MENU
klinika

Analiza/ Kriza e çmimeve

Cilat vende paguajnë më shumë për karburant?

07.12.2022 - 15:03

Për disa vende, çmimet e energjisë kanë arritur nivele historike në vitin 2022.

Çmimet e benzinës, energjisë elektrike dhe gazit natyror u rritën në qiell pasi pushtimi rus i Ukrainës prishi zinxhirët global të furnizimit me energji. Familjet dhe bizneset po përballen me fatura më të larta të energjisë në mes të luhatjeve ekstreme të çmimeve. Pasiguria rreth luftës duket e madhe dhe kostot e ngrohjes dimërore parashikohen të rriten.

Duke pasur parasysh pasojat globale të krizës energjetike, infografika e Visual Capitalist më poshtë tregon çmimin e energjisë për familjet sipas vendeve, me të dhëna nga GlobalPetrolPrices.com.

1.Çmimet globale të energjisë: benzina

Cilat vende dhe rajone paguajnë më shumë për një gallon gaz?

Me një mesatare prej 11,10 dollarë për gallon, familjet në Hong Kong paguajnë më të lartat për benzinë ​​në botë – më shumë se dyfishi i mesatares globale. Të dy taksat e larta të gazit dhe kostot e larta të tokës janë faktorët kryesorë që qëndrojnë pas çmimeve të larta të gazit.

Ashtu si Hong Kongu, Republika e Afrikës Qendrore ka kosto të larta të gazit, me 8,60 dollarë për gallon. Si një importues neto i benzinës, vendi është përballur me presione në rritje të çmimeve që nga lufta në Ukrainë.

Familjet në Islandë, Norvegji dhe Danimarkë përballen me kostot më të larta të benzinës në Evropë. Në përgjithësi, Evropa ka parë inflacionin në 10% në shtator, i nxitur nga kriza energjetike.

2.Çmimet globale të energjisë: Energjia elektrike
Luhatshmëri ekstreme po shihet edhe në çmimet e energjisë elektrike.

Shumica e çmimeve më të larta të energjisë elektrike shtëpiake janë në Evropë, ku çmimet e Danimarkës, Gjermanisë dhe Belgjikës janë rreth dyfishi i çmimeve të Francës dhe Greqisë. Për perspektivë, çmimet e energjisë elektrike në shumë vende të Evropës janë më shumë se dyfishi ose tre herë mesatarja globale prej 0,14 dollarë për kilovat-orë.

Gjatë tremujorit të parë të vitit 2022, çmimet e energjisë elektrike për familjet në Bashkimin Evropian u rritën me 32% krahasuar me një vit më parë.

Në SHBA, çmimet e konsumit të energjisë elektrike janë rritur me afro 16% çdo vit krahasuar me shtatorin e vitit të kaluar, rritja më e lartë në mbi katër dekada, duke nxitur inflacion më të lartë.

Megjithatë, familjet janë më të mbrojtura nga ndikimi i ndërprerjeve të furnizimit rus për shkak se SHBA-ja është një eksportues neto i energjisë.

3. Çmimet globale të energjisë: Gazi Natyror

Tetë nga 10 çmimet më të larta të gazit natyror në nivel global bien në Evropë, me Holandën në krye. Në përgjithësi, çmimet evropiane të gazit natyror janë rritur gjashtëfish në një vit që nga pushtimi i Ukrainës.

Lajmi i mirë është se sezoni i vjeshtës ka qenë relativisht i ngrohtë, gjë që ka ndihmuar që kërkesa evropiane për gaz natyror të bjerë 22% në tetor në krahasim me vitin e kaluar. Kjo ndihmon në zvogëlimin e rrezikut të mungesës së gazit që shfaqet më vonë gjatë dimrit.

Jashtë Evropës, Brazili ka çmimet e katërta më të larta të gazit natyror në nivel global, pavarësisht se prodhon rreth gjysmën e furnizimit brenda vendit. Kostot e larta të gazit të gatimit kanë qenë veçanërisht sfiduese për familjet me të ardhura të ulëta, gjë që u bë një çështje kyçe politike në prag të zgjedhjeve presidenciale në tetor.

Ndërkohë, Singapori ka çmimet më të larta të gazit natyror në Azi, pasi shumica importohet nëpërmjet cisternave ose tubacioneve, duke e lënë vendin të prekshëm ndaj goditjeve të çmimeve.

Rritja e Konkurrencës
Deri në dhjetor, të gjitha dërgesat e naftës së papërpunuar në det nga Rusia në Evropë do të ndalen, me gjasë duke i rritur çmimet e benzinës në dimër dhe 2023.

Analiza shqetësuese nga VNM tregon se kapacitetet evropiane të depozitimit të gazit natyror mund të bien në 20% deri në shkurt nëse Rusia mbyll plotësisht ofertën e saj dhe kërkesa nuk reduktohet.

Ndërsa Evropa kërkon alternativa ndaj energjisë ruse, kërkesa më e lartë mund të rrisë konkurrencën globale për burimet e karburantit, duke rritur çmimet e energjisë në muajt e ardhshëm.

Megjithatë, ka hapësirë ​​për optimizëm: Banka Botërore projekton se çmimet e energjisë do të bien 11% në 2023 pas rritjes prej 60% të parë pas luftës në Ukrainë në 2022.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga OilPrice.com

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Eurostat/ Në vend janë rritur me 15% nga 2015

Cilat shtete kanë çmimet më të shtrenjta të energjisë elektrike?

Furnizimi i brishtë energjitik i Bashkimit Europian

Nord Stream 2 dhe tranzicionit energjitik gjerman

Përgjigjia e gabuar mund të falimentojë qeveritë

‘The Economist’: Si duhet të përballet Europa me krizën e energjisë?