MENU
klinika

Përgjigjet mjeku

Disfagia, vështirësia në gëlltitje – pse nuk duhet të injorohet?

24.01.2023 - 09:40

“Pyet mjekun” është rubrika më e re, një platformë që bën të mundur kontaktin ndërmjet mjekut dhe pacientit.

Nëse keni ndonjë pyetje, për gjithçka që ju shqetëson në shëndetin tuaj, këtu do të merrni përgjigje nga mjekë me eksperiencë, pa rezervime takimesh dhe duke shmangur radhët e gjata.

Pacienti: Pse nuk duhet të injorohet vështirësia në gëlltitje?

Mjeku: Disfagia është vështirësia në gëlltitje. Njerëzit me disfagi ndonjëherë nuk janë të vetëdijshëm nëse e kanë ose jo.

Mund të jetë një ndjesi që sugjeron vështirësi në kalimin e solideve ose lëngjeve nga goja në stomak, mungesë e ndjesisë faringjale ose pamjaftueshmërisë të mekanizmit të gëlltitjes. Disfagia dallohet nga simptomat e tjera përfshirë këtu odynophagia, e cila përkufizohet si gëlltitje e dhimbshme, dhe globus, që është ndjesia e një gunge në fyt. Një person mund të ketë disfagi pa odynophagia (mosfunksionim pa dhimbje), odynophagia pa disfagji (dhimbje pa mosfunksionim) ose të dyja së bashku. Një disfagi psikogjene njihet si fagofobi. Disa shenja dhe simptoma të dysfagisë orofaringeale përfshijnë vështirësi për të kontrolluar ushqimin ose pështymën në gojë, vështirësinë në fillimin e një gëlltitje, kollitjen, mbytjen. Vendi aktual i obstruksionit është gjithmonë në ose nën nivelin në të cilin perceptohet niveli i pengesës. Simptoma më e zakonshme e dysfagisë ezofageale është pamundësia për të gëlltitur ushqim të ngurtë.

Komplikimet
Komplikimet e dysfagisë mund të përfshijnë aspirimin, pneumoni, dehidrim dhe humbje peshe.
Klasifikimi

Disfagia klasifikohet si më poshtë:

Disfagia orofaringeale
Disfagia ezofageale dhe obstruktive
Simptomat neuromuskulare komplekse

Disfagia funksionale (përcaktohet në disa pacientë se nuk ka ndonjë shkak organik për disfaginë që mund të gjendet).

Ekzaminimet
Ezofagoskopia dhe laringoskopia mund të japin pamje të drejtpërdrejtë të lumenëve.
Radiografia e kraharorit mund të tregojë nivelin e lëngut të ajrit në mediastinum.
Studimi i lëvizshmërisë ezofageale është i dobishëm në rastet e akalazisë dhe spazmave.
Citologjia eksfoliative mund të kryhet në lavazh ezofageal, mund të zbulojë qelizat malinje në fazën e hershme.
Ultrasonografia dhe skanimi i CT nuk janë shumë të dobishëm në gjetjen e shkakut të disfagisë.
FEES (Vlerësimi Fibreoptik endoskopik i gëlltitjes), kjo procedurë përfshin që pacienti të hajë konsistenca të ndryshme.

Trajtimi Logopedik
Trajtimi logopediki i disagisë orafaringeale konsiton në riaftësimin e ushqyerjes së pacientëve me mënyrën e duhur të gëlltitjes dhe kollitjes.

Ushtrime për tonusin dhe lëvizshmërinë e buzëve.
Manovra posturale e terheqjes së kokës mbrapa gjatë gëlltitjes.
Ushtrime të thithjes së faqeve kombinuar me aktin e gëlltitjes
Presim te buzës së poshtme me ndihmën e gishtave
Ushtrime të lëvizjes së gjuhës majtas- djathtas- lartë- poshtë.
Ushtrime të lëvizjes së gjuhës anteriore- posteriore.
Manovrime të ruajtjes së rrugëve ajrore supraglotike
Ushtrime të ngritjes laringeale
Ushtrime të vibrimit të gjuhës dhe buzëve
Kthimi i kokës në drejtimin e kompromentuar gjatë aktit të gëlltitjes
Ushtrime glotike
Manovra Shaker

Nëse keni edhe ju pyetje, dhe doni të merrni një përgjigje të shpejtë nga mjekët e “spitalit tonë online”, klikoni këtu. Identiteti juaj do të mbetet anonim.