MENU
klinika

Analiza e The Washington Post

Amerika e ka humbur të drejtën për të quajtur Putinin “djall”!

29.12.2022 - 10:30

Vladimir Putin është një njeri i keq.

Por në një shoqëri amerikane që po humbet me shpejtësi vlerat e përbashkëta morale, si e dimë këtë?

Një gjykim moral i presidentit rus duket se bërtet nga faktet e luftës së tij të zgjedhur kundër Ukrainës.

Masakrat e civilëve, rrëmbimet e fëmijëve dhe përdhunimet e grave, sulmet me raketa ndaj termocentraleve, spitaleve, shkollave dhe objekteve të tjera që synojnë të rrisin vuajtjet e të pafajshmëve – këto krime lufte dhe të tjera janë aq thelbësore për luftimet e luftës ruse sa duhet të përballen nëse nuk urdhërohet nga vetë Putini.

Çdo vëzhgues i drejtë duhet të arrijë në përfundimin se Putini është, thënë thjesht, një përbindësh.

Gjykime të ngjashme mund të arrihen kundër diktatorëve të tjerë që i bashkohen Putinit në një kuartet tiranësh që Shtetet e Bashkuara duhet të marrin në konsideratë kërcënimet e tyre më të mëdha të jashtme ndërsa ngecim në vitin 2023: Presidenti kinez Xi Jinping, Udhëheqësi Suprem i Iranit Ayatollah Ali Khamenei dhe diktatori i Koresë së Veriut Kim Jong. Un.

Por përsëri: Në një epokë gjithnjë e më laike, ku mund ta bazojmë vetëdijen morale që mbështet gjykimin e vlerës “të keqen”?

Gjithnjë e më shumë amerikanë i shohin jo bindëse thirrjet ndaj mësimeve judeo-kristiane.

Kohët e fundit, 40 vjet më parë, shumica e amerikanëve ka të ngjarë të kenë një bazë të caktuar në Katekizmin e Baltimores, Rrëfimin e Westminsterit ose një nga besimet e shumë kushërinjve që formësuan gjykimet morale të shumë katolikëve dhe protestantëve.

Doktrina e krishterë nuk indoktrinon më një segment të madh të vendit. Numri i amerikanëve të ekspozuar ndaj një predikimi javor po bie. Vetëm 31 përqind e amerikanëve shkojnë në kishë, sinagogë ose xhami çdo javë ose pothuajse çdo javë, raportoi Gallup këtë muaj; i njëjti sondazh raportoi se 58 përqind rrallë ose kurrë nuk shkojnë në kishë.

Nëse foltorja kolektive ka humbur shtrirjen e saj, çfarë do të transmetojë një moral të përbashkët nga i cili mund të marrim masa për gjykime për të mirën dhe të keqen? Ndërsa mediat sociale dhe platformat e transmetimit vazhdojnë të na ndajnë në zona të zgjedhura vetë, edhe një seri tekstesh kaq të kudondodhura sa kanuni i Harry Potter do të arrijë vetëm një pakicë prej nesh.

Në librin e tij më të fundit, “Udhëheqja”, iHenry Kissinger përfundon me një vlerësim thellësisht pesimist të “epokës së imazhit” në të cilën jetojmë. “Të lexosh me kujdes një libër kompleks dhe të angazhohesh me të në mënyrë kritike,” shkruan Kissinger, “është bërë po aq kundërkulturor sa një akt sa të mësosh përmendësh një poemë epike në epokën e hershme.” Ne, përfundon Kissinger, kemi hequr dorë nga të menduarit kompleks në këmbim të të mësuarit nëpërmjet “imazheve” të kudondodhura.

Por a mund të ndikojnë  vetëm imazhet gjykimet tona morale?

Ndër librat kompleksë që duhet të lexojmë është ai i botuar rreth 30 vjet më parë – përpjekja e një intelektuali të madh publik amerikan për të përcaktuar me arsye, dhe të informuar nga shkenca, nëse njerëzit kanë një “ndjenjë morale” të lindur që nuk varet nga pretendimet fetare. .

Çfarë ka mbetur sot? Netflix, HBO, Hulu apo Prime Video? A mund të shpëtojmë një moral të përbashkët nga përzierja e mesazheve që formojnë kulturën bashkëkohore: Twitter dhe TikTok; “Breaking Bad”, “Game of Thrones” dhe “Yellowstone”; Universi Marvel dhe galaktikat “Star Wars”? Ndoshta do t’i kthehemi mënyrës së lashtë të të jetuarit nga epika dhe sagat: jo vetëm “Zoti i unazave” dhe “Kronikat e Narnias”, por të afërmit e tyre paganë si “Rrota e kohës”, “Libri Malazan i të rënëve” ose “Percy Jackson dhe Olimpistët”. ADN-ja e përbashkët morale e një kulture duhet të vijë nga diku.

Fjalët mbeten me ne, “e drejtë dhe e gabuar”. Por vrulli po ecën fuqishëm kundër tyre.

Në 30 vjet të tjera, çfarë do të mbetet për t’i lejuar amerikanët t’i thërrasin monstrat me emrat që meritojnë?

 

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Propozimi ‘bombë’ i SHBA-së për Turqinë

“Dërgoni në Ukrainë sistemin raketor rus!”