MENU
klinika

Studimi

Zëri i nënës është qetësues dhimbjesh për foshnjat që lindin para kohe

01.12.2022 - 13:16

Kur foshnjat e lindura para kohe i nënshtrohen procedurave të dhimbshme për shpëtimin e jetës, zëri i nënës që flet i ndihmon ata të ndjejnë më pak dhimbje.

Zëri i nënës ka fuqinë të zvogëlojë dhimbjen e foshnjës së lindur para kohe pikërisht kur i nënshtrohet procedurave që e mbajnë atë gjallë, por që janë detyrimisht të dhimbshme. Ky lajm i mirë vjen nga një studim i publikuar në Scientific Reports i kryer nga një ekip nga universitetet e Gjenevës dhe Val d’Aosta, me kontributin e studiuesve nga spitali Parini në Aosta.

ME FOL TANI, MAMI

Të porsalindurit e parakohshëm, të trajtuar në terapi intensive në një inkubator për disa javë, i nënshtrohen procedurave të përditshme mjekësore – intubacion, marrje gjaku, tuba ushqimi etj. – të cilat nuk mund të lehtësohen nga shumë ilaçe kundër dhimbjeve, të cilat janë të rrezikshme për zhvillimin e tyre neurologjik. Në fakt, shumë studime kanë treguar tashmë se prania e prindërve ka një efekt qetësues tek fëmija, për shembull me modulimet emocionale të zërit. Por ky hulumtim i ri, i fokusuar në zërin e nënës, pasi babai zakonisht është më pak i pranishëm në ditët e para të jetës së fëmijës, ka zbuluar se kur nëna e të lindurit parakohe flet me foshnjën, sinjalet e shprehjes së dhimbjes ulen. Për më tepër, niveli i oksitocinës, hormoni i përfshirë në lidhjen, rritet në nivele të rëndësishme. Studiuesit ndoqën 20 foshnja të lindura para kohe të shtruara në spitalin Umberto Parini në Aosta duke kërkuar që nënat të ishin të pranishme gjatë analizave të gjakut, të kryera duke marrë disa pika nga thembra. Studimi u krye në tre faza gjatë tre ditëve, për të mundësuar krahasimin: injeksioni i parë iu bë të porsalindurit pa praninë e nënës, i dyti ndërsa fliste me të, i treti ndërsa këndonte. Rendi i këtyre kushteve është ndryshuar rastësisht.

MBLEDHJA E GJAKUT

“Ne e kishim nënën të fliste ose të këndonte pesë minuta para injektimit, gjatë injektimit dhe pas procedurës, duke matur edhe intensitetin e zërit, në mënyrë që ajo të fshihte zhurmën e njësisë së kujdesit intensiv që shpesh ekziston për shkak të sëmundjeve të ndryshme mjekësore. pajisje”, shpjegon Didier Grandjean, një nga autorët e studimit.

Së pari, ekipi kontrolloi nëse dhimbja e foshnjës ishte ulur në praninë e nënës duke përdorur profilin e dhimbjes së foshnjave të parakohshme (PIPP), i cili krijon një rrjet kodimi midis 0 dhe 21 për shprehjet e fytyrës dhe parametrat fiziologjikë (rrahjet e zemrës, oksigjenimi). vërtetojnë ndjesitë e dhimbshme të fëmijës. Rezultatet ishin domethënëse: PIPP ishte 4.5 kur nëna mungonte, ra në 3 kur fliste dhe u rrit në 3.8 kur këndoi. “Ky rezultat i ndryshëm mes zërit që flet dhe atij që këndon shpjegohet me faktin se nëna duke folur i përshtat intonacionet e saj vokale më shumë me atë që percepton tek fëmija, ndërsa të kënduarit është i lidhur nga struktura melodike”, shpjegon Didier. Grandjean.

OXITOCINA, HORMONIA E MIRËQENIES

Përveç kësaj, studiuesit kërkuan konfirmim të mëtejshëm duke matur nivelet e oksitocinës – hormoni i lidhur me stresin dhe dhimbjen – duke përdorur një mostër të pështymës së fëmijëve përpara se nëna të fliste ose të këndonte, dhe pas shpimit për marrjen e mostrave të gjakut. “Kështu pamë se, kur nëna foli, nivelet e oksitocinës u rritën ndjeshëm: nga 0,8 pikogramë për mililitër në 1,4. Padyshim një konfirmim i shkëlqyer”, përfundon Manuela Filippa, nënshkruesja e parë e studimit.