MENU
klinika

Krahasimi nga simptomat tek trajtimi

Ndryshimi midis artritit reumatoid dhe polimialgjisë reumatike

29.01.2023 - 13:20

PMR (polimialgjisë reumatike) dhe RA (artritit reumatoid ) janë të dyja çrregullime inflamatore që prekin nyjet.

PMR shkakton dhimbje dhe ngurtësi në nyje të ndryshme, më së shpeshti në:
supet
qafën
krahët
ijet

RA shkakton dhimbje, inflamacion dhe ngurtësi të kyçeve. Zakonisht ndikon në:
duart
kyçet e dorës
gjunjët
supet
bërrylat
kyçet e këmbëve

Të dy PMR dhe RA janë kushte autoimune. Kjo do të thotë se ato bëjnë që sistemi imunitar të sulmojë nyjet. Këto dy gjendje kanë shumë ngjashmëri, siç është përfshirja e shpatullave. Megjithatë, ato kanë shkaqe dhe metoda të ndryshme trajtimi.

Cili është ndryshimi midis artritit reumatoid dhe polimialgjisë reumatike?
PMR dhe RA janë të dyja çrregullime inflamatore që prekin nyjet.

PMR shkakton dhimbje dhe ngurtësi në nyje të ndryshme, më së shpeshti në:
supet
qafën
armëve
ijet

RA shkakton dhimbje, inflamacion dhe ngurtësi të kyçeve. Zakonisht ndikon në:
duart
kyçet e dorës
gjunjët
supet
bërrylat
kyçet e këmbëve

Të dy PMR dhe RA janë kushte autoimune. Kjo do të thotë se ato bëjnë që sistemi imunitar të sulmojë nyjet . Këto dy gjendje kanë shumë ngjashmëri, siç është përfshirja e shpatullave. Megjithatë, ato kanë shkaqe dhe metoda të ndryshme trajtimi.

Polimialgjia reumatike kundrejt simptomave të artritit reumatoid
PMR dhe RA ndajnë disa simptoma:
dhimbje dhe ngurtësi të kyçeve
ngurtësi në mëngjes, që zakonisht zgjat më shumë se 45 minuta
përfshirja e nyjeve të shpatullave

Për më tepër, të dyja kushtet janë më të zakonshme tek gratë sesa tek burrat.

Sidoqoftë, ekzistojnë gjithashtu disa ndryshime kryesore midis dy kushteve:

Përveç shpatullave, RA dhe PMR prekin lloje të ndryshme nyjesh:
RA është më e zakonshme në nyjet e vogla të duarve dhe këmbëve.
PMR nuk përfshin kurrë këmbët, por mund të prekë qafën dhe ijet.
Ënjtja e kyçeve është shumë e zakonshme në RA, por rrallë ndodh në PMR.
RA zakonisht fillon midis moshës 30 dhe 50 vjeç, ndërsa PMR zakonisht ndodh pas moshës 50 vjeç.
PMR ka një fillim të shpejtë të simptomave, ndërsa simptomat e RA shfaqen më gradualisht.

Si trajtohen polimialgjia reumatike dhe artriti reumatoid?
Mjekët nuk dinë ende për një kurë për PMR ose RA, por trajtimi i duhur mund të ndihmojë në menaxhimin e simptomave dhe të vonojë përparimin e sëmundjes.

Trajtimi kryesor i PMR është kortikosteroidet, si prednizoloni, të marra nga goja (nga goja). Ju mund t’ju duhet ta merrni këtë mjekim për vite apo edhe për tërë jetën tuaj.

Nga ana tjetër, kur trajtojnë RA, mjekët mund të përdorin kortikosteroide vetëm për një periudhë të shkurtër kur fillojnë trajtimin. Ilaçet antireumatike modifikuese të sëmundjes (DMARDs), biologjikët dhe frenuesit JAK janë më efektive për këtë gjendje.

Përveç ilaçeve, një mënyrë jetese e shëndetshme – duke përfshirë një dietë anti-inflamatore, stërvitje të rregullt dhe pushim – është e dobishme si për PMR ashtu edhe për RA.

Sigurohuni që të konsultoheni me një mjek nëse keni ndonjë simptomë të lidhur me kyçet, të tilla si:
dhimbje
inflamacion
ënjtje
diapazoni i kufizuar i lëvizjes

Përveç kësaj, kontaktoni reumatologun nëse keni një diagnozë të PMR ose RA dhe trajtimi nuk duket se ju ndihmon.

PMR dhe RA janë të dyja kushte autoimune që prekin nyjet. Ato kanë shumë ngjashmëri, të cilat mund të komplikojnë dhe vonojnë diagnozën. Asnjë test i vetëm nuk mund të diagnostikojë asnjërën gjendje, por një reumatolog i trajnuar mund të dallojë tiparet unike të secilës gjendje.

Ndërsa PMR zakonisht trajtohet me prednizolon oral, mjekët përdorin DMARDs, biologjikë dhe frenues JAK për të trajtuar RA.