mënyrë kirurgjikale në mënyrë që thonjtë e rinj të rriten.

Agjentët antifungale pa recetë mund të trajtojnë disa raste të mykut të thonjve. Nëse ato nuk funksionojnë, një mjek mund të dëshirojë të bëjë një kulturë për të përcaktuar shkakun e kërpudhave. Mund të nevojiten antimykotikë lokalë ose oralë me recetë të fortë. Pjesë të thoit të sëmurë mund të hiqen gjithashtu.

Jini të durueshëm, pasi thonjtë rriten ngadalë. Mund të duhet shumë kohë për të parë rezultatet e trajtimit.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Ekzema një sëmundje që nuk shërohet...

Ja si të minimizoni irritimin e lëkurës