MENU
klinika

Sa efektivë janë?

A funksionojnë antibiotikët për blefaritin?

07.12.2022 - 16:28

Antibiotikët janë një trajtim i mundshëm për blefaritin. Ato ndonjëherë mund të ndihmojnë në mbajtjen e zonës pa baktere ose në trajtimin e një gjendjeje themelore.

Blefariti bën që qepallat tuaja të skuqen dhe të përflaken. Mund të përjetoni irritim të zonës së syve dhe të ndjeheni sikur diçka ju ka ngecur në sy. Shumë njerëz kanë  kore në bazën e qepallave që duken si zbokth.

Trajtimi kryesor për blefaritin është mbajtja e zonës së syve të pastër. Por antibiotikët mund të pastrojnë një infeksion ose të trajtojnë një gjendje themelore si rosacea okulare që mund të jetë shkaku kryesor i blefaritit.

Të dy antibiotikët topikalë dhe oralë përdoren ndonjëherë për blefaritin.

Si e trajtojnë blefaritin antibiotikët?

Antibiotikët vijnë në dy lloje: baktericid, të cilët vrasin bakteret dhe bakteriostatik, të cilët i pengojnë ato të rriten. Antibiotikët për blefaritin përfshijnë tetraciklinat orale si doksiciklina dhe makrolidet si eritromicina. Këto janë ilaçe bakteriostatike.

Meqenëse blefariti ka shumë shkaqe të ndryshme, lloji i antibiotikut varet nga qëllimet e trajtimit.

Antibiotikët lokalë përdoren për trajtimin e blefaritit të qepallës së jashtme (blefariti anterior). Ato zvogëlojnë simptomat dhe heqin qafe bakteret në zonë.

Antibiotikët oralë përdoren për të trajtuar blefaritin e qepallës së brendshme (blefariti i pasmë) i shkaktuar nga mosfunksionimi i gjëndrave vajore të syrit (gjëndrat meibomiane). Ato përdoren gjithashtu për blefaritin e shoqëruar me rosacea okulare.

Sa efektivë janë antibiotikët për blefaritin?

Antibiotikët lokalë zakonisht merren vetëm deri në 8 javë derisa simptomat të zhduken.

Efektiviteti i antibiotikëve oralë për blefaritin është i pasigurt.

Një analizë e vitit 2021, shqyrtoi dy studime të vogla: një mbi përdorimin e doksiciklinës orale te njerëzit me rosacea të fytyrës dhe blefarit, dhe tjetri mbi doksiciklinën orale te njerëzit me mosfunksionim të gjëndrës meibomiane dhe blefarit.

Autorët thanë se provat janë shumë të pasigurta që doksiciklina orale mund të përmirësojë efektet anësore klinike të blefaritit dhe ilaçi mund të shkaktojë efekte të padëshiruara.

Disa njerëz mund të kenë nevojë të marrin antibiotikë afatgjatë në mënyrë që të mbajnë nën kontroll simptomat.

Llojet e antibiotikëve për blefaritin

Llojet e shumta të antibiotikëve për blefaritin nuk mund të përdoren në mënyrë të ndërsjellë. Një mjek do të përshkruajë një antibiotik që është më i përshtatshëm duke pasur parasysh natyrën e simptomave dhe çfarë i shkakton ato.

Antibiotikë oralë për blefaritin

Dy klasa kryesore të antibiotikëve oralë përdoren në trajtimin e blefaritit: tetraciklinat dhe makrolidet.

Tetraciklinat përfshijnë antibiotikë tetraciklinë, doksiciklinë dhe minociklinë.

Makrolidet përfshijnë antibiotikë eritromicinë dhe azitromicinë.

Tetraciklinat janë antibiotikë me spektër të gjerë që përdoren për të trajtuar rosacea dhe kushte të tjera të ndryshme. Efektet anësore përfshijnë shqetësimin gastrointestinal dhe fotosensitivitetin, ndër të tjera.

Makrolidet janë antibiotikë të miratuar për përdorim për shumë infeksione bakteriale, duke përfshirë infeksionet e lëkurës. Ilaçet janë përgjithësisht të sigurta, por mund të shkaktojnë shqetësime gastrointestinale.

Pomada dhe antibiotikë të tjerë të blefaritit aktual

Antibiotikët lokalë aplikohen në zonën e syve. Zakonisht janë në formë pomadash ose pikash syri dhe kërkojnë një recetë.

Bacitracina: Forma oftalmike e këtij antibiotiku është vetëm për përdorim në sy.

Eritromicina: Ky është një antibiotik që përdoret për një gamë të gjerë infeksionesh bakteriale.

Neomicina, polimiksina dhe bacitracina: Ky është një produkt i kombinuar i tre antibiotikëve që përdoren për trajtimin e infeksioneve të syrit dhe qepallave.

Antibiotikët lokalë përgjithësisht tolerohen mirë, por çdo antibiotik ka efekte anësore të mundshme. Nëse keni kruajtje, djegie, skuqje të syrit, dhimbje syri ose ënjtje, duhet të flisni me mjekun.

Antibiotikët lokalë zakonisht janë për të kontrolluar bakteret në zonën e qepallave. Disa njerëz marrin antibiotikë për menaxhimin afatgjatë të blefaritit.

Antibiotikët janë një trajtim i mundshëm për blefaritin. Ato ndonjëherë mund të ndihmojnë në mbajtjen e zonës pa baktere ose në trajtimin e një gjendjeje themelore.

Blefariti bën që qepallat tuaja të skuqen dhe të përflaken. Mund të përjetoni irritim të zonës së syve dhe të ndjeheni sikur diçka ju ka ngecur në sy. Shumë njerëz kanë  kore në bazën e qepallave që duken si zbokth.

Trajtimi kryesor për blefaritin është mbajtja e zonës së syve të pastër. Por antibiotikët mund të pastrojnë një infeksion ose të trajtojnë një gjendje themelore si rosacea okulare që mund të jetë shkaku kryesor i blefaritit.

Të dy antibiotikët topikalë dhe oralë përdoren ndonjëherë për blefaritin.

Si e trajtojnë blefaritin antibiotikët?

Antibiotikët vijnë në dy lloje: baktericid, të cilët vrasin bakteret dhe bakteriostatik, të cilët i pengojnë ato të rriten. Antibiotikët për blefaritin përfshijnë tetraciklinat orale si doksiciklina dhe makrolidet si eritromicina. Këto janë ilaçe bakteriostatike.

Meqenëse blefariti ka shumë shkaqe të ndryshme, lloji i antibiotikut varet nga qëllimet e trajtimit.

Antibiotikët lokalë përdoren për trajtimin e blefaritit të qepallës së jashtme (blefariti anterior). Ato zvogëlojnë simptomat dhe heqin qafe bakteret në zonë.

Antibiotikët oralë përdoren për të trajtuar blefaritin e qepallës së brendshme (blefariti i pasmë) i shkaktuar nga mosfunksionimi i gjëndrave vajore të syrit (gjëndrat meibomiane). Ato përdoren gjithashtu për blefaritin e shoqëruar me rosacea okulare.

Sa efektivë janë antibiotikët për blefaritin?

Antibiotikët lokalë zakonisht merren vetëm deri në 8 javë derisa simptomat të zhduken.

Efektiviteti i antibiotikëve oralë për blefaritin është i pasigurt.

Një analizë e vitit 2021, shqyrtoi dy studime të vogla: një mbi përdorimin e doksiciklinës orale te njerëzit me rosacea të fytyrës dhe blefarit, dhe tjetri mbi doksiciklinën orale te njerëzit me mosfunksionim të gjëndrës meibomiane dhe blefarit.

Autorët thanë se provat janë shumë të pasigurta që doksiciklina orale mund të përmirësojë efektet anësore klinike të blefaritit dhe ilaçi mund të shkaktojë efekte të padëshiruara.

Disa njerëz mund të kenë nevojë të marrin antibiotikë afatgjatë në mënyrë që të mbajnë nën kontroll simptomat.

Llojet e antibiotikëve për blefaritin

Llojet e shumta të antibiotikëve për blefaritin nuk mund të përdoren në mënyrë të ndërsjellë. Një mjek do të përshkruajë një antibiotik që është më i përshtatshëm duke pasur parasysh natyrën e simptomave dhe çfarë i shkakton ato.

Antibiotikë oralë për blefaritin

Dy klasa kryesore të antibiotikëve oralë përdoren në trajtimin e blefaritit: tetraciklinat dhe makrolidet.

Tetraciklinat përfshijnë antibiotikë tetraciklinë, doksiciklinë dhe minociklinë.

Makrolidet përfshijnë antibiotikë eritromicinë dhe azitromicinë.

Tetraciklinat janë antibiotikë me spektër të gjerë që përdoren për të trajtuar rosacea dhe kushte të tjera të ndryshme. Efektet anësore përfshijnë shqetësimin gastrointestinal dhe fotosensitivitetin, ndër të tjera.

Makrolidet janë antibiotikë të miratuar për përdorim për shumë infeksione bakteriale, duke përfshirë infeksionet e lëkurës. Ilaçet janë përgjithësisht të sigurta, por mund të shkaktojnë shqetësime gastrointestinale.

Pomada dhe antibiotikë të tjerë të blefaritit aktual

Antibiotikët lokalë aplikohen në zonën e syve. Zakonisht janë në formë pomadash ose pikash syri dhe kërkojnë një recetë.

Bacitracina: Forma oftalmike e këtij antibiotiku është vetëm për përdorim në sy.

Eritromicina: Ky është një antibiotik që përdoret për një gamë të gjerë infeksionesh bakteriale.

Neomicina, polimiksina dhe bacitracina: Ky është një produkt i kombinuar i tre antibiotikëve që përdoren për trajtimin e infeksioneve të syrit dhe qepallave.

Antibiotikët lokalë përgjithësisht tolerohen mirë, por çdo antibiotik ka efekte anësore të mundshme. Nëse keni kruajtje, djegie, skuqje të syrit, dhimbje syri ose ënjtje, duhet të flisni me mjekun.

Antibiotikët lokalë zakonisht janë për të kontrolluar bakteret në zonën e qepallave. Disa njerëz marrin antibiotikë për menaxhimin afatgjatë të blefaritit.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


A është shqetësuese?

Pse i kam qepallat të thata?

A mund të trajtohet?

Çfarë është rosacea okulare?