MENU
klinika

Avantazhet

Çfarë është më mirë: Një implant dentar apo një urë?

08.12.2022 - 16:49

Humbja e dhëmbëve është jashtëzakonisht e zakonshme. Është vlerësuar se 69 përqind e të rriturve 35 deri në 44 vjeç kanë humbur të paktën një dhëmb të rritur.

Kur humbisni një dhëmb, është thelbësore të merrni një zëvendësues të duhur për të mbajtur pjesën tjetër të dhëmbëve në linjë. Dhëmbët zëvendësues mund t’ju ndihmojnë gjithashtu të ruani formën e fytyrës dhe të shmangni vështirësitë me të ngrënit ose të folurit. Dy nga opsionet më të zakonshme janë urat dentare dhe implantet.

Urat dentare janë dhëmbë fals që mbahen në vend nga dhëmbët rreth dhëmbit që mungon. Zakonisht janë bërë nga materiale si porcelani ose plastika, për t’iu përshtatur ngjyrës natyrale të dhëmbëve. Ato mund të mbulojnë një ose disa dhëmbë që mungojnë.

Implantet dentare janë rrënjë artificiale të dhëmbëve të bëra zakonisht nga titani. Ata janë montuar në nofull me vida për të mbajtur një kurorë ose një urë në vend.

Le të krahasojmë të mirat dhe të këqijat e implanteve dhe urave dentare. Ne do të shqyrtojmë gjithashtu faktorët që mund t’ju ndihmojnë të përcaktoni se cili opsion është më i mirë për ju.

*Implanti dentar dhe ura

Implantet dhe urat dentare mund të japin rezultate me pamje natyrale, por ato vijnë me përfitimet dhe disavantazhet e tyre. Ja një vështrim se si krahasohen këto dy opsione të zëvendësimit të dhëmbëve.

Të mirat e urës dentare

nuk kërkon transplantim kockash ose kirurgji invazive

zakonisht kosto paraprake më e ulët se implantet dentare

zakonisht kërkon vetëm dy vizita te dentisti të shpërndara në disa javë

*Disavantazhet e urës dentare

duhet të zëvendësohet çdo 5 deri në 7 vjet (edhe pse mund të zgjasë më shumë se 10 vjet)

humbet një pamje natyrale me kalimin e moshës

më shumë kavitete dhe prishje të dhëmbëve në dhëmbët përreth sesa me implante

mund të dëmtojë dhëmbët e shëndetshëm rreth dhëmbit që mungon

*Të mirat e implantit dentar

mund të zgjasë 15 vjet ose më shumë dhe janë opsioni më jetëgjatë në treg

ruajnë një pamje natyrale më gjatë se urat

nuk i dëmtojnë dhëmbët e shëndetshëm rreth implantit

shkalla shumë e lartë e suksesit 10-vjeçar, rreth 97 përqind

*Disavantazhet e implantit dentar

procesi mund të zgjasë deri në 6 muaj

kosto më e lartë paraprake

mund të çojë në komplikime kirurgjikale

Nëse kostoja nuk është problem dhe ju jeni me shëndet të mirë të përgjithshëm, implantet dentare mund të jenë alternativa më e mirë pasi ato zgjasin më shumë dhe nuk dëmtojnë dhëmbët përreth. Një dentist mund t’ju ndihmojë të përcaktoni se cili opsion është më i miri për situatën tuaj.