MENU
klinika

Dallimet

Frymëmarrje me hundë apo me gojë? Nga ndryshojnë?

05.12.2022 - 16:57

Ka shumë të ngjarë që të merrni frymë pa menduar për këtë. Trupi e bën atë automatikisht, pa shumë përpjekje të vetëdijshme.

Por është e rëndësishme t’i kushtoni vëmendje mënyrës se si merrni frymë. Në përgjithësi, është më e shëndetshme të merrni frymë përmes hundës në vend të gojës. Kjo për shkak se frymëmarrja me hundë është më e natyrshme dhe ndihmon trupin të përdorë në mënyrë efektive ajrin që thithni.

Megjithatë, vlerësohet se rreth 30 deri në 50 për qind e të rriturve marrin frymë përmes gojës, veçanërisht më herët gjatë ditës. Kjo potencialisht mund të çojë në probleme shëndetësore si fryma e keqe dhe goja e thatë.

Si ndryshon frymëmarrja me hundë nga ajo me gojë?

Hunda dhe goja ofrojnë dy mënyra për të marrë frymë. Të dyja çojnë ajrin në fyt, i cili transporton oksigjen në mushkëri. Megjithatë, ka dallime të rëndësishme midis frymëmarrjes me hundë dhe frymëmarrjes me gojë.

*Frymëmarrja me hundë

Hunda është projektuar për t’ju ndihmuar të merrni frymë në mënyrë të sigurt, efikase dhe të duhur. Ajo mund ta bëjë këtë për shkak të aftësisë për të:

Filtruar grimcat e huaja. Qimet e hundës filtrojnë pluhurin, alergjenët dhe polenin, gjë që ndihmon në parandalimin e hyrjes së tyre në mushkëri.

Lagështon ajrin e thithur. Hunda ngroh dhe hidraton ajrin që thithni. Kjo e sjell ajrin që thithni në temperaturën e trupit, duke e bërë më të lehtë përdorimin e mushkërive.

Prodhimi i oksidit nitrik. Gjatë frymëmarrjes nazale, hunda lëshon oksid nitrik (NO). NO është një vazodilator, që do të thotë se ndihmon në zgjerimin e enëve të gjakut. Kjo mund të ndihmojë në përmirësimin e qarkullimit të oksigjenit në trup.

*Frymëmarrja me gojë

Goja ju ndihmon të hani, pini dhe flisni. Ju gjithashtu mund të përdorni gojën për të marrë frymë, por ajo nuk ka shumë nga karakteristikat unike që ka hunda për këtë qëllim.

Në disa raste, frymëmarrja me gojë është e nevojshme. Mund t’ju duhet të merrni frymë përmes gojës nëse keni:

 • kongjestion i hundës
 • një septum i devijuar
 • vrimat e vogla të hundës

Megjithatë, frymëmarrja kryesisht përmes gojës është e lidhur me disa rreziqe shëndetësore. Me frymëmarrjen me gojë, goja humbet lagështinë, gjë që mund të shkaktojë tharje të gojës. Mund të rrisë gjithashtu rrezikun e:

 • thithja e ajrit të pafiltruar
 • reaksione alergjike ndaj alergeneve
 • astma
 • fryma e keqe
 • prishjen e dhëmbëve
 • inflamacion i mishit të dhëmbëve (gingiviti)
 • gërhitje
 • apnea e gjumit
 • dhëmbët ose anomalitë e nofullës

Cilat janë përfitimet e frymëmarrjes përmes hundës?

Meqenëse hunda është projektuar posaçërisht për t’ju ndihmuar të merrni frymë, frymëmarrja me hundë ka shumë përparësi.

Frymëmarrja me hundë është e dobishme kryesisht sepse lejon zgavrat e hundës të:

 • Zvogëlojnë ekspozimin ndaj substancave të huaja
 • lagështojnë dhe ngrohin ajrin e thithur
 • rrisin rrjedhën e ajrit në arterie, vena dhe nerva
 • rrisin thithjen dhe qarkullimin e oksigjenit
 • ngadalësojnë frymëmarrjen
 • të përmirësojë kapacitetin e mushkërive
 • forcojnë diafragmën
 • ulni rrezikun e alergjive dhe etheve të barit
 • zvogëlon rrezikun e kollitjes
 • ndihmon sistemin imunitar
 • ulni rrezikun e gërhitjes dhe apnesë së gjumit
 • mbështesin formimin e saktë të dhëmbëve dhe gojës

Frymëmarrja me gojë, nga ana tjetër, mund t’ju thajë gojën. Kjo mund të rrisë rrezikun e erës së keqe të gojës dhe inflamacionit të mishrave të dhëmbëve. Frymëmarrja me gojë gjithashtu mund t’ju bëjë më të prirur ndaj alergjive, astmës dhe kollitjes.