MENU
klinika

Ndikimi

A e dëmton sëmundja Crohn mëlçinë?

24.01.2023 - 17:02

Njerëzit me sëmundjen Crohn janë në një rrezik më të lartë të dëmtimit të mëlçisë. Nëse keni sëmundjen e Crohn-it, analiza rutinë e gjakut mund të japë një pasqyrë të funksionit të mëlçisë dhe të përcaktojë nëse është zhvilluar ndonjë dëmtim.

Sëmundja e Crohn-it është një formë e IBD që më së shpeshti prek zorrën e vogël dhe zorrën e trashë, por mund të ndikojë në çdo pjesë të traktit gastrointestinal (GI) dhe organeve të lidhura, duke përfshirë mëlçinë.

Nevojiten akoma më shumë kërkime për sëmundjen e Crohn-it dhe të gjitha mënyrat që ajo mund të çojë në dëmtim të mëlçisë, por ne kemi mbledhur përgjigje për disa pyetje që mund të keni, si dhe hapa që mund të ndërmerrni për të ndihmuar në parandalimin e problemeve serioze të mëlçisë nëse keni sëmundjen e Crohn-it.

Si ndikon sëmundja Crohn në mëlçi?

Disa faktorë luajnë një rol në zhvillimin e dëmtimit të mëlçisë tek njerëzit me sëmundjen Crohn.

Disa njerëz mund të kenë probleme me mëlçinë për shkak të efekteve anësore të medikamenteve të përdorura për të menaxhuar sëmundjen e Crohn-it, por kequshqyerja ose problemet me përthithjen e lëndëve ushqyese dhe inflamacioni i lidhur me sëmundjen e Crohn-it mund të shkaktojë gjithashtu dëmtim të mëlçisë.

Problemet e mëlçisë mund të ndodhin në çdo kohë te njerëzit me sëmundjen e Crohn-it dhe mund të zhvillohen një sërë kushtesh. Sëmundja e mëlçisë yndyrore është gjendja më e zakonshme e mëlçisë, por mund të ndodhin edhe kushte të tjera, si hepatiti autoimun.

Komplikimet nga sëmundja e Crohn mund të ndikojnë në kanalet biliare dhe fshikëzën e tëmthit duke shkaktuar gjithashtu dëmtime të mëlçisë.

Kolangiti primar sklerozant (PSC) ndodh kur inflamacioni në kanalet biliare dëmton mëlçinë. Edhe pse kjo gjendje është e rrallë tek njerëzit me sëmundjen Crohn, ajo mund të jetë jashtëzakonisht serioze, duke rritur rrezikun e kancerit dhe potencialisht duke kërkuar një transplantim të mëlçisë.

Gurët e tëmthit janë një ndërlikim më i zakonshëm për ata me sëmundjen Crohn. Këto formohen kur lëngjet biliare ngurtësohet për të formuar gurë në vend që të qëndrojnë të lëngshme. Këto mund të bllokojnë kanalet biliare duke çuar në dhimbje, të përziera dhe të vjella. Mund të nevojitet kirurgji për t’i hequr ato.

Shumë herë, njerëzit me sëmundjen Crohn nuk do të kenë asnjë simptomë dhe shenja e parë e ndonjë problemi të mëlçisë do të shfaqet në rezultatet e testit të gjakut.

Të gjithë me sëmundjen Crohn duhet të kenë një sy për shenja të dëmtimit të mëlçisë, duke përfshirë:

  • energji e ulët ose lodhje
  • verdhëza
  • mavijosje lehtë
  • mbajtjen e lëngjeve
  • dhimbje ose plotësi në pjesën e sipërme të djathtë të barkut

A ka IBD një efekt të ndryshëm në mëlçi nga ai i Crohn?

IBD është një term gjithëpërfshirës për një sërë kushtesh, duke përfshirë sëmundjen Crohn dhe kolitin ulceroz.

Enzimat e ngritura të mëlçisë gjenden shpesh tek njerëzit me IBD, përfshirë ata me sëmundjen e Crohn. Në fakt, deri në 30% e pacientëve me IBD tregojnë teste jonormale të mëlçisë. Këto nivele zakonisht zgjidhen vetë, por është e rëndësishme t’i monitoroni ato për të siguruar që kushte serioze të mëlçisë të mos zhvillohen.

Në varësi të gjendjes specifike të IBD që keni, disa kushte të mëlçisë kanë më shumë gjasa të ndodhin.

Njerëzit me sëmundjen e Crohn janë në një rrezik më të lartë të dëmtimit të mëlçisë. Nëse keni sëmundjen e Crohn-it, është e rëndësishme që të kryhen rregullisht analiza të gjakut për të kontrolluar se si funksionon mëlçia, pasi shumë njerëz nuk përjetojnë simptoma të dallueshme derisa të ketë ndodhur dëmtimi.

Nëse sëmundja e Crohn-it po shkakton dëmtim të mëlçisë, mjeku mund të sugjerojë dietë ose ndryshime të tjera të stilit të jetesës. Ata gjithashtu mund të ndryshojnë ilaçet. Në raste të rënda, operacioni ose transplantimi i mëlçisë mund të jetë i nevojshëm, por zbulimi i hershëm i dëmtimit të mëlçisë mund të ndihmojë në parandalimin e nevojës për këtë.