MENU
klinika

Shkaqet dhe trajtimi

Cili është ndryshimi midis ekzemës dhe zbokthit?

05.12.2022 - 16:54

Zbokthi është një gjendje ku lëkura e thatë del nga skalpi. Ekzema është një gjendje kronike, inflamatore e lëkurës që shpesh shoqërohet me alergji. Zbokthet janë shpesh një simptomë e ekzemës. Por zbokthi dhe ekzema nuk janë e njëjta gjë.

A ka lidhje zbokthi me ekzemën?

Zbokthi dhe ekzema (i quajtur edhe dermatiti atopik) janë dy lloje të zakonshme të sëmundjeve të lëkurës që mund të ndikojnë në lëkurën e kokës, gjë që shpesh rezulton në kruarje dhe ndonjëherë copa lëkure të thata. Në disa raste, zbokthi mund të ngatërrohet me ekzemë, dhe anasjelltas.

Zbokthi është një gjendje ku lëkura e thatë del nga skalpi. Ju mund ti vini re këto copa lëkure në flokë, ose ato mund të bien mbi supe dhe të bëhen të dukshme në veshje.

Ekzema, nga ana tjetër, është një gjendje kronike, inflamatore e lëkurës që shpesh shoqërohet me alergji. Në varësi të llojit të ekzemës, mund të vëreni zbokth të thatë ose të yndyrshëm, së bashku me skuqje, djegie dhe ënjtje.

Me të gjitha kushtet e mundshme që mund të ndikojnë në skalpin tuaj, mund të pyesni veten nëse simptomat tuaja janë një tregues i zbokthit të rastësishëm ose nëse mund të keni të bëni me një gjendje më afatgjatë, siç është ekzema. Lexoni për të mësuar ndryshimet dhe ngjashmëritë kryesore midis të dyve.

Simptomat e zbokthit kundrejt ekzemës

Zbokthi dhe ekzema mund të shkaktojnë kruarje të kokës, së bashku me copa lëkure të thatë. Ja se si të dalloni ndryshimin midis të dyve:

*Simptomat e zbokthit

Nëse vini re copa lëkure të bardha ose gri në kokë ose rrobat tuaja, mund të keni zbokth. Ndryshe nga ekzema, zbokthi i herëpashershëm tenton të thajë gjithashtu skalpin e kokës. Ndryshe nga kushtet e tjera të lëkurës, zbokthi është i kufizuar vetëm në lëkurën e kokës.

*Simptomat e ekzemës

Ekzema e kokës gjithashtu kruhet. Megjithatë, ndryshe nga zbokthi, ju gjithashtu mund të vini re simptomat e mëposhtme:

 • skalp i kuq
 • ndjesi djegieje
 • luspa të trasha
 • luspa të verdhë, me kore, të yndyrshme
 • skuqje që mund të shtrihen në veshë dhe fytyrë

A mund të shkaktohet zbokthi nga ekzema?

Copat e lëkurës nga zbokthi dhe luspat e ekzemës mund të duken të ngjashme, por zbokthi konsiderohet një gjendje e veçantë nga ekzema. Është e zakonshme të vetë-diagnostikoni veten me zbokth kur mund të keni një gjendje tjetër të kokës.

Mënyra e vetme për të ditur me siguri nëse keni zbokth apo ekzemë është përmes diagnozës së mjekut.

A shkakton ekzemë zbokthi?

Pavarësisht nga disa nga ngjashmëritë e tyre në pamje, shkaktarë dhe menaxhim, zbokthi nuk do të çojë në ekzemë. Ndryshe nga zbokthi, ekzema është një gjendje alergjike e lëkurës që shpesh është gjenetike.

Një tregues që mund të keni ekzemë dhe jo zbokth është se ju vazhdoni të përjetoni simptoma pavarësisht se përdorni shampo medicinale kundër zbokthit.

Trajtimi i zbokthit dhe ekzemës

Zbokthi dhe ekzema mund të trajtohen me shampo medicinale pa recetë (OTC). Kërkoni shampo me përbërësit e mëposhtëm:

 • katrani i qymyrit (Neutrogena T-Gel)
 • ketokonazol (Nizoral)
 • pyrithione zink (koka dhe supet)
 • acid salicilik (Neutrogena T-Sal)
 • Sulfidi i selenit (Selsun Blue)

*Trajtimi i zbokthit

Në shumicën e rasteve, shampot pa recetë mund të ndihmojnë në pastrimin e zbokthit të rastësishëm duke hequr qafe zbokthin, duke trajtuar lëkurën e thatë të kokës dhe duke ofruar lehtësim të kruajtjes.

Ju mund të provoni produkte të shumta derisa të gjeni shampon më të mirë përgjendjen tuaj. Ndiqni udhëzimet e prodhuesit dhe merrni parasysh ndërrimin e produkteve nëse nuk vëreni ndonjë përmirësim.

Nëse keni flokë me ngjyrë të hapur ose të trajtuar me ngjyrë, mund të shmangni shampo me katranin e qymyrit, sepse ato mund të shkaktojnë njollë. Katrani i qymyrit mund të shkaktojë gjithashtu ndjeshmëri ndaj diellit, prandaj sigurohuni që të merrni masa paraprake kur jeni jashtë, si për shembull të mbani kapele ose shalle.

*Trajtimi i ekzemës

Ekzema në scalp mund të trajtohet me të njëjtat shampo medicinale pa recetë si zbokthi për të ndihmuar në lehtësimin e kruajtjes dhe luspave.

Për më tepër, mund të keni nevojë për trajtime të tjera ekzeme siç rekomandohet nga një mjek. Këto mund të përfshijnë:

 • hidratuesit, kremrat ose pomadat aktuale
 • steroidet me recetë (qoftë lokale ose orale) për të ndihmuar në kontrollin e inflamacionit
 • imunomoduluesit aktualë
 • antihistamines për të ndihmuar në kontrollin e alergjive
 • injeksione ndaj alergjive
 • antibiotikë për të trajtuar infeksionet e shkaktuara nga gërvishtjet

Nëse jeni duke përjetuar kruarje të shpeshta ose të përsëritura të kokës, pavarësisht përdorimit të shampove medicinale pa recetë, mund të jetë koha për të shkuar tek një mjek për diagnozë dhe trajtim.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN