MENU
klinika

Çfarë e shkakton atë?

Çfarë është tharja e disqeve vertebrale?

05.12.2022 - 16:47

Shpina është e përbërë nga një grumbull kockash të quajtura rruaza. Në mes të çdo vertebre, ju keni një disk të fortë, sfungjer që vepron si një amortizues. Me kalimin e kohës, këto disqe konsumohen si pjesë e një procesi të quajtur sëmundja degjenerative e diskut.

Tharja e diskut është një nga tiparet më të zakonshme të sëmundjes degjenerative të diskut. I referohet dehidrimit të disqeve. Disqet vertebrale janë plot me lëngje, gjë që i mban ata fleksibël dhe të fortë. Me kalimin e moshës, disqet fillojnë të humbasin ngadalë lëngun e tyre, duke kufizuar aftësinë për të funksionuar siç duhet.

Cilat janë simptomat?

Shenja e parë e tharjes së diskut është zakonisht ngurtësia në shpinë. Ju gjithashtu mund të ndjeni dhimbje, dobësi ose ndjesi shpimi gjilpërash në shpinë. Në varësi të disqeve të prekura, mund të ndjeni mpirje edhe në pjesën e poshtme të shpinës.

Në disa raste, dhimbja ose mpirja do të kalojë nga shpina dhe poshtë njërës ose të dyja këmbëve. Ju gjithashtu mund të vini re një ndryshim në reflekset e gjurit dhe këmbës.

Çfarë e shkakton atë?

Tharja e diskut zakonisht shkaktohet nga konsumimi i shtyllës kurrizore, gjë që ndodh natyrshëm me kalimin e moshës.

Disa gjëra të tjera gjithashtu mund të shkaktojnë tharje të diskut, si p.sh.

  • trauma nga një aksident automobilistik, rënia ose lëndimi sportiv
  • tendosje e përsëritur në shpinë, veçanërisht nga ngritja e objekteve të rënda
  • spondilit ankilozant

Si diagnostikohet?

Mjeku juaj ka të ngjarë të fillojë me një ekzaminim fizik. Ata mund t’ju kërkojnë të bëni lëvizje të caktuara për të parë nëse ato shkaktojnë ndonjë dhimbje. Kjo gjithashtu mund të ndihmojë mjekun të kuptojë se cilat disqe mund të preken.

Më pas, ka të ngjarë të keni nevojë për një skanim me rreze X, CT ose skanim MRI për t’i dhënë mjekut një vështrim më të mirë të rruazave dhe disqeve. Disqet e dehidratuar janë zakonisht më të hollë dhe më pak të qëndrueshëm në formë. Këto imazhe do të tregojnë gjithashtu çdo problem shtesë që mund të shkaktojë dhimbjen e shpinës, si p.sh. një këputje ose hernie e diskut.

Si trajtohet?

Nëse simptomat janë të lehta, mjeku mund t’ju këshillojë të mbani një peshë të moderuar, të praktikoni qëndrim të mirë dhe të shmangni shkaktarët e zakonshëm të dhimbjes së shpinës, si ngritja e objekteve të rënda.

Nëse simptomat janë më të rënda, ka disa opsione trajtimi që mund të ndihmojnë, duke përfshirë:

  • Ilaçet: Lehtësuesit e dhimbjes, duke përfshirë medikamentet anti-inflamatore josteroide (NSAIDs) si ibuprofeni (Advil) dhe naprokseni (Aleve), mund të ndihmojnë në uljen e dhimbjes.
  • Terapia e masazhit: Relaksimi i muskujve pranë rruazave të prekura mund të ndihmojë në lehtësimin e presionit të dhimbshëm.
  • Terapia fizike: Një fizioterapist mund t’ju mësojë se si të forconi muskujt thelbësorë që mbështesin trungun dhe heqin presionin nga shpina. Ato gjithashtu mund t’ju ndihmojnë të përmirësoni qëndrimin tuaj dhe të gjeni strategji për të shmangur lëvizjet ose pozicionet që mund të shkaktojnë simptoma.
  • Injeksione kurrizore: Një injeksion kortikosteroide mund të ndihmojë në uljen e inflamacionit dhe dhimbjes në shpinë.

Në raste të rralla, mund të keni nevojë për kirurgji të shtyllës kurrizore. Një lloj, e quajtur kirurgjia e shkrirjes kurrizore, përfshin bashkimin e përhershëm të dy rruazave. Kjo mund të ndihmojë në stabilizimin e shtyllës kurrizore dhe parandalimin e lëvizjeve që shkaktojnë dhimbje. Opsione të tjera përfshijnë zëvendësimin e diskut ose shtimin e një lloji tjetër ndarës midis rruazave tuaja.