MENU
klinika

Kini kujdes!

Cilat vitamina duhet të shmangni nëse keni sklerozë?

30.01.2023 - 11:48

Ndërsa vitaminat si vitamina D mund të ndihmojnë simptomat e MS, disa kërkime sugjerojnë se shumë vitaminë C ose vitaminë B7 mund t’i përkeqësojë ato.

Skleroza e shumëfishtë (MS) është një gjendje kronike që prek sistemin nervor qendror (SNQ). Kur keni MS, sistemi imunitar sulmon shtresën mbrojtëse rreth fibrave nervore, duke shkaktuar inflamacion dhe lezione.

Aktualisht nuk ka kurë për MS, por ju mund t’i menaxhoni simptomat me ndryshime në stilin e jetës, medikamente dhe potencialisht vitamina.

Megjithëse shumica e hulumtimeve mbi vitaminat ndihmojnë MS, ato nuk janë përfundimtare, shumë njerëz marrin suplemente për të ndihmuar në menaxhimin e kësaj gjendjeje. Por meqenëse disa kërkime sugjerojnë se shumë vitaminë C ose vitaminë B7 (biotinë) mund të përkeqësojnë simptomat e MS, ju mund të dëshironi të flisni me mjekun për t’i shmangur këto.

Cilat vitamina mund të përkeqësojnë potencialisht sklerozën e shumëfishtë?

Ka disa prova që sugjerojnë se marrja e tepërt e këtyre vitaminave mund të përkeqësojë simptomat e MS:

*Vitaminë C

Edhe pse disa kërkime të vjetra nga viti 2002 sugjerojnë se vitamina C mund të lehtësojë simptomat e MS, një përmbledhje e vitit 2018 sugjeron se shumë vitaminë C mund t’i përkeqësojë ato.

Studiuesit thonë se nivelet e larta të vitaminës C mund të dëmtojnë pacientët sepse ato nxisin reagimin e Fenton. Reagimi i Fenton-it, ndodh kur hekuri dhe peroksidi i hidrogjenit ndërveprojnë dhe krijojnë radikal hidroksil, i cili është reaktiv dhe toksik për qelizat njerëzore.

Kjo do të thotë se përqendrimet e larta të antioksidantëve si vitamina C në gjak mund të nxisin këtë reaksion toksik dhe, në këtë mënyrë, të përkeqësojnë inflamacionin në trup. Kjo do të thotë se marrja e vitaminës C, edhe në doza terapeutike, mund të përkeqësojë sëmundjet inflamatore si MS.

*Biotinë (B7)

Megjithëse ka disa prova që sugjerojnë se doza e lartë e biotinës përmirëson simptomat në pacientët me MS progresive, ka gjithashtu prova që sugjerojnë se bën të kundërtën.

Në një studim të vitit 2017, studiuesit zbuluan se dozat ditore (300 miligramë në ditë) të vitaminës b7 për 1 vit nuk çuan në ndonjë përmirësim të qëndrueshëm te pacientët me MS progresive. Një e treta e pacientëve gjithashtu përjetuan simptoma të përkeqësuara.

Studiuesit nuk janë të sigurt pse simptomat u përkeqësuan në disa pacientë. Mund të ndodhte që pasi sëmundja e tyre po përparonte tashmë, simptomat do të ishin bërë më të rënda gjithsesi.

Shkencëtarët teorizuan gjithashtu se sistemet nervore qendrore të dëmtuara të pacientëve nuk mund t’i përgjigjeshin në mënyrë efikase kërkesës së rritur metabolike që shkakton biotina shtesë.

Meqenëse biotina ndihmon në metabolizimin e karbohidrateve, proteinave dhe yndyrave, është e mundur që marrja e tepërt mund të ketë qenë shumë takuese për sistemin nervor qendror tashmë të dobësuar.

Një studim i vitit 2020 zbuloi gjithashtu se plotësimi i dozës së lartë të biotinës nuk çoi në përmirësime në simptomat e MS gjatë 1 viti. Si rezultat, studiuesit këshillojnë kundër marrjes së dozës së lartë të biotinës për MS.

Cilat vitamina mund të ndihmojnë me MS?

Sipas një rishikimi të vitit 2018, vitamina D është e vetmja vitaminë me prova të mjaftueshme për të mbështetur plotësimin e rregullt për pacientët me MS.

Meqenëse nivelet më të ulëta të vitaminës D lidhen me një rrezik më të lartë të zhvillimit të sklerozës së shumëfishtë dhe aktivitetit më të keq të sëmundjes, marrja e kësaj vitamine mund të ndihmojë në trajtimin e simptomave.

Vitaminat me shumë më pak prova mbështetëse që ende mund të ndihmojnë në trajtimin e MS përfshijnë:

Vitamina A: Vitamina A mund të shtypë formimin e qelizave T patogjene në pacientët me MS, gjë që mund të ndihmojë të përmirësojë simptomat.

Vitamina B1 (tiaminë): Mangësitë e tiaminës janë të lidhura me disa kushte neurodegjenerative si MS. Për këtë arsye, plotësimi i tiaminës mund të ndihmojë simptomat e MS.

Vitamina B6: Edhe pse mangësitë e vitaminës B6 janë të rralla, ato mund të ndodhin tek njerëzit me çrregullime autoimune si MS. Për këtë arsye, marrja e vitaminës B6 mund të ndihmojë simptomat e MS.

Vitamina B12: Mungesa e vitaminës B12 është një nga mangësitë më të zakonshme në mesin e atyre me MS. Pra, plotësimi i vitaminës B12 teorikisht mund të ndihmojë simptomat.

Vitamina E: Meqenëse njerëzit me MS mund të kenë tashmë nivele të ulëta të vitaminës ET, marrja e saj në formë suplementi mund të ndihmojë potencialisht simptomat.

Nevojiten më shumë kërkime rreth lidhjes midis këtyre vitaminave dhe MS përpara se të nxirret ndonjë përfundim.

Para se të provoni ndonjë nga këto vitamina për të trajtuar MS, merrni parasysh të flisni më parë me mjekun.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Njihuni me problemet shëndetësore

Çfarë shkakton mungesa e vitaminës B12