MENU
klinika

Trajtimi

Çfarë është divertikuliti?

28.01.2023 - 17:18

Çfarë është terapia mbështetëse dhe si ju ndihmon nëse keni divertikulit?

Divertikuliti është një gjendje e tretjes që ndodh kur qeskat në zorrën e trashë, të quajtura divertikula, inflamohen ose infektohen. Kjo gjendje mund të jetë e dhimbshme dhe mund të rezultojë në simptoma të tilla si nauze dhe gjakderdhje rektale.

Divertikuliti shpesh trajtohet me antibiotikë. Terapia mbështetëse – hapat që mund të ndërmerrni në shtëpi – mund të ndihmojnë në lehtësimin e dhimbjes dhe uljen e inflamacionit. Terapia mbështetëse përfshin masa të vetë-kujdesit si dieta të specializuara të përkohshme, terapi termike për lehtësimin e dhimbjeve dhe pushim.

Çfarë është terapia mbështetëse e divertikulitit?

Ka shumë mënyra për të ndihmuar në trajtimin e divertikulitit në shtëpi. Shpesh, këto terapi mbështetëse bëhen së bashku me trajtimet me antibiotikë. Një mjek mund t’ju rekomandojë që t’i bëni këto terapi vetëm për disa ditë, gjatë gjithë kursit të trajtimit me antibiotikë ose si një ndryshim afatgjatë i stilit të jetesës.

Terapitë mbështetëse për divertikulitin përfshijnë:

Lehtësues dhimbjesh pa recetë (OTC): Një mjek mund të përshkruajë qetësues dhimbjesh pa recetë për të menaxhuar simptomat tuaja.

Dieta e lëngshme: Një dietë e lëngshme mund të ndihmojë në lehtësimin e simptomave të divertikulitit. Në mënyrë tipike, ai përbëhet nga pije të tilla si uji, kafeja, çaji, lëngjet, pijet sportive dhe pijet joalkoolike, së bashku me lëngjet e mishit, kokoshkat dhe xhelatinë. Në shumicën e rasteve, do t’ju kërkohet të ndiqni një lëng vetëm për disa ditë.

Dietë me pak fibra: Dietat me pak fibra mund të ndihmojnë në uljen e inflamacionit. Një dietë me fibra të ulët përbëhet nga fruta dhe perime pa lëkurë dhe pa fara, vezë, produkte qumështi, mish i bluar, bukë e bardhë, makarona dhe oriz. Pas rreth 4 ditësh të kësaj diete, shpesh do të jeni në gjendje të filloni ngadalë të shtoni ushqime me fibra të larta.

Mbështesat ngrohëse: Mbushësit ngrohës mund të jenë një mënyrë e shkëlqyer për të trajtuar dhimbjen e divertikulitit aktiv.

Cili është trajtimi i divertikulitit?

Është e mundur që divertikuliti të largohet vetë pa trajtim. Disa njerëz nuk vërejnë kurrë ndonjë simptomë ose kanë simptoma shumë të buta.

Kur divertikuliti duhet të trajtohet, antibiotikët janë më të zakonshëm. Normalisht, një mjek do të këshillojë terapi mbështetëse së bashku me antibiotikë derisa simptomat tuaja të përmirësohen.

Hospitalizimi

Nëse simptomat e divertikulitit janë të rënda ose nëse keni pasur episode të përsëritura, mund të keni nevojë për trajtim më intensiv. Kjo shpesh nënkupton një shtrim në spital në mënyrë që të mund të merrni antibiotikë intravenoz (IV).

Kirurgjia

Kirurgjia për divertikulit përfshin heqjen e një pjese të zorrës së trashë. Mund të jetë e nevojshme kolostomia e përkohshme, një operacion që krijon një hapje në stomak dhe bashkon zorrën e trashë me të në mënyrë që mbetjet të mund të derdhen në një qese grumbullimi të lëvizshëm.

Trajtimi i saktë kirurgjik për divertikulitin varet nga ashpërsia e simptomave dhe ashpërsia e dëmtimit të zorrës së trashë.

Pasi të jeni rikuperuar, një mjek mund të rekomandojë ndryshime në stilin e jetës, si shtimi i më shumë fibrave në dietën tuaj dhe rritja e aktivitetit fizik. Në shumë raste, antibiotikët dhe terapia mbështetëse janë të mjaftueshme për të trajtuar divertikulitin. Kur nuk janë, mund të merren parasysh trajtime shtesë, duke përfshirë kirurgjinë.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Ja ku dallojnë nga njëra-tjetra

Ileostomia dhe kolostomia: Cili është ndryshimi?

Ja çfarë marrin parasysh mjekët kur vendosin

A duhet ta hiqni apo jo zorrën e trashë?