MENU
klinika

Nga pushtimi i Ukrainës tek rritja e çmimeve

Historitë kryesore që prekën energjinë këtë vit

27.12.2022 - 18:15

Shpesh një ngjarje do të ndikojë në sektorin e energjisë në mënyra të shumta. Në vitin 2020 ishte shfaqja dhe pasojat e mëvonshme të pandemisë Covid-19 që patën një ndikim kaskadë në historitë e energjisë të vitit. Ne vazhduam të ndjenim ndikimin e vazhdueshëm edhe këtë vit, pasi çështjet e zinxhirit të furnizimit të kombinuara me një rimëkëmbje ekonomike shkaktuan rritje të çmimeve të energjisë. Megjithatë, një tjetër histori u shfaq në vitin 2022 që pati një ndikim shkatërrues në tregjet e energjisë. Kjo është historia kryesore e vitit, por kontribuoi drejtpërdrejt në disa linja kryesore të historisë për vitin.

1. Pushtimi rus i Ukrainës prish tregjet e energjisë
Pushtimi rus i Ukrainës pati ndikimin më të madh në energji në vitin 2022. Rusia është një nga tre prodhuesit më të mëdhenj të naftës në botë dhe pushtimi i saj — dhe vendimi pasues i Administratës Biden për të ndaluar importin e naftës ruse — prishi seriozisht tregjet e energjisë në vitin 2022. Ky ndërprerje pati një sërë efektesh kaskaduese.

2. Çmimet në rritje të energjisë
Në javët dhe muajt pas pushtimit të Rusisë, çmimet globale të naftës së papërpunuar u rritën në nivele të parë vetëm një herë më parë, në vitin 2008. Administrata Biden mori një vendim për të ndaluar importin e naftës nga Rusia dhe kjo shkaktoi ndërprerje serioze në sektorin e rafinimit. Pjesa më e madhe e asaj që ne importuam nga Rusia ishte ose produkte të gatshme ose vaj të përpunuar pjesërisht.

Humbja e importeve ruse shkaktoi një ndërprerje në furnizimin me benzinë ​​dhe më vonë prodhimin e naftës gjatë një periudhe të kërkesës së lartë për naftë. E gjithë kjo çoi në çmimet më të larta mesatare javore të naftës dhe benzinës ndonjëherë në SHBA. Këto çmime në rritje të energjisë ishin gjithashtu një faktor kryesor në inflacionin që u rrit në nivelin më të lartë në 40 vjet.

3. Tërheqja historike e SPR
Për të luftuar rritjen e çmimeve të energjisë, Presidenti Biden njoftoi lëshimin më të madh të naftës nga Rezerva Strategjike e Naftës (SPR) në histori. Shtetet e Bashkuara krijuan SPR në 1975 pas embargos së naftës 1973–1974, për të mbrojtur kundër ndërprerjeve të ardhshme të furnizimit me naftë. Edhe pse supozohet të përdoret për ndërprerje të rënda të furnizimit, politikanët e kanë përdorur historikisht në përpjekje për të frenuar rritjen e çmimeve të benzinës – veçanërisht në vitet e zgjedhjeve. Në pikën më të lartë në vitin 2010, niveli i SPR arriti në 726.6 milionë fuçi. Që nga dhjetori i vitit 1984, niveli nuk ka qenë kurrë më i ulët se 450 milionë fuçi, por ne po e mbyllim vitin 2022 me SPR në 378 milionë fuçi, një rënie prej afro 40% që nga fillimi i vitit.

4. Kongresi miraton Aktin e Reduktimit të Inflacionit
Pavarësisht nga emri i tij, projektligji i ligjit për Reduktimin e Inflacionit (IRA) dhe konsiderohen gjerësisht si një “faturë për ndryshimin e klimës”. Investimet e kombinuara synojnë të vendosin në një rrugë drejt reduktimit të emetimeve me rreth 40% deri në vitin 2030. Projektligji në fillim investimin e vetëm më të madh klimatik në pamjen e SHBA-së. Fituesit më të mëdhenjtë në kompanitë e tyre ishin të rinovueshme, por disa dispozita që janë kompanitë e mëdha të tyre edhe gazit që mund të përballojnë investimet në teknologjitë e reja të reja të kapjes së karbonit dhe metanit.

5. Rrjedhje e tubacionit Keystone
Kishte një sërë kandidatësh për vendin e 5-të në listë. Kishte një përparim të shkrirjes të njoftuar në dhjetor nga Laboratori Kombëtar Lawrence Livermore. Megjithatë, siç u shpjegova disa njerëzve, ky është më shumë i ngjashëm me hapin e ndërmarrë nga Vëllezërit Wright në rrugën drejt një misioni me njerëz në Hënë. Një hap i madh, me siguri, por ka ende një rrugë të gjatë për të bërë.

Ishte gjithashtu historia e vazhdueshme e rënies së kapacitetit të rafinimit në SHBA, e cila ndihmoi në mundësimin e mungesës së naftës këtë vit. Kjo situatë nuk është ndihmuar nga qëndrimi armiqësor që Administrata Biden vazhdon të mbajë ndaj industrisë së naftës dhe gazit në SHBA. Megjithatë, pavarësisht kësaj armiqësie, prodhimi i naftës në SHBA u rimëkëmb këtë vit dhe do ta mbyllë vitin me nivelin e dytë më të lartë të prodhimit të regjistruar.

Por, në fund vendosa të shkoj me rrjedhjen e dhjetorit të gazsjellësit Keystone. Ky tubacion ka qenë shumë në lajme në vitet e fundit për shkak të zgjerimit të linjës Keystone XL, përsëri. Kundërshtarët e zgjerimit kanë argumentuar se mund të ketë një rrjedhje të madhe të tubacionit që do të ishte një fatkeqësi mjedisore.

Më 7 dhjetor, TC Energy Corp. (NYSE: TRP), pronari dhe operatori i tubacionit, njoftoi se tubacioni 622,000 fuçi në ditë (BPD) kishte derdhur 14,000 fuçi naftë në Kansas rurale. Kjo ishte derdhja e tretë e madhe nga gazsjellësi në pesë vitet e fundit dhe u jep kritikëve shumë ushqim për të kundërshtuar tubacionet e ardhshme.

Këto janë historitë kryesore të energjisë siç i pashë në vitin 2022. /Nga Robert Rapier

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga OilPrice.com

Hapat që po ndiqen për realizimin

Këtë vit pritet “5G” në Shqipëri

"Të gjithë presin fushatën e rivlerësimit me 3 për qind"

Bllokohet shitblerja e pronave, si e shpjegojnë agjentët imobiliarë

“Thjeshtimi i kritereve prodhon të paaftë“

Bursë për studentët me pesa, pse ekspertët janë kundër

Jugu me çmime të ‘kripura’

Pushuesit zgjedhin veriun për plazhet e lira