MENU
klinika

Ja çfarë përjeton trupi

A mund të kemi konvulsione edhe pa patur epilepsi?

31.01.2023 - 16:07

Një konvulsion ndodh kur truri përjeton një rritje të papritur të aktivitetit elektrik të çorganizuar.

Edhe pse çdokush mund të ketë një konvulsion, njerëzit me epilepsi në përgjithësi kanë një prag më të ulët konvulsioni sesa njerëzit pa këtë gjendje. Kjo do të thotë se disa shkaktarë mund të shkaktojnë më lehtë një konvulsion te dikush me epilepsi.

Çfarë e përcakton pragun e konvulsioneve?

Çdokush mund të ketë një krizë, duke pasur parasysh kushtet, edhe nëse nuk ka epilepsi.

Në përgjithësi, disa njerëz kanë më shumë gjasa se të tjerët të përjetojnë kriza. Me fjalë të tjera, ata kanë një prag më të ulët të konvulsioneve.

Asnjë faktor i vetëm nuk përcakton pragun tuaj të krizave. Në vend të kësaj, është një kombinim faktorësh, duke filluar nga gjenet tuaja. Për shembull, njerëzit me epilepsi kanë më shumë gjasa të kenë një histori familjare të krizave.

Çfarë mund të ndikojë në pragun e konvulsioneve?

Shumica e njerëzve kanë një prag të qëndrueshëm konvulsioni, por disa ndryshime të përditshme fiziologjike dhe mjedisore mund të rrisin ose zvogëlojnë gjasat për të pasur një konvulsion.

Këta faktorë njihen si nxitës. Disa shkaktarë janë jashtë kontrollit tuaj, si moti i nxehtë. Të tjerët lidhen me stilin e jetës, gjendjen emocionale ose dietën.

Nëse keni epilepsi, mund të jeni të vetëdijshëm për shkaktarët e krizave, të cilat ndryshojnë nga personi në person.

Pragu mund të jetë më i ulët se zakonisht nëse përjetoni disa shkaktarë, si operacioni në tru ose goditje në tru, në një periudhë të shkurtër. Nëse nuk keni përjetuar ndonjë shkaktar, pragu mund të jetë në nivelin e tij tipik.

Por është e rëndësishme të theksohet se nuk është e mundur të përcaktohet saktësisht se cili është pragu i konvulsioneve në një moment të caktuar kohor. Profesionistët mjekësorë ndonjëherë përdorin këtë term kur diskutojnë medikamente që mund të rrisin ose ulin rrezikun e një konfiskimi.

Çfarë mund të ulë pragun e konvulsioneve?

Shumë medikamente të zakonshme me recetë mund të ulin pragun. Ju mund të keni më shumë gjasa të përjetoni kriza nëse i merrni ato.

Medikamentet që mund të ulin pragun e tyre përfshijnë:

 • anestetikë si lidokaina, bupivakaina dhe propofoli
 • antibiotikë të tillë si penicilina
 • ilacet kundër depresionit
 • barna kundër malaries, duke përfshirë mefloquine dhe chloroquine
 • antipsikotikët si clozapina
 • barna antiepileptike si karbamazepina, gabapentina dhe lamotrigina
 • ilaçe kundër tuberkulozit
 • barbituratet
 • benzodiazepinat
 • bronkodilatorët si teofilina dhe aminofilina
 • barna anti-inflamatore josteroidale si aspirina dhe diklofenaku
 • opioidet si tramadol, kodeina dhe morfina

Shumicën e kohës, një dozë më e lartë ka më shumë gjasa të ulë pragun e krizave. Në fakt, doza të vogla të disa prej ilaçeve të mësipërme mund të zvogëlojnë rrezikun e konfiskimeve.

Ilaçet antiepileptike, për shembull, mund të ndihmojnë në parandalimin e krizave kur merren në doza të përshtatshme. Ka të ngjarë të shkaktojnë konvulsione vetëm nëse merrni më shumë sesa ju ka përshkruar mjeku. Por në disa njerëz, këto medikamente mund të shkaktojnë lloje të caktuara të konfiskimeve.

Nëse keni një rrezik të shtuar për të përjetuar kriza, mjeku mund t’ju ndihmojë të peshoni rreziqet dhe përfitimet e marrjes së medikamenteve që mund të ndikojnë në pragun e konvulsioneve.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


A mund të shkaktojë njëra tjetrën?

Aritmia kardiake dhe konvulsionet