MENU
klinika

Nga kimikatet tek parazitët

Ç’duhet të dini për sëmundjet e shkaktuara nga ushqimi?

05.12.2022 - 16:51

Sëmundja e shkaktuar nga ushqimi mund të ndodhë nëse hani ushqime që janë të kontaminuara me patogjenë të dëmshëm si bakteret, viruset dhe kërpudhat.

Edhe pse njerëzit mund të përdorin termat “sëmundje të shkaktuara nga ushqimi” dhe “helmim ushqimor” në mënyrë të ndërsjellë, ka dallime të vogla midis të dyjave.

“Sëmundja e shkaktuar nga ushqimi” është një term gjithëpërfshirës  që përshkruan çdo sëmundje të shkaktuar nga konsumimi i ushqimeve ose pijeve të kontaminuara me patogjenë të dëmshëm – si bakteret, viruset dhe kërpudhat – ose toksinat e tyre.

Një sëmundje e shkaktuar nga ushqimi mund të jetë për shkak të një infeksioni ose helmimi nga ushqimi.

Një infeksion ushqimor mund të ndodhë nëse hani ushqime që përmbajnë baktere të gjalla ose patogjenë të tjerë. Këta patogjenë mund të rriten më vonë në zorrë dhe të shkaktojnë simptoma të tilla si ngërçe barku, diarre dhe të vjella.

Nga ana tjetër helmimi nga ushqimi – mund të ndodhë nëse konsumoni ushqime që përmbajnë toksina që lëshojnë patogjenë të dëmshëm. Vetë patogjenët e gjallë nuk kanë nevojë të jenë të pranishëm në ushqim.

Prandaj, helmimi nga ushqimi është një lloj sëmundjeje ushqimore.

Çfarë i shkakton sëmundjet e shkaktuara nga ushqimi?

Sëmundjet e shkaktuara nga ushqimi mund të rezultojnë nga ndonjë prej burimeve të mëposhtme:

 • Bakteret: Këto mund të jenë të pranishme në mishin, peshkun dhe shpendët e papërpunuar dhe të papjekur; produkte qumështi të papasterizuara; fruta dhe perime të kontaminuara; dhe ujë të pijshëm të kontaminuar.
 • Viruset: Viruset transmetohen në trup nëpërmjet ushqimit të kontaminuar nga grimcat virale.
 • Parazitët: Uji dhe toka e kontaminuar mund të transmetojnë parazitët e dëmshëm te prodhimet e freskëta, ushqimet e detit, mishi, shpendët dhe ushqimet e tjera.
 • Prionet: Këto proteina infektive lidhen me “sëmundjen e lopës së çmendur” dhe mund të vijnë nga ngrënia e pjesëve të bagëtive, siç është indi i trurit.
 • Kimikatet natyrale: Toksinat natyrale në kërpudha, ushqimet kryesore si misri, drithërat dhe myku në drithëra mund të shkaktojnë komplikime shëndetësore afatgjata.
 • Ndotësit e mjedisit: Nënproduktet e prodhimit të plastikës dhe menaxhimit të mbetjeve, si dhe metalet e rënda si plumbi dhe merkuri që gjenden në ujë dhe tokë, mund të kontaminojnë ushqimet dhe të çojnë në sëmundje të shkaktuara nga ushqimi.

Si trajtohen sëmundjet që vijnë nga ushqimi?

Trajtimi për sëmundjet e shkaktuara nga ushqimi mund të përfshijë një kombinim të mjeteve juridike në shtëpi dhe medikamenteve pa recetë dhe me recetë.

Megjithatë, llojet e medikamenteve që përshkruajnë mjekët do të varen nga lloji i patogjenit përgjegjës për sëmundjen e shkaktuar nga ushqimi dhe ashpërsia e simptomave. Rastet e rënda mund të kërkojnë shtrimin në spital.

Një mjek mund t’ju rekomandojë që të:

 • pini lëngje shtesë për të qëndruar të hidratuar nëse keni diarre ose të vjella
 • merrni pushim shtesë nëse ndiheni të lodhur
 • merrni antibiotikë, nëse ju rekomandohet
 • merrni antitoksina siç administrohet
 • konsideroni operacionin për disa raste parazitare dhe toksike

Sëmundjet mund të zgjidhen brenda disa ditëve ose muajve, në varësi të llojit të patogjenit dhe ashpërsisë së sëmundjes. Mjekët mund t’i trajtojnë këto sëmundje me një kombinim të mjeteve juridike në shtëpi dhe medikamenteve pa recetë ose me recetë.

Mund të zvogëloni mundësinë për t’u prekur nga sëmundjet që vijnë nga ushqimi duke larë duart, sipërfaqet e përgatitjes së ushqimit, enët dhe dërrasat e prerjes shpesh me ujë të ngrohtë dhe me sapun; ndarja e ushqimeve të papërpunuara nga ushqimet e gatuara; dhe ruajtjen e ushqimeve siç duhet.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Guid-shërbimi e Institutit të Shëndeti Publik

Dallimet mes Koronavirus/ COVID-19 dhe gripi sezonal

Këto produkte kontaminohen shumë lehtë

Helmimi i ushqimit nga bakteret Stafilokok