MENU
klinika

Ndikimi

A mund të jetë diarreja simptomë e gurëve në veshka?

04.12.2022 - 13:24

Gurët në veshka janë materiale të kristalizuara që grumbullohen së bashku në veshka. Diarreja nuk është simptomë e gurëve në veshka, por ka shumë simptoma.

Gurët në veshka – të quajtura edhe gurë renale – janë koleksione të vogla kristalesh të forta.

Kur komponimet mikroskopike grumbullohen në veshka, përbërësit grumbullohen së bashku në copa më të mëdha, duke formuar gurë në veshka.

Rreziku i gurëve në veshka mund të jetë më i lartë për meshkujt ose njerëzit që kanë:

 • një histori personale ose familjare të gurëve në veshka
 • dehidratim kronik
 • sëmundje kronike të veshkave
 • përdhes
 • infeksionet kronike të traktit urinar
 • obeziteti
 • presionin e lartë të gjakut
 • diabetit

Trajtimi më pak invaziv për një gur në veshka është kalimi i tij përmes urinës. Kjo është shpesh e dhimbshme, duke rezultuar në shumë vizita në dhomën e urgjencës çdo vit.

Nëse guri  është shumë i madh për të dalë nga trupi me urinën, mund t’ju duhet një trajtim më invaziv. Nëse një gur bllokon ndonjë pjesë të traktit urinar, mund të shkaktojë komplikime të mëtejshme dhe ka nevojë për trajtim të menjëhershëm.

A mund të shkaktojnë diarre gurët në veshka?

Diarreja është një gjendje e zakonshme që zakonisht ju bën të keni jashtëqitje urgjente dhe të shpeshta. Ka shumë shkaqe dhe mund të ndryshojnë shumë në ashpërsi.

Shkaqet e zakonshme të diarresë përfshijnë:

 • infeksionet virale, të tilla si norovirus ose rotavirus
 • infeksionet bakteriale, të tilla si E. coli ose salmonela
 • infeksionet parazitare, si kriptosporidioza ose giardiaza
 • sëmundjet e shkaktuara nga ushqimi
 • alergjitë ushqimore dhe intolerancat, të tilla si intoleranca ndaj laktozës
 • çrregullime gastrointestinale, të tilla si sëmundja e Crohn ose sindroma e zorrës së irrituar
 • reagimet ndaj medikamenteve, të tilla si antibiotikët

Gurët në veshka nuk janë një nga shkaqet e diarresë. Por mjekët mund të heqin gurët në veshka në mënyrë kirurgjikale nëse gurët janë të mëdhenj. Heqja kirurgjikale përmes barkut mund të shkaktojë zhvillimin e diarresë. Ekspertët kanë nevojë për më shumë kërkime përpara se të konfirmojnë se operacioni i gurëve në veshka mund të shkaktojë diarre.

A mund të shkaktojë diarreja gurë në veshka?

Shkaqet e gurëve në veshka përfshijnë:

 • hidratim joadekuat
 • obeziteti
 • dietat e pasura me sheqer ose kripë
 • medikamente të caktuara
 • disa kushte gjenetike, të tilla si cistinuria

Ndërsa diarreja nuk është një shkak i drejtpërdrejtë i gurëve në veshka, ajo shpesh përfshin jashtëqitjen e shpeshtë dhe të holluar me ujë. Komplikimet më të zakonshme të diarresë janë dehidrimi dhe keqpërthithja.

Për shkak se diarreja mund të shkaktojë dehidrim, dhe dehidrimi mund të shkaktojë gurë në veshka, diarreja mund të çojë në gurë në veshka.

Kur jeni të dehidratuar, urina bëhet më e përqendruar, acidike dhe e mbushur me kripëra. Të gjithë këta faktorë nxisin formimin e gurëve në veshka.

Nëse keni diarre, është e rëndësishme të zëvendësoni lëngjet ndërsa i humbni ato. Uji është një lëng i mirë zëvendësues. Ju gjithashtu mund të pini pije të larta në elektrolite, të tilla si pije sportive. Mundohuni të shmangni pijet me kafeinë, alkool ose shumë ëmbëlsues, pasi ato mund të përkeqësojnë dehidratimin.

Cilat janë simptomat gastrointestinale të gurëve në veshka?

Ndërsa gurët në veshka nuk shkaktojnë diarre, ata mund të ndikojnë në sistemin gastrointestinal në mënyra të tjera. Nëse jeni duke përjetuar ato që besoni se janë simptoma gastrointestinale të gurëve në veshka, kontaktoni menjëherë një mjek.

*Dhimbje

Gurët në veshka mund të shkaktojnë dhimbje të forta në bark, stomak dhe në pjesën e poshtme të shpinës. Ju mund të ndjeni dhimbje në një nga këto zona, ose zona të shumta, në njërën ose të dyja anët e trupit. Dhimbja shpesh vjen dhe shkon në valë, duke zgjatur nga 20 deri në 60 minuta.

*Nauze

Nëse keni gurë në veshka, simptomat e dhimbjes mund të shkaktojnë nauze. Kur dhimbja kalon, të përzierat mund të lehtësohen ose jo.

*Të vjella

Të vjellat janë kur zbrazni përmbajtjen e stomakut përmes gojës. Të përzierat shpesh vijnë para saj, por jo gjithmonë.

Aktualisht nuk ka asnjë provë që diarreja është një simptomë e gurëve në veshka. Ndonjëherë diarreja mund të ndodhë për shkak të operacionit abdominal, të cilin mjekët mund ta kryejnë për të trajtuar gurët në veshka, por nuk ka ende studime të disponueshme që i lidhin në mënyrë specifike të dyja.

Diarreja mund të shkaktojë dehidrim, e cila më pas mund të çojë në gurë në veshka.

Pavarësisht nëse i keni ato së bashku ose veçmas, nëse nuk jeni në gjendje të menaxhoni diarrenë ose gurët në veshka, flisni menjëherë me një mjek.