MENU
klinika

Analiza

Britanisë duhet t’i hapet rrugë për tu kthyer sërish në Evropë…

06.12.2022 - 09:30

Pjesa tjetër e Evropës shikon me habi ngjarjet në Britani.

Përballë një Brexit që ka dështuar dukshëm, qeveria e Rishi Sunak duket e pafat. Por pasardhësi i tij i mundshëm, lideri laburist Sir Keir Starmer, refuzon të komplotojë një rrugë të guximshme për t’u kthyer në Evropë, duke thënë se ai dëshiron “të bëjë që Brexit të funksionojë”. Ç

do reformë radikale e marrëdhënieve të Mbretërisë së Bashkuar me BE-në ka të ngjarë të shtyhet të paktën deri në mandatin e tij të dytë.

Në vend të kësaj, Starmer duhet të premtojë se do të krijojë një bashkim të menjëhershëm doganor me BE-në. Komisioni ka bërë tashmë përgatitje të dobishme për të modernizuar shoqatën doganore të BE-së me Turqinë, një tjetër fqinj me një ekonomi të madhe.

Për sa kohë që të gjitha mallrat përfshihen në objektin e tij dhe arrihet një marrëveshje shoqëruese për tatimin mbi vlerën e shtuar dhe për shëndetin e bimëve dhe kafshëve, bashkimi i ri doganor do të eliminojë praktikisht të gjitha kontrollet kufitare të Brexit – duke sjellë lehtësim të menjëhershëm në Irlandën e Veriut.

Cartoons: Brexit — Britain leaves the EU – The Mercury News

Mbretëria e Bashkuar do të përafrohet me aspektet kyçe të politikës tregtare të BE-së për mallrat, duke përfshirë tarifat, duke lejuar Starmer të heqë dorë nga shumica e ”triumfeve” të tregtisë së lirë të konservatorëve.

Hapi tjetër do të ishte negociimi i aksesit të ndërsjellë midis tregjeve të brendshme të Mbretërisë së Bashkuar dhe BE-së, i bazuar në një traktat të ri që synon nxitjen e fluksit dhe shkëmbimit të mallrave, kapitalit, shërbimeve dhe punëtorëve.

Ndërsa MB riintegrohet me regjimin rregullator të BE-së, do t’i garantohet pjesëmarrja në programet e shpenzimeve (veçanërisht skema Horizon). Ajo do të marrë pjesë në agjencitë e shumta që menaxhojnë dhe monitorojnë politikën e BE-së – për lehtësimin e organeve rregullatore vendase.

Marrëveshja e Tregtisë dhe Bashkëpunimit BE-MB do të zëvendësohet nga marrëveshje të reja mbi konkurrencën, ndihmën shtetërore dhe politikën tatimore dhe eliminimin e barrierave jotarifore.

Marrëveshja e asocimit e BE-së me Ukrainën ofron një model për një zonë gjithëpërfshirëse të tregtisë së lirë me shtrirje dinamike të zgjeruar – duke përfshirë, ndryshe nga Zvicra, procedura të qëndrueshme mosmarrëveshjeje.

Megjithatë, në një përmirësim rrënjësor të ndonjë prej marrëveshjeve aktuale të BE-së me fqinjët e saj, Britania duhet të kërkojë të drejtën e votës në Këshillin Evropian – pa veto – për të gjithë legjislacionin përkatës të tregut të vetëm.

Kjo do të përfshijë një votim për rishikimin e ligjeve aktuale, si ai për kimikatet ose Solvency II për sigurimet, si dhe zgjerimin e integrimit evropian në fusha të reja si politikat klimatike dhe shërbimet dixhitale.

Ministrat britanikë duhet të marrin pjesë në negociatat e këshillit për ligjet kombëtare si dhe nisjen dhe mbylljen e marrëveshjeve tregtare me vendet e treta.

Mbretëria e Bashkuar do të kontribuojë në buxhetin e BE-së në përputhje me të drejtat dhe detyrimet e saj, por nuk do të pajtohet me politikat e përbashkëta të BE-së për bujqësinë, peshkimin apo monetare.

Why is Keir Starmer a Sir and when did he get his knighthood? – The Sun | The Sun

Një angazhim i tillë politik i paprecedentë nga MB do të lindë një kategori të re kushtetuese të shteteve anëtare të BE-së.

Kjo do të kërkojë ndryshimin e traktatit të BE-së, i cili në vazhdën e Brexit dhe Ukrainës është në çdo rast i vonuar.

Nuk ka asnjë zgjidhje pas Brexit që të mos sjellë reforma radikale në anën e BE-së, si dhe një ndryshim të guximshëm të ingranazheve në Britani.

Vetëm një bashkim më federal mund të jetë një udhëheqës i aftë i fqinjësisë më të gjerë evropiane.

Anglofobet do të zemërohen nga kjo (siç do të bëjnë Brexiteers). Por afërsia gjeografike e Britanisë, lidhjet kulturore, trashëgimia e anëtarësimit, ndikimi ekonomik dhe i sigurisë e bëjnë atë një rast të veçantë.

Të dyja palët kanë nevojë për një partneritet të privilegjuar.

Duke treguar zgjuarsi, BE-ja mund ta kthejë një fqinj të mundshëm problematik në një partner të dobishëm sigurie.

Ortodoksia e BE-së përpiqet të nxjerrë jashtë ligjit “mbledhjen e qershisë”, por sot e gjithë Evropa kërkon një qasje të sigurt dhe demokratike ndaj integrimit fleksibël të diferencuar.

Burimi: Financial Times

Përktheu dhe përshtati: Konica.al

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Financial Times/ Hallet e eksportuesve italianë

“Brexit është me të vërtetë një telash”