MENU
klinika

Analiza e ekspertëve

Çfarë duhet të pritet në tregjet e energjisë këtë vit

31.01.2023 - 14:48

Parashikimet e vitit të kaluar ishin veçanërisht të vështira, sepse pushtimi rus i Ukrainës tronditi vërtet tregjet e energjisë. Lufta e vazhdueshme atje do të jetë ende një temë kryesore këtë vit, dhe kjo shton një sfidë shtesë për parashikimet.

Si gjithmonë, përpiqem të gjej një ekuilibër midis parashikimeve realiste dhe atyre që janë shumë të dukshme. Unë e konsideroj më të rëndësishëm diskutimin pas parashikimeve sesa vetë parashikimet. Kjo është arsyeja pse unë jap një sfond dhe arsyetim të gjerë pas të gjitha parashikimeve. Ai siguron kontekst shtesë dhe shpesh jep skenarë të mundshëm që mund të shkaktojnë që ngjarjet të shkojnë në një drejtim tjetër nga sa pritej.

Tendencat kryesore këtë vit do të jenë lufta e vazhdueshme në Ukrainë, beteja e vazhdueshme për të zbutur inflacionin dhe tranzicioni i sektorit të energjisë drejt një të ardhmeje me më pak karbon.

Me këta faktorë në mendje, më poshtë janë parashikimet e mia për disa nga tendencat e rëndësishme të energjisë që pres këtë vit. Në fund të vitit, ka metrikë specifike që do të tregojnë nëse një parashikim ishte i drejtë apo i gabuar.

1. Çmimi mesatar ditor i WTI në vitin 2023 do të jetë ndërmjet 83 dollarë/fuçi dhe 88 dollarë/fuçi.
Për shkak se nafta është ende malli më i rëndësishëm në botë, unë në përgjithësi e drejtoj me një parashikim mbi drejtimin e çmimeve të naftës. Unë e bëj këtë parashikim duke parë tendencat e ofertës dhe kërkesës, si dhe nivelet e inventarit.

Sipas Administratës së Informacionit të Energjisë (EIA), çmimi mesatar ditor i West Texas Intermediate (WTI) për vitin 2022 ishte 94,90 dollarë/fuçi, dukshëm më shumë nga sa parashikoja. Kjo ishte kryesisht për shkak të luftës në Ukrainë dhe ndërprerjeve të mëvonshme në tregjet e energjisë.

Ndërsa po shkruaj këtë, çmimi i WTI është 82,03 dollarë/fuçi dhe është rritur ngadalë gjatë muajit të kaluar. Çmimet e të ardhmes për naftën këtë vit priren paksa në rënie gjatë vitit dhe aktualisht janë 79,13 dollarë/fuçi për dhjetor 2023. Kështu, tregu aktualisht nuk pret ndërprerje të rëndësishme këtë vit. Pastaj përsëri, kurrë mos thuaj kurrë. Çmimet përfundimisht u rritën shumë më lart ku çmimet e të ardhmes ishin në janar në secilin prej dy viteve të fundit.

Inventarët e naftës së papërpunuar komerciale janë gati 20% më të ulëta se një vit më parë. Rezerva Strategjike e Naftës (SPR), e cila u varfërua vitin e kaluar në një përpjekje të Administratës Biden për të zbutur çmimet e naftës, është 37% më e ulët se një vit më parë. Administrata Biden ka treguar një dëshirë për të rimbushur SPR, por administrata nuk dëshiron të paguajë çmimet aktuale të tregut për naftën. Niveli i ulët i SPR është një tregues rritës dhe rrit rrezikun e rritjes në tregjet e naftës.

Inventarët globalë janë gjithashtu më të ulët se normalja dhe kërkesa për naftë në Kinë pritet të rritet ndjeshëm këtë vit. Të gjithë këta faktorë argumentojnë për presion në rritje mbi çmimet e naftës. Megjithëse nuk mendoj se do të arrijmë një mesatare aq të lartë sa ajo e vitit të kaluar, mendoj se mesatarja vjetore do të jetë disi më e lartë se çmimi aktual.

2. Prodhimi total i naftës në SHBA do të rritet përsëri dhe do të vendosë një rekord të ri prodhimi vjetor.
Prodhimi i naftës në SHBA u rrit vitin e kaluar për herë të parë në tre vjet. Ky ishte një nga parashikimet e vitit 2022 që e kam pasur të drejtë. Aktualisht, prodhimi është 4.6% më i lartë se një vit më parë në 12.2 milionë fuçi në ditë (BPD), por ende pak më pak se rekordi vjetor i vitit 2019 prej 12.3 milionë BPD dhe shumë më i ulët se rekordi mujor i nëntorit 2019 prej 13.0 milionë BPD.

Nëse shikojmë modelin në 2019, ai vit filloi me 11.9 milionë BPD, përpara ritmit aktual. Çmimet e naftës ishin në nivelin e ulët prej 50 dollarësh atëherë, shumë më pak se ku janë tani. Kjo do të argumentonte se një rekord i ri i prodhimit të naftës është i arritshëm për këtë vit.

Megjithatë, prodhimi është rrafshuar në muajt e fundit. Prodhimi i naftës është 12.2 milion BPD sot, por ishte 12.3 milion BPD shtatorin e kaluar. Për të vendosur një rekord të ri prodhimi vjetor, prodhimi do të duhet të rritet me një mesatare prej rreth 200,000 BPD të tjera për pjesën tjetër të vitit. Kjo nuk është jashtë fushës së mundësisë.

Më tej, ka 27% më shumë platforma shpime për naftë sesa një vit më parë. Ne ende nuk jemi kthyer në nivelet e shpimit para kovidit, por rikthimi i vazhdueshëm në platforma ka të ngjarë të derdhet në prodhimin e naftës që vazhdon të rritet në 2023.

Sinqerisht, është një rrokullisje nëse kjo do të përkthehet në një rekord të ri vjetor të prodhimit të naftës në vitin 2023, por unë do të vë bast se ne shohim pak më shumë prodhim këtë vit sesa në vitin rekord të mëparshëm.

3. Çmimi mesatar i gazit natyror do të jetë të paktën 25% më i ulët se sa ishte në vitin 2022.
Vitin e kaluar, çmimi mesatar i gazit natyror Henry Hub u rrit në 6,45 dollarë/MMBtu, që ishte mesatarja më e lartë vjetore në 14 vjet. Kjo ishte pasojë e pushtimit rus të Ukrainës, dhe shtrëngimit të mëvonshëm në tregjet e gazit që u krijuan.

Nuk është një parashikim i madh për të sugjeruar që çmimet e gazit natyror do të jenë më të ulëta këtë vit. Ata pothuajse me siguri do ta bëjnë. Prodhimi i gazit natyror në SHBA është aktualisht në një rekord të lartë dhe vazhdon të rritet. Ne pothuajse me siguri do të vendosim një prodhim të ri rekord të lartë vjetor në 2023.

Rritja e furnizimeve me gaz natyror do të ndihmojë në kompensimin e mangësive që po përjetojnë vendet evropiane që zakonisht marrin gaz natyror nga Rusia. Ky zhvendosje fillestare ishte shkaku i rritjes së vitit të kaluar, por çmimet ishin ulur në fund të vitit.

Mendoj se ka gjasa që çmimet e gazit natyror të bien më të ulëta këtë vit me të paktën 25%.

4. Për herë të parë në tre vjet, sektori i energjisë nuk do të jetë sektori S&P 500 me performancën më të lartë.
Është disi qesharake të mendosh për të gjithë prognozuesit që shkruajtën sektorin e energjisë si të vdekur vetëm disa vjet më parë. Dy vitet e fundit ka goditur çdo sektor tjetër në S&P 500, duke rikthyer 55% në 2021 dhe 66% në 2022. Për të gjitha ato organizata që hodhën poshtë rezervat tuaja të energjisë, ky ishte një vendim i kushtueshëm.

Duke përjashtuar një kolaps të çmimeve të naftës dhe gazit, mendoj se sektori i energjisë do të ketë një vit të mirë. Por nuk mendoj se mund të vazhdojë me ritmin e dy viteve të fundit. Ka shenja se sektorë të tjerë kanë filluar të ecin përpara sektorit të energjisë. Në 90 ditët e fundit, energjia është vetëm sektori i 7-të me performancën më të mirë (nga 11 sektorë), me një kthim prej +3,8%. Kjo është prapa S&P 500 (+4.8%), dhe shumë prapa fitimeve dyshifrore të shërbimeve të komunikimit (+13.6%), materialeve (+12.6%) dhe pasurive të paluajtshme (+11.1%).

5. Invesco Solar ETF (TAN) do të kthehet të paktën 20%.
Kjo është një përsëritje e një parashikimi që kam bërë vitin e kaluar.

Invesco Solar ETF (TAN) bazohet në Indeksin Global të Energjisë Diellore MAC (Index). TAN investon të paktën 90% të totalit të aktiveve të tij në kompanitë e energjisë diellore që përbëjnë Indeksin. Prandaj është një pikë referimi e mirë për sektorin diellor.

Deri në gusht të vitit të kaluar, TAN kishte një kthim prej 18% nga viti në ditë. Megjithatë, rritja e normave të interesit goditi rëndë tregun në gjysmën e dytë të vitit dhe ky fitim prej 18% u shndërrua përfundimisht në një humbje të vogël për vitin.

Megjithatë, bazat afatgjata për sektorin diellor janë të shëndosha. Nuk ka dyshim se sektori diellor do të vazhdojë të përjetojë ritme të mëdha rritjeje, si në SHBA ashtu edhe në nivel global. Kështu, megjithë pengesën në vitin 2022, ky është një sektor i rekomanduar fuqishëm për investitorët afatgjatë. Besoj se do ta shohim të mbyllë vitin me të paktën 20% kthim.

Në terma afatgjatë, parashikimi i TAN duhet të qëndrojë, sepse bazat janë të mira. Afatshkurtër, gjërat mund të ndodhin për të hedhur poshtë një parashikim. Por, ashtu siç bëri ConocoPhillips në 2021 (dhe 2022, kur aksionet u rritën me 72%), besoj se TAN do të rikthehet mirë.

Do të ketë ende shumë pasiguri lidhur me Rusinë dhe Ukrainën, dhe nëse ekonomia përfundon në një recesion. Nëse përfundojmë në një recesion të thellë, atëherë parashikimi i çmimit të naftës me siguri do të jetë shumë larg.

Si gjithmonë, do t’i vlerësoj në fund të vitit. /Nga Robert Rapier

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga “OilPrice.com

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN