MENU
klinika

Ja ku dallojnë nga njëra-tjetra

Ileostomia dhe kolostomia: Cili është ndryshimi?

24.01.2023 - 16:59

Një ileostomi dhe një kolostomi janë procedura kirurgjikale që ridrejtojnë një pjesë të zorrëve në një hapje në murin e barkut. Ileostomitë përfshijnë zorrën e hollë, ndërsa kolostomitë përfshijnë zorrën e trashë.

Ka disa ngjashmëri midis një ileostomie dhe një kolostomie.

Ileostomia është një procedurë kirurgjikale që bashkon një pjesë të zorrës së hollë në një hapje në murin e barkut në mënyrë që mbetjet të mund të dalin. Një kolostomi është një procedurë kirurgjikale që ridrejton zorrën e trashë drejt një hapjeje të jashtme.

Si ileostomia ashtu edhe kolostomia mund të bëhen në baza të përkohshme ose të përhershme, në varësi të arsyes pse procedura është e nevojshme.

Megjithëse ka ngjashmëri, këto procedura mund të nevojiten për kushte të ndryshme dhe kanë afate paksa të ndryshme të rikuperimit.

Çfarë është ileostomia?

Ileostomia është një procedurë kirurgjikale që bashkon pjesën e tretë të poshtme të zorrës së hollë, të quajtur ileum, në një hapje të jashtme në murin e barkut. Kjo hapje quhet stoma.

Një qese grumbullimi kalon mbi stomë për të mbledhur mbetjet e tretjes që normalisht do të kalonin në zorrën e trashë (zorrë e trashë) dhe më pas do të dilnin përmes anusit.

Ekzistojnë dy lloje të ileostomisë:

Ileostomia fundore: Gjatë një ileostomie fundore, zorra e hollë ndahet nga zorra e trashë dhe sillet përmes prerjes abdominale për të krijuar stomën.

Ileostomia e lakut: Në një ileostomi me lak, një lak i zorrëve tërhiqet përmes prerjes për të formuar stomën.

Kur është e përkohshme dhe kur është e përhershme?

Një ileostomi është ndonjëherë një procedurë e përkohshme, kur zorrës së trashë i duhet kohë për t’u rikuperuar dhe për të pushuar. Për shembull, mund të keni një ileostomi të përkohshme nëse trupi po shërohet nga operacioni i zorrës së trashë ose ka nevojë për lehtësim nga inflamacioni.

Ileostomitë e përkohshme zakonisht mbahen deri në 6 muaj, por është e mundur që të ketë një të tillë për vite përpara heqjes.

Në disa raste, ileostomitë janë të përhershme. Kjo bëhet kur zorra e hollë ose zorra e trashë është dëmtuar rëndë, ose kur kanceri është përhapur në të gjithë zorrën. Kur kjo ndodh, mund të jetë e nevojshme një ileostomi e përhershme që nuk mund të kthehet.

Çfarë është kolostomia?

Kolostomia është e ngjashme me ileostominë, por ajo përfshin zorrën e trashë (kolonit), jo zorrën e hollë. Me këtë procedurë, kirurgu krijon një hapje në zonën e barkut dhe bashkon zorrën e trashë me të.

Ashtu si stoma e krijuar në një ileostomi, stoma e krijuar me një kolostomi përdoret për të ridrejtuar mbetjet e tretjes në mënyrë që të mos lëvizin përmes zorrës së trashë në rektum.

Në vend të kësaj, mbetjet e tretjes dalin përmes stomës. Një qese e vogël është ngjitur në stoma për të mbledhur mbeturinat. Pasi të jetë mbushur, ju e hiqni atë.

Kur nevojitet kolostomia?

Kushtet që mund të kërkojnë një kolostomi përfshijnë:

  • kanceri kolorektal
  • një bllokim në zorrën e trashë
  • një fistulë anale
  • divertikuliti
  • Semundja Crohn
  • një dëmtim i zorrës së trashë ose rektumit
  • mosmbajtje fekale

Sëmundja e Hirschsprung, një gjendje e rrallë kongjenitale që mund të parandalojë lëvizjen e jashtëqitjes përmes zorrës së trashë.

Kur është e përkohshme dhe kur është e përhershme?

Një kolostomi mund të jetë e përkohshme ose e përhershme. Kolostomitë e përkohshme mund të bëhen për të ndihmuar zorrën e trashë, rektumin ose anusin të shërohen nga operacioni, inflamacioni ose një dëmtim. Për shembull, ju mund të keni një kolostomi të përkohshme si pjesë e trajtimit për një fistulë anale.

Kolostomitë e përhershme shpesh bëhen kur ka dëmtim ose sëmundje në zorrën e trashë, rektumit ose anusit që nuk pritet të shërohet. Për shembull, një kolostomi e përhershme mund të jetë e nevojshme për shkak të kancerit të zorrës së trashë ose nëse hiqet një pjesë e madhe e zorrës së trashë.

Me të dyja procedurat, mbetjet e tretjes do të lëvizin përmes stomës në vend që të kalojnë përmes anusit.

Të dyja procedurat mund të kërkojnë ndryshime në dietë, medikamentet dhe marrjen e lëngjeve. Ekipi i kujdesit shëndetësor mund t’ju ndihmojë të kuptoni llojet e rregullimeve që mund të kërkohen.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN