MENU
klinika

Lidhja mes tyre

A e përkeqëson stresi ekzemën?

31.01.2023 - 16:10

Stresi është një nga shkaktarët më të zakonshëm të dermatitit atopik, i njohur më shpesh si ekzema. Stresi shkakton një rritje të hormonit kortizol, i cili mund të çojë në shpërthime te njerëzit me ekzemë. Nga ana tjetër, shpërthimet e ekzemës mund të shkaktojnë stres shtesë.

Dermatiti atopik, i njohur më shpesh si ekzema, mund të jetë një gjendje shqetësuese, veçanërisht për shkak të shumë shkaktarëve që mund të shkaktojnë një shpërthim të skuqjeve të kuqe dhe kruarje.

Moti i thatë, kimikatet në shampo ose larjen e trupit dhe alergjenët në ajër, të gjitha mund të shkaktojnë shfaqjen e ekzemës.

Stresi, një nga shkaktarët më të zakonshëm të ekzemës, mund të jetë më i vështirë për t’u menaxhuar sepse mund të mos jeni në gjendje të rregulloni burimin tuaj të stresit ose mund të mos e dini se jeni të stresuar. Kjo është veçanërisht e vërtetë kur shkaktohet nga puna, familja ose situata të tjera të përditshme që ndihen jashtë kontrollit tuaj.

Kuptimi i shkakut të stresit tuaj dhe se si ai lidhet me ekzemën tuaj mund t’ju ndihmojë të mësoni se si ta menaxhoni atë dhe të mbani stresin që të mos shkaktojë shpërthime.

Lidhja midis ekzemës dhe stresit

Ekzema mund të ketë disa shkaqe rrënjësore. Në disa njerëz, ekzema rrjedh nga një mutacion gjenetik që ndikon në aftësinë e trupit për të prodhuar një proteinë të lëkurës të quajtur filaggrin. Pa mjaftueshëm nga kjo proteinë, lëkura mund të thahet lehtësisht. Kjo ju bën më të ndjeshëm ndaj acarimit dhe shpërthimeve të lëkurës. Ju gjithashtu mund të merrni ekzemë nga reaksionet alergjike.

Shpërthimet e ekzemës, siç është rasti me sëmundjet e tjera të lëkurës, mund të shkaktohen nga stresi. Stresi shkakton një rritje të hormonit kortizol (ndonjëherë i quajtur hormoni i stresit). Kur trupi prodhon sasi të larta të kortizolit për shkak të stresit, lëkura mund të bëhet jashtëzakonisht e yndyrshme. Kjo më pas mund të shkaktojë një shpërthim ekzemë.

Një studim i vitit 2010 sugjeron se stresi e bën më të vështirë për lëkurën të rikuperohet nga acarimi dhe dëmtimi i lëkurës. Jo vetëm që stresi shkakton ekzemë, ai mund të bëjë që shpërthimet e ekzemës të zgjasin më gjatë, duke çuar në edhe më shumë stres në një cikël në dukje të pafund.

A është më shumë se thjesht stres?

Disa kërkime tregojnë se të kesh ankth është një shkaktar i vazhdueshëm i shpërthimeve të ekzemës. Ndryshe nga stresi, ankthi mund të jetë i vështirë për t’u kontrolluar pa mjekim. Një studim nga viti 2010 sugjeroi që të kesh ankth mund të shkaktojë somatizim, në të cilin përjeton simptoma fizike. Një shpërthim ekzemë është një lloj i mundshëm i somatizimit për shkak të ankthit.

Flisni me mjekun nëse keni shpërthime të vazhdueshme ekzeme, edhe kur nuk ndiheni të stresuar. Nëse keni një histori familjare të ekzemës dhe ankthit ose depresionit, mund t’ju duhet të adresoni këto çështje themelore përpara se të mund ta kontrolloni ekzemën.

Ka shumë opsione të ndryshme trajtimi për ekzemën dhe stresin që mund të rrjedhë prej saj, duke përfshirë mjekimin me recetë, trajtimet lokale ose orale pa recetë (OTC) dhe fototerapinë.

Losionet OTC dhe hidratuesit mund të ndihmojnë për të minimizuar kruajtjen dhe simptomat. Steroidet lokale dhe trajtimet e tjera topikale OTC ndihmojnë në ofrimin e trajtimit afatshkurtër duke lehtësuar kruajtjen dhe inflamacionin.

Trajtimet me recetë për ekzemën përfshijnë medikamente nga goja, anti-inflamatorë, frenues aktualë të kalcineurinës, steroid aktualë me recetë dhe më shumë. Bisedoni me mjekun për të diskutuar se cili opsion është më i miri për udhëtimin tuaj të trajtimit.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN