MENU
klinika

Çfarë nënkupton kjo?

Diabeti kufitar: Shenjat dhe simptomat

08.12.2022 - 16:50

Disa njerëz përdorin termin “diabet kufitar” për t’iu referuar prediabetit. Prediabeti është një term i përdorur nga profesionistët mjekësorë dhe është një gjendje që mund të ndodhë përpara se një person të zhvillojë diabetin e tipit 2.

I njohur gjithashtu si glukoza e dëmtuar  ose intoleranca ndaj glukozës, prediabeti ndodh kur nivelet e sheqerit në gjak janë më të larta se normalja, por ato nuk janë mjaft të larta për t’u konsideruar si shenjë e diabetit.

Gjatë fazës së paradiabetit, pankreasi ende prodhon mjaftueshëm insulinë në përgjigje të karbohidrateve të gëlltitura. Por insulina është më pak efektive në largimin e sheqerit nga qarkullimi i gjakut, kështu që sheqeri në gjak mbetet i lartë. Kjo gjendje quhet rezistencë ndaj insulinës.

Të kesh prediabet nuk do të thotë që patjetër do të zhvillosh diabet. Por është e rëndësishme të bëni ndryshime në dietën dhe stilin e jetës për të parandaluar përparimin e gjendjes.

Në fakt, vlerësohet se midis 15% deri në 30% e njerëzve me prediabet do të zhvillojnë diabet brenda 3-5 viteve të ardhshme nëse nuk bëhen ndryshime në stilin e jetës.

Shenjat e hershme paralajmëruese

Dikush me rezistencë ndaj insulinës në fazat e hershme mund të zhvillojë diabetin e tipit 2 nëse vazhdon mjaftueshëm.

Por prediabeti zakonisht nuk shkakton asnjë simptomë dhe vetëm 20% e njerëzve me prediabet e dinë se e kanë atë.

Përcaktimi nëse keni diabet kufitar

Prediabeti është një gjendje e heshtur, kështu që marrja e një kontrolli të rregullt të shëndetit është i rëndësishëm për zbulimin e hershëm. Nëse mendoni se mund të keni diabet kufitar, është më mirë të diskutoni shqetësimet tuaja me një mjek.

Nëse një mjek dyshon se mund të keni prediabet, ai ka shumë të ngjarë të kryejë një test të hemoglobinës A1c (HbA1c) ose një test oral të tolerancës së glukozës (OGTT).

HbA1c është një tregues i kontrollit të sheqerit në gjak gjatë 3 muajve të fundit, kështu që shpesh është një pamje e përgjithshme më e mirë sesa një kontroll i vetëm i sheqerit në gjak. Një nivel HbA1c midis 5.7 dhe 6.4 tregon prediabet.

Komplikimet e mundshme të diabetit kufitar

Nivelet e larta të glukozës në gjak, veçanërisht nëse nuk trajtohen, mund të ndikojnë në sisteme të tjera në trup. Kjo mund t’ju bëjë të prekshëm ndaj një sërë rreziqesh shëndetësore dhe kushteve kronike shëndetësore. Për shembull, diabeti i pakontrolluar mund të çojë në:

  • humbje të shikimit
  • dëmtim nervor
  • dëmtimi i veshkave
  • sëmundje kardiovaskulare

Nivelet e larta të insulinës që vijnë me rezistencën ndaj insulinës mund të shkaktojnë probleme shtesë.

Si të zvogëloni rrezikun?

Një studim i madh kërkimor shumëqendror i quajtur Programi i Parandalimit të Diabetit shqyrtoi se si ndryshimet e stilit të jetesës mund të ndihmojnë në parandalimin e diabetit. Ajo që ata gjetën duhet t’u japë shumë shpresë njerëzve të rrezikuar nga diabeti.

Me humbje modeste në peshë dhe stërvitje, pjesëmarrësit e studimit reduktuan rrezikun e zhvillimit të diabetit me 58% gjatë 3 viteve.

Prandaj, bërja e ndryshimeve në dietën dhe stilin e jetës mund të jetë veçanërisht e dobishme për njerëzit  me prediabet dhe mund të ndihmojë në mbështetjen e kontrollit të sheqerit në gjak dhe shëndetin e përgjithshëm.