MENU
klinika

Analiza nga "The Economist"

Deti i Veriut, fuqia e re ekonomike e Evropës?

02.01.2023 - 14:03

Mirë se vini në Esbjerg, qendra e industrisë së erës në det të hapur të Evropës. Dy të tretat e turbinave që rrotullohen aktualisht në brigjet e saj, të mjaftueshme për të furnizuar me energji 40 milion shtëpi evropiane, u vendosën së bashku në qytetin port danez me 72,000 banorë. Dhe perënditë e Esbjerg sapo kanë filluar të ngatërrojnë. Operatori i portit të qytetit ka në plan të trefishojë kapacitetin për të trajtuar projektet e erës deri në vitin 2026. Firmat lokale inxhinierike që dikur kujdeseshin kryesisht për industrinë e karburanteve fosile, tani furnizojnë industrinë e energjisë së erës. Meta ka blerë 212 hektarë tokë bujqësore jashtë Esbjerg për të ndërtuar një qendër të dhënash me energji të rinovueshme për rrjetet e saj sociale. Jashtë detit, kabllot që do të transportojnë 30% të trafikut ndërkombëtar të të dhënave në Norvegji janë duke u vendosur. Kryebashkiaku i Esbjerg ka udhëtuar deri në Vietnam dhe Uashington, dc për të ndarë historinë e tij të suksesit.

Me një dozë të menduari strategjik dhe pak fat, një plejadë e Esbjergs mund të kombinohet dhe të rritet në një ekonomi të re të Detit të Veriut. Kjo do ta ndihmonte Evropën të arrijë qëllimet e saj ambicioze klimatike dhe të ribalancojë burimet e saj të energjisë larg vendeve të sunduara nga tiranë si Vladimir Putin i Rusisë. Kampionët e saj të sapoformuar të korporatave mund të ofrojnë shansin më të mirë dhe ndoshta të fundit të Evropës për të qëndruar të rëndësishëm globalisht. Dhe kjo mund të ndryshojë ekuilibrin politik dhe ekonomik të kontinentit duke krijuar një alternativë ndaj motorit spërkatës franko-gjerman.

Deti i Veriut ka qenë gjithmonë i rëndësishëm ekonomikisht. Kufizohet nga gjashtë vende evropiane – Belgjika, Britania, Danimarka, Gjermania, Holanda dhe Norvegjia – është vendi ku kryqëzohen shumë rrugë të rëndësishme detare. Baticat e tij të forta, të cilat fshijnë lëndët ushqyese në shtratin e tij të cekët të detit, janë një ndihmë për peshkatarët. Në shekullin e 20-të nafta dhe gazi u zbuluan nën shtratin e detit. Në kulmin e tyre në vitet 1990, Britania dhe Norvegjia, dy prodhuesit më të mëdhenj të Detit të Veriut, së bashku nxirrnin 6 milionë fuçi në ditë, sa gjysma e më shumë se Emiratet e Bashkuara Arabe sot. Një fushë skoceze, Brent, i dha emrin e saj standardit të çmimeve globale. Tani me mbarimin e këtij shpërblimi – dhe kërkesa për atë që mbetet zvogëlohet për shkak të shqetësimeve në rritje rreth ndryshimeve klimatike – trupi i turbullt i ujit po gjen përdorime të reja fitimprurëse.

Doktrina spin
Basti më i madh është për një burim të të cilit deti ka një sasi të pafundme – moti i tmerrshëm. Me shpejtësi mesatare të erës prej dhjetë metrash në sekondë, pellgu është një nga më të egërit në botë. Ditën që korrespondenti i “The Economist” vizitoi Esbjerg-un, shpejtësitë ishin dyfishi, mjaftueshëm për të ulur çmimin me shumicë të energjisë elektrike në gati zero. Kati i Detit të Veriut është kryesisht i butë, gjë që e bën më të lehtë ngjitjen e turbinave në shtratin e detit (lloji lundrues ende nuk është vendosur në shkallë kudo në botë). Gjithashtu, zakonisht nuk është më shumë se 90 metra e thellë, gjë që lejon që fermat e erës të vendosen më larg nga bregu, ku erërat janë më të qëndrueshme. Ed Northam i Macquarie Group, një firmë investimi me aksione në 40% të të gjitha fermave të erës në det të hapur britanik në funksion, thotë se turbinat e tij në det të hapur punojnë deri në 60% të kapacitetit, krahasuar me 30-40% që është tipike në tokë.

Kjo ambicie është bërë e mundur nga versioni i erës i ligjit të Moore, i cili përshkroi rritjen eksponenciale të fuqisë kompjuterike. Tre dekada më parë, ferma e parë me erë në det të hapur në botë – Vindeby në Danimarkë, e përbërë nga 11 turbina – kishte një kapacitet total prej pesë megavat (mw). Sot një turbinë e vetme mund të gjenerojë 14 mw dhe një fermë mund të përmbajë më shumë se 100 prej tyre. Kabllot dhe transformatorët më të fortë në det për të kthyer energjinë e erës nga rrymë alternative në rrymë të drejtpërdrejtë, e cila mund të udhëtojë në distanca të gjata pa humbje të mëdha, mundëson që më shumë energji elektrike të gjenerohet më larg.

Rezultati është se disa ferma me erë që po instalohen tani tejkalojnë 1gw në kapacitet, prodhimi tipik i një centrali bërthamor. Ferma e erës Dogger Bank, e vendosur midis 130 km dhe 200 km larg brigjeve britanike dhe që do të fillojë të funksionojë në verën e vitit 2023, do të arrijë një rekord 3.6 gw me kapacitet të plotë në vitin 2026. Ekonomitë e shkallës po ulin kostot, duke i bërë ato në det të hapur era konkurruese me burimet e tjera të energjisë. Në korrik, Britania dha kontrata për pesë projekte, duke përfshirë Dogger Bank, me një çmim prej 37 £ (44 dollarë) për megavat-orë – më pak se një e gjashta e çmimit të energjisë elektrike me shumicë të vendit në dhjetor.

Moti i tmerrshëm nuk është gjithmonë një ndihmë: tejet e tij mund të stresojnë gjithashtu rrjetin. Në mënyrë të dobishme, teknologjia dhe kostot në rënie po i lejojnë operatorët e energjisë së erës të luftojnë elementët. Një mënyrë për ta bërë këtë është me më shumë ndërlidhje, së pari midis fermave dhe tokës—sot shumica e fermave me erë kanë një lidhje me bregun, e cila është joefikase—pastaj ndërmjet vetë fermave. Gjysma e 3gw që do të tenderohet nga Norvegjia do të ketë opsionin për të krijuar lidhje me më shumë vende. Phil Sandy i National Grid, i cili drejton infrastrukturën energjetike të Britanisë, parashikon një të ardhme të rrjeteve komplekse nënujore të ngjashme me ato në tokë.

Një mënyrë tjetër për të menaxhuar ndryshueshmërinë e fuqisë së erës është përdorimi i saj për të ndarë molekulat e ujit për të prodhuar lëndë djegëse “të gjelbërta”, si hidrogjeni dhe amoniaku. Në maj, Komisioni Evropian dhe bosët e industrisë së rëndë u zotuan një rritje dhjetëfish të kapacitetit të prodhimit të be-së për elektrolizerët, të cilët bëjnë ndarjen, deri në vitin 2025. Kjo do t’i lejonte asaj të prodhonte 10 milion ton lëndë djegëse të gjelbër deri në vitin 2030. Komisioni ka propozuar gjithashtu një “bankë hidrogjeni”, e kapitalizuar me 3 miliardë euro (3.2 miliardë dollarë), për të ndihmuar në financimin e projekteve.

Investitorët janë të hutuar. Në gusht, Copenhagen Infrastructure Partners (cip), një firmë me kapital privat, tha se kishte mbledhur 3 miliardë euro për një fond që do të investojë vetëm në asete hidrogjeni. Një duzinë projekte janë shpallur në Evropë; tre më të mëdhenjtë së bashku arrijnë në 20 gw energji të gjelbër. Topsoe, një firmë daneze që ofron teknologji për sipërmarrje të tilla, thotë se porositë e saj arrijnë deri në 86 gw.

Përfundimisht, sistemi energjetik i Detit të Veriut mund të marrë formën e një arkipelagu të “ishujve të energjisë” që strehojnë stafin e riparimit të fermave me erë, grumbullojnë energji elektrike dhe prodhojnë hidrogjen në masë, për t’u transportuar në tokë me anije ose tubacion. Rreth dhjetë skema të tilla po shqyrtohen, sipas sintef, një firmë kërkimore. Ishulli i Energjisë së Detit të Veriut, një atoll artificial 100 km larg bregut danez, do të tenderohet në vitin 2023. Ai do të shërbejë si qendër për dhjetë parqet e erës përreth, me lidhje me vendet fqinje.

Një ofertues, një sipërmarrje e përbashkët midis Orsted, një zhvilluesi danez i erës në det të hapur që është më i madhi në botë, dhe atp, një fond pensioni lokal prej 150 miliardë dollarësh, parashikon një dizajn modular, me komponentë të bërë në breg dhe të montuar në det. “Ne presim që ajo të jetë ende funksionale pas 100 vjetësh,” thotë Brendan Bradley nga Arup, një firmë inxhinierike që këshillon ofertën. Thomas Dalsgaard i cip, i cili është pjesë e një konsorciumi rival, mendon se prodhimi i karburanteve të gjelbër në det jo vetëm që do të ndihmojë në uljen e presionit në rrjete, por gjithashtu do të kursejë para: tubacionet e hidrogjenit janë një e pesta e kostos së linjave të transmetimit të energjisë me kapacitet të lartë.

Rrjetet u shkyçën
Ekonomia e re e Detit të Veriut ka më shumë sesa sektori i energjisë. Sepse energjia elektrike dhe hidrogjeni nuk do të jenë të vetmet gjëra që do të qarkullojnë nëpër dyshemenë e Detit të Veriut. Kështu do të jetë edhe dioksidi i karbonit. Disa industri, të tilla si prodhimi i çimentos ose kimikatet, janë të vështira ose të pamundura për t’u dekarbonizuar. Por CO2 i tyre mund të mblidhet dhe pompohet në fushat e gazit të varfëruar në Detin e Veriut. Një kapje dhe ruajtje e tillë e karbonit (ccs) dukej një mënyrë jo tërheqëse për të luftuar ndryshimet klimatike, për shkak të kostos së lartë dhe jopopullaritetit në mesin e ambientalistëve, të cilët shqetësohen se do të zgjaste jetën e karburanteve fosile. Tani, si me erën, kostot po bien, rezistenca politike po lehtësohet dhe projektet po shumohen.

Dikush që kërkon miratim në Roterdam, i quajtur Porthos, do të lidhë portin më të madh të Evropës nëpërmjet një tubacioni me një stacion kompresori dhe më pas në një fushë gazi të zbrazët në det të hapur. Edhe pse një gjykatë kohët e fundit vonoi fillimin e tij, projekti tashmë ka marrë dritën jeshile nga rregullatorët holandezë. Pasi të jetë funksional, ai do të marrë rreth 2.5 milion ton CO2 në vit për 15 vjet, gati 2% e emetimeve holandeze të karbonit. Porti i Amsterdamit po planifikon diçka të ngjashme. Më në veri, pranë qytetit norvegjez të Bergenit, Equinor, një kompani energjetike dhe partnerët e saj kanë përfunduar tashmë operacionet e shpimit për një pus injektimi CO2, si pjesë e një projekti të quajtur North Lights. Sipas Guloren Turan nga Instituti Global ccs, një institut kërkimi, Europa tani ka më shumë se 70 objekte të tilla në faza të ndryshme zhvillimi.

Produkti i fundit i vlefshëm që kalon gjithnjë e më shumë Detin e Veriut është informacioni. Nëse ndiqni një nga kabllot më të reja të të dhënave të nëndetëseve transatlantike që zbarkojnë në Esbjerg, të quajtur Havfrue, dhe më pas ktheheni djathtas në një degëzim në mes të Detit të Veriut, përfundoni në Kristiansand, një qytet në Norvegjinë jugore. Është shtëpia e n01 Campus, “kampusi më i madh i qendrës së të dhënave në botë i mundësuar nga 100% energji e gjelbër”, sipas pronarit të tij, Bulk Infrastructure. “Ne duam të ndërtojmë një platformë për shërbime dixhitale të qëndrueshme”, thotë Peder Naerbo, themeluesi i firmës.

Vendet e Detit të Veriut janë një vend i shkëlqyer për të ruajtur dhe përpunuar të dhëna. Çmimet e ulëta të energjisë elektrike sjellin uljen e numrit më të lirë, gjë që kërkon energji intensive. Një klimë e ftohtë do të thotë që qendrat e të dhënave mund të ftohen vetëm duke qarkulluar ajrin e jashtëm në vend të përdorimit të sistemeve të kushtueshme të ftohjes. Rajoni krenohet me një fuqi punëtore shumë të kualifikuar, institucione të qëndrueshme dhe disa nga ligjet më të shkolluara të të dhënave në botë. Vonesa, koha që duhet për të lëvizur të dhënat brenda dhe jashtë reve kompjuterike, po bëhet më pak problem me përmirësimin e teknologjisë, kështu që ngarkesat dixhitale të punës mund të përpunohen në objekte gjithnjë e më të largëta. Dhe qendrat e të dhënave po godasin kufijtë diku tjetër në Evropë. Në vitin 2021, qendrat irlandeze të të dhënave dhe përdorime të tjera dixhitale konsumuan 17% të fuqisë së vendit. Për të parandaluar ndërprerjet, EirGrid, një ndërmarrje shtetërore irlandeze, nuk do të furnizojë më me energji elektrike fermat e reja të serverëve.

Sipas TeleGeography, një ofrues i të dhënave, 13 kabllo të reja janë instaluar në Detin e Veriut që nga viti 2020, krahasuar me pesë në të gjitha vitet 2010. Qendrat e të dhënave gjithashtu po shfaqen, pasi ofruesit e mëdhenj të cloud zotohen të dekarbonizojnë zinxhirët e tyre të furnizimit. Shërbimet e Uebit të Amazon (aws) dhe Microsoft Azure, dy ofruesit më të mëdhenj të reve kompjuterike, kanë ndërtuar ferma serverash në Nordikët. Meta e ka parcelën jashtë Esbjergut. Industritë e vjetra po lëvizin gjithashtu më shumë nga kompjuterat e tyre në veri. Mercedes-Benz dhe Volkswagen kanë kompjuterë të ulur në ish-miniera në Norvegji; këto simulojnë testet e tunelit të erës dhe përplasjes për makinat e tyre. Mesatarisht, vlerëson Altman Solon, një konsulencë, kërkesa për qendrat e të dhënave në Nordikët do të rritet me 17% në vit deri në fund të dekadës.

Shko në veri, industrialist i vjetër
Më shumë aktivitet ekonomik evropian mund të tërhiqet në veri. “Bollëku i energjisë tenton të tërheqë industrinë,” thotë Nikolaus Wolf, një historian ekonomik në Universitetin Humboldt në Berlin. Kjo është ajo që ndodhi në fillim të shekullit të 19-të, kur hidrocentralet e bollshme ndihmuan në tërheqjen e industrisë së pambukut në Lancashire. Wolf dhe Nicholas Crafts nga Universiteti i Warwick llogaritin se një rënie prej 10% në hidrocentralin e Lancashire do të kishte çuar në një rënie prej 10% të punësimit në tekstile deri në vitin 1838 në vendet kryesore.

Energjia është më e lehtë për t’u shpërndarë nëpërmjet rrjeteve dhe tubacioneve sot sesa ishte në Revolucionin Industrial, dhe qendrat industriale ekzistuese në të gjithë Evropën ushtrojnë forcën e tyre. Transplantimi i furrave të prodhimit të çimentos në brigjet e Detit të Veriut do të nënkuptonte transportin e gurit gëlqeror tek ata dhe çimentos përsëri te klientët, duke e bërë procesin joekonomik (dhe, deri në ardhjen e kamionëve me emetim zero, jo miqësor ndaj klimës). Crackers gjigantë me avull, të cilët ndajnë hidrokarburet në molekula më të vogla në fabrikat kimike, nuk do të lëvizin së shpejti në veri: ato janë një investim shumë i madh, shumë i integruar në zinxhirët ekzistues të furnizimit dhe tashmë në proces elektrifikimi.

Por parimi i zotit Wolf ende vlen për disa industri – dhe mund të përfitojnë nga vende të tjera veriore jo drejtpërdrejt në Detin e Veriut. Në Narvik, më në veri në Detin Norvegjez, Aker Horizons, një firmë që investon në energjinë e rinovueshme, dëshiron të krijojë një qendër industriale të gjelbër të mundësuar nga era në det të hapur. Në Boden, një qytet suedez pranë bregut lindor të Gadishullit Skandinav, h2 Green Steel po ngre një fabrikë të re çeliku, e para në Evropë në gjysmë shekulli. Fabrika nuk do të funksionojë me qymyr ose gaz natyror, por me hidrogjen të gjelbër, i krijuar në një nga impiantet më të mëdha të elektrolizës në botë duke përdorur erën në tokë dhe energjinë hidroelektrike.

Përveç eksportit të çelikut, h2 Green Steel shpreson të eksportojë hekurin e saj sfungjer, një produkt i ndërmjetëm që ka marrë tashmë shumë nga energjia e nevojshme në procesin e prodhimit të çelikut. Kjo do të çonte në ndarjen e industrisë së çelikut në dysh, shpjegon Henrik Henriksson, shefi ekzekutiv i firmës. Pjesët me energji intensive të procesit do të migrojnë atje ku mund të bëhen në mënyrë më efikase: pikërisht pranë burimeve të energjisë së rinovueshme. Pjesët më intensive të punës dhe njohurive mund të mbeten në qendrat e prodhimit të çelikut të Evropës, si lugina e Ruhrit.

Në Wilhelmshaven, një qytet gjerman në Detin e Veriut, Uniper, një kompani energjetike në pronësi të shtetit, sapo ka përfunduar terminalin e parë gjerman për importet e gazit natyror të lëngshëm (lng), për të zëvendësuar një pjesë të gazit rus që nuk rrjedh më përmes tubacioneve nga Siberia. . Firma po planifikon të ngrejë krisur për të prodhuar hidrogjen nga amoniaku pranë terminalit LNG. Në një cep tjetër të portit, pranë një uzine qymyri të çmontuar, Uniper do të ndërtojë fabrikën e vet të hidrogjenit dhe do të sigurojë shumë hapësirë ​​për bizneset e etur për energji. “Wilhelmshaven do të luajë një rol të rëndësishëm si vendi ku energjia e gjelbër del në tokë”, thotë Holger Kreetz, i cili është përgjegjës për menaxhimin e aseteve të Uniper.

Kompani të tjera që dynden në veri përfshijnë prodhuesit e baterive të automjeteve elektrike, të cilat gjithashtu kërkojnë shumë energji për t’u prodhuar, dhe prodhues të turbinave me erë, të cilët kanë vuajtur nga zhurmat e fundit të zinxhirit të furnizimit. Vestas, prodhuesi më i madh i turbinave në botë, po mbyll një fabrikë në Kinë dhe do të hapë një në Poloni, pjesërisht për të qenë afër një ferme të re me erë në Detin Baltik.

Si me të gjitha këto ndërrime, disa shohin probleme. Energjia e rinovueshme do të jetë edhe më e lirë diku tjetër, paralajmëron Christer Tryggestad nga McKinsey, një tjetër konsulencë. Në vend që të investojnë në dhe rreth Detit të Veriut, firmat mund të lëvizin në vende të ekspozuara nga dielli si Lindja e Mesme ose Spanja. Jo të gjithë janë të bindur se be-ja mund të përmbushë objektivat e saj ambicioze për të rritur prodhimin e energjisë së erës në det të hapur. Vestas dhe prodhuesit e tjerë të turbinave po ankohen tashmë me hidhërim se lejet për parqe të reja me erë mund të marrin një dekadë ose më shumë për t’u siguruar. Firmat e shërbimeve të erës në det të hapur paralajmërojnë se së shpejti mund të mbeten pa njerëz dhe makineri për t’i mbajtur klientët të lumtur.

Pengesa e fundit vjen nga përtej Atlantikut. Akti i Presidentit Joe Biden për Reduktimin e Inflacionit përfshin 370 miliardë dollarë subvencione dhe kredi tatimore për produkte dhe shërbime miqësore me klimën, për sa kohë që ato bëhen në Amerikë. BE-ja shqetësohet se dhurimet do të joshin investitorët larg brigjeve të saj. Blloku po shqyrton nëse ligji shkel rregullat e tregtisë ndërkombëtare.

Nëse këto probleme mund të kapërcehen, ndikimi i ekonomisë së re të Detit të Veriut në kontinent do të jetë i rëndësishëm. Ndërsa epiqendra ekonomike e Evropës do të lëvizë në veri, po ashtu do të lëvizë edhe ajo politike, parashikon Frank Peter nga Agora Energiewende, një institut gjerman. Kjo mund të ndryshojë ekuilibrin e fuqisë brenda vendeve bregdetare. Bremeni bregdetar, një nga shtetet më të varfra të Gjermanisë, mund të fitojë ndikim në kurriz të Bavarisë së pasur, por pa dalje në det. Në nivel evropian, Franca dhe Gjermania, fuqia industriale e të cilave mbështeti Komunitetin Evropian të Qymyrit dhe Çelikut, paraardhësi i be-së, mund të humbasin njëfarë ndikimi ndaj një blloku të ri të udhëhequr nga Danimarka, Holanda dhe, jashtë be-së, Britania dhe Norvegjia. Francezët dhe bavarezët mund të ngrihen me idenë e një Komuniteti de facto të Energjisë së Erës dhe Hidrogjenit me qendër në Detin e Veriut. Por kjo do t’i jepte Evropës në tërësi një shtysë shumë të nevojshme ekonomike dhe gjeopolitike.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga “The Economist

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Euroskepticizëm apo eurorealizëm?

“Ballkanizimi” i Evropës

Komisioni Europian e ka paraqitur këtë propozim si një rikthim të lirisë së lëvizjes...

A duhet të jetë BE e vetmja që miraton pasaportat e vaksinimit?