MENU
klinika

"Dalin me humbje, ka mungesë interesi"

Pse blegtorët po heqin dorë nga bagëtitë?

31.01.2023 - 16:06

Për të disatin vit radhazi, edhe 2022 është mbyllur me rënie të prodhimit të mishit dhe të qumështit, ecuri kjo që tregon se sektori i blegtorisë po shuhet nga dita në ditë.

Në një intervistë për SCAN TV, Drejtoresha Ekzekutive e Shoqatës Kombëtare të Blegtorëve Shqiptarë (LEAA), Valbona Ylli, rendit arsyet pse po ndodh ky fenomen, ku kryesorja lidhet me mungesën e fitimit nga ana e fermerëve.

Sipas saj, që fermeri të ketë fitim, nuk duhet ta shesë një litër qumësht jo më pak se 56 lekë. Ndërkohë që sugjeron se ku duhet të ndërhyjë Ministria e Bujqësisë për të ndalur këtë hemorragji.

Të dhënat e INSTAT tregojnë se numri i krerëve të gjedhëve dhe të imtave ka nisur një rënie të ndjeshme që nga viti 2014 e deri më tani. Ndërsa prodhimi i mishit dhe qumështit gjatë 2022, u regjistrua me rënie -5 dhe -3 për qind.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN