MENU
klinika

Çfarë është ekzaktësisht kjo sëmundje?

A mundet POTS të shkaktojë migrenë?

30.01.2023 - 11:47

Sindroma e takikardisë ortostatike posturale (POTS) është një term që përdoret për të përshkruar një grup kushtesh neurologjike që kanë simptoma të ngjashme. Njerëzit me POTS ndihen të lodhur ose të trullosur kur ngrihen nga një pozicion ulur.

Shumica e njerëzve të diagnostikuar me POTS përjetojnë rrahje të shpejta të zemrës ose një rritje të ndjeshme të rrahjeve të zemrës kur ngrihen në këmbë. Kur i keni këto simptoma pasi qëndroni në këmbë, njihet si intoleranca ortostatike (OI).

Nëse keni sindromën e takikardisë ortostatike posturale (POTS), ka një shans të mirë që të keni edhe migrenë. Studime të shumta kanë lidhur POTS me migrenën kronike me norma të vlerësuara nga 41% në 96% të njerëzve me këtë gjendje.

Si migrena ashtu edhe POTS mund t’ju pengojnë në aktivitetet tuaja të përditshme dhe të çojnë në dhimbje dhe lodhje.

Çfarë e shkakton migrenën te njerëzit me POTS?

Mjekët nuk e dinë saktësisht pse njerëzit me POTS gjithashtu përjetojnë migrenë. Ata e dinë se gratë kanë më shumë gjasa të përjetojnë të dyja kushtet.

Sipas një rishikimi të vitit 2020, femrat me POTS përjetojnë migrenë me ritme më të larta sesa femrat që nuk kanë POTS.

POTS mund të ndikojë gjithashtu se sa mirë funksionon sistemi nervor. Migrena është një përshtatje e pazakontë që ndikon në mënyrën se si transmetohen sinjalet e sistemit nervor. Të dyja kushtet mund të sinjalizojnë ndryshime themelore në mënyrën se si sistemi nervor po “komunikon”.

Si mund ta di nëse kam migrenë?

Ndonjëherë është e vështirë të dihet nëse dhimbja e kokës është një migrenë apo një lloj tjetër dhimbje koke. Mjekët përdorin këto kushte për të ndihmuar në diagnostikimin e dhimbjeve të kokës nga migrena:

 • Cilësi pulsuese
 • Kohëzgjatja njëditore (por mund të zgjasë deri në 72 orë)
 • I njëanshëm (në njërën anë të kokës)
 • Nauze ose të vjella
 • Intensiteti i dhimbjes

Nëse dhimbja e kokës ka katër deri në pesë nga këto karakteristika, ka të ngjarë të jetë migrenë. Por disa episode migrene mund të kenë dy ose tre nga këto simptoma. Bisedoni me mjekun  nëse keni dhimbje koke të shpeshta.

Si e trajtojnë mjekët migrenën tek njerëzit me POTS?

Nuk ka shumë studime klinike ose udhëzime që parashtrojnë trajtimet më të mira për migrenën kur keni POTS. Për këtë arsye, mjekët zakonisht do t’i trajtojnë sulmet e migrenës njësoj si për njerëzit e tjerë me migrenë.

Megjithatë, është e rëndësishme t’i tregoni mjekut  se keni Pots. Disa medikamente që mjekët zakonisht përshkruajnë për të trajtuar migrenën mund të ndikojnë në simptomat e POTS.

Kjo nuk do të thotë që ju nuk mund të merrni ilaçe që lehtësojnë migrenën. Por kjo do të thotë që ju duhet të jeni të vetëdijshëm për efektet anësore të mundshme.

Si mund të parandalojnë migrenën njerëzit me POTS?

Episodet e migrenës priren të kenë shkaktarë specifikë. Kjo perfshin:

 • ngrënia ose pirja e ushqimeve të caktuara, si vera, aspartami ose ushqime me konservues të tjerë kimikë
 • agjërimi
 • menstruacionet
 • stresi
 • stimulim i pazakontë vizual, si dritat vezulluese
 • ndryshimet e motit

Nëse jeni në gjendje të identifikoni shkaktarët tuaj specifikë, shmangia e tyre mund t’ju ndihmojë të parandaloni një episod. Gjumi i mjaftueshëm mund të ndihmojë gjithashtu.

Ushtrimi shpesh mund të ndihmojë në uljen e incidencës së dhimbjeve të kokës nga migrena, por mund të jetë i vështirë nëse keni POTS. Nëse mund të toleroni aktivitetin fizik, ushtrimet e rregullta mund t’ju ndihmojnë të ndiheni më mirë.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Prek rreth një në gjashtë njerëz...

A funksionojnë injeksionet për migrenën?