MENU
klinika

Ja cilat janë

5 risitë teknologjike që kanë ndryshuar jetën tonë

12.01.2023 - 14:35

Teknologjia mund të ndryshojë botën në mënyra pozitive, të sjellë përparime në fusha të ndryshme të jetës për shembull në mjekësi, automatizimin industrial,  që na shpëtojnë nga rreziku.

Megjithatë, mund të jetë gjithashtu e frikshme, pavarësisht nëse ka të bëjë me shqetësimet për implikimet e privatësisë së kompjuterëve dhe internetit ose më shumë frikë ekzistenciale si robotët që pushtojnë botën.

Frika dhe pasiguria ndonjëherë shkaktohen nga mungesa e të kuptuarit. Ky nuk është gjithmonë faji ynë, pasi teknologjia e re shpesh na prezantohet fillimisht nga tregtarët ose shitësit që janë më të interesuar ta shesin atë si zgjidhje për problemet tona sesa të shpjegojnë saktësisht se çfarë është dhe çfarë mund të bëjë në të vërtetë në realitet!

Forbes përmes një artikulli tregon një vështrim për pesë zhvillime të reja në teknologji që janë shfaqur në rrjedhën kryesore në dekadën e fundit apo më shumë.

Inteligjenca Artificiale (AI)

Kjo është ndoshta teknologjia numër një e keqkuptuar më shpesh dhe gjithashtu ajo që shkakton një sasi të mjaftueshme ankthi! Sigurisht nuk është shkak për shqetësim dhe se kushdo që kërkon ta përdorë nuk duhet të jetë i kujdesshëm. Por nuk bëhet fjalë për ndërtimin e robotëve që një ditë do të na marrin punët apo planetin tonë!

Termi “inteligjencë artificiale”, siç përdoret sot në teknologji dhe biznes, zakonisht i referohet mësimit të makinerive (ML). Kjo do të thotë programe kompjuterike (ose algoritme) të cilat, në vend që t’u thuhet në mënyrë eksplicite se çfarë duhet bërë nga një operator njerëzor, janë të aftë të bëhen më të mirë në një detyrë specifike ndërsa e përsërisin atë vazhdimisht dhe janë të ekspozuar më shumë ndaj të dhënave. Përfundimisht, ata mund të bëhen më të mirë se njerëzit në këto detyra. Deri një dekadë më parë, kuptimi i shumicës së njerëzve për inteligjencën artificiale vinte nga trillimet shkencore, dhe veçanërisht nga robotët siç shihen në shfaqjet televizive dhe filmat si 2001, The Matrix ose Star Trek.

Robotët imagjinarë dhe makinat inteligjente në këto shfaqje u treguan përgjithësisht si të aftë për atë që ne e quajmë “AI i përgjithshëm”, që do të thotë se ata mund të kenë pothuajse të gjitha aspektet e inteligjencës natyrore (njerëzore ose shtazore) – fuqitë e arsyetimit, të të mësuarit, vendimmarrje dhe kreativitet – dhe të kryejnë çdo detyrë që ata duhej të bënin. Inteligjenca artificiale (ose ML) e botës reale së sotme është pothuajse gjithmonë ajo që njihet si AI “e specializuar” (ose e dobët/e ngushtë) – e aftë vetëm për të kryer punët specifike për të cilat është krijuar. Disa shembuj të zakonshëm të kësaj janë përputhja e klientëve me artikujt që mund të dëshirojnë të blejnë (motorët e rekomandimit).

Kompjuterë kuantikë

Shumica e njerëzve mund të falen për këtë. Arritja e një kuptimi të nivelit të ulët të llogaritjes kuantike në përgjithësi kërkon njohuri të fizikës kuantike, e cila është përtej kujtdo që nuk e ka studiuar këtë lëndë në mënyrë akademike!

Megjithatë, në një nivel më të lartë, ka edhe shumë keqkuptime të zakonshme. Kompjuterët kuantikë nuk janë thjesht kompjuterë që janë shumë më të shpejtë se kompjuterët e zakonshëm “klasikë”. Me fjalë të tjera, kompjuterët kuantikë nuk do të zëvendësojnë kompjuterët klasikë sepse ata janë më të mirë vetëm në një gamë të ngushtë punësh shumë të specializuara.

Kjo në përgjithësi përfshin zgjidhjen e problemeve matematikore shumë të specializuara, të cilat zakonisht nuk paraqiten si kërkesa të përditshme për llogaritjen e biznesit. Këto probleme përfshijnë simulimin e sistemeve kuantike (nën-atomike) dhe problemet e optimizimit. Një fushë e llogaritjes së përditshme ku llogaritja kuantike mund të zëvendësojë llogaritjen klasike është enkriptimi – për shembull, sigurimi i komunikimeve në mënyrë që ato të mos hakohen.

Metaverse

Vendi i parë që shumë njerëz do të kishin dëgjuar termin “metaverse” do të kishte qenë romani distopian fantastiko-shkencor i vitit 1992 Snow Crash nga Neal Stephenson. Dhe kur koncepti u përhap në vitin 2021 pas ndryshimit të emrit të Facebook në Meta, artikuj të shumtë e lidhën atë me idetë e gjetura në romanin e kthyer në filmin Ready Player One të fokusuar në realitetin virtual (VR). Por në fakt, koncepti që lidhet me teknologjinë sot nuk ka të bëjë domosdoshmërisht ekskluzivisht me VR.

Fakti është se askush ende nuk e di saktësisht se si do të duket metaversi, pasi ai nuk ekziston ende në formën e tij përfundimtare. Ndoshta mënyra më e mirë për të menduar për këtë është se ai përmbledh një koleksion idesh disi të paqarta rreth asaj se çfarë do të evoluojë interneti në të ardhmen.

Sapo të jetë pjesë e jetës sonë, është e mundur që as të mos e quajmë fare metaverse – ashtu siç askush nuk e përdor më termin “rrjet mbarëbotëror”. Kjo është ilustruar bukur nga CEO i Apple, Tim Cook, duke thënë se ai nuk mendon se ideja do të arrijë, sepse “personi mesatar” nuk e kupton vërtet se çfarë është. Megjithatë, ai beson se teknologjitë individuale që janë pjesë e metaverses si AR dhe VR do të jenë pjesë e evolucionit të internetit.

Web3

Web3, siç përdoret më gjerësisht sot, i referohet një ideje tjetër për evolucionin e “nivelit tjetër” të internetit, por një ideje që lidhet me konceptet që përfshijnë decentralizimin, teknologjinë dhe kriptovalutat. Kjo është diçka konfuze sepse ekziston një grup tjetër idesh, i cili emërtohet “web 3.0”, i propozuar nga Tim Berners-Lee – njeriu i referuar shpesh si babai i World Wide Web. Ashtu si me termin “metaverse”, edhe ëeb3 dhe ëeb 3.0 i referohen asaj në çfarë mund të zhvillohet interneti. Dhe megjithëse idetë janë disi të lidhura dhe jo domosdoshmërisht reciprokisht ekskluzive, secila nga ato përshkruajnë gjëra të ndryshme!

Në mënyrë të veçantë, web3 pret me padurim një internet ku fuqia dhe pronësia nuk janë të centralizuara në korporatat e mëdha që në fund të fundit zotërojnë serverët ku ruhen të dhënat dhe programet softuerike ekzekutohen. Për shembull, shumë besojnë se kompanitë e mëdha të rrjeteve sociale si Facebook dhe Tëitter kanë shumë ndikim mbi debatin publik pasi, në fund të fundit, ata mund të kontrollojnë se kush ka ose nuk ka zë. Një rrjet social i decentralizuar web3, teorikisht, do të kontrollohej nga përdoruesit e tij dhe do të funksiononte si një demokraci e vërtetë, pa asnjë figurë të Mark Zuckerberg ose Elon Musk me aftësinë për të shkëputur këdo që ata nuk mendonin se duhej të kishte një platformë.

Një internet i orientuar nga metaverset mund të drejtohet mbi parimet web3,  i decentralizuar, por nuk do të duhej domosdoshmërisht. Po kështu, një internet në ueb3 mund të organizohet si një metaverse. Prandaj, idetë janë vizione të përputhshme për atë që mund të bëhet interneti, por nuk janë domosdoshmërisht të lidhura.

5G

Ardhja e një gjenerate të re të teknologjisë së internetit celulare ka sjellë me vete pjesën e saj të drejtë të keqkuptimeve. Kjo përfshin shqetësimet për ndikimin e tij të mundshëm në shëndet. Shumë njerëz ishin të shqetësuar se valët e radios me fuqi të lartë të emetuara nga telefonat ose direket e transmetuesve mund të çonin në probleme shëndetësore, duke përfshirë kancerin. Megjithatë, qindra studime të kryera në mbarë botën nga qeveritë dhe organizatat e pavarura kërkimore nuk kanë arritur të nxjerrin asnjë provë se kjo është e vërtetë.

Është gjithashtu një keqkuptim i zakonshëm që 5G është një pjesë e vetme e teknologjisë ose standardit që është zbatuar, dhe tani ne vetëm presim të shohim rezultatet, të cilat kryesisht do të jenë interneti më i shpejtë në telefonat tanë. Në fakt, 5G është një standard në zhvillim. Shumica e infrastrukturës në vend sot mbështetet në një formë më të ngadaltë të 5G, e cila në mënyrë efektive “mbështetet” në infrastrukturën ekzistuese 4G LTE. Vërtetë, 5G “i pavarur” gradualisht po shpërndahet, gjë që do t’i mundësojë atij të arrijë potencialin e tij të plotë në vitet e ardhshme. Kjo do të përfshijë mundësimin e shumë më tepër përdoruesve për t’u lidhur brenda një gjeografie fizike të kufizuar, të tilla si një qendër tregtare ose stadium sportiv, duke eliminuar në teori problemet e lidhjes që ndodhin shpesh në vende me popullsi të dendur.

Për të qëndruar në krye me të rejat mbi tendencat e reja dhe në zhvillim të biznesit dhe teknologjisë, sigurohuni që të abonoheni në buletinin tim , të më ndiqni në Twitter, LinkedIn dhe YouTube dhe të shikoni librat e mi “Tendencat teknike në praktikë” dhe “Tendencat e biznesit në Praktika”, e cila fitoi çmimin e Librit të Vitit të Biznesit 2022.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN