MENU
klinika

DW: A do prekë pjesën tjetër të ekonomisë?

Pse ‘teknologjia’ po shkurton mijëra vende pune?

28.01.2023 - 14:11

Së pari një rrjedh, pastaj një përrua dhe tani një liqen. Gjigantët e teknologjisë amerikane po shkurtojnë mijëra vende pune pothuajse çdo ditë. TKush ishte pro bllokimeve të Covid-19  panë fitimet e tyre të shtrydhura ndërsa jetët u kthyen në normalitet pas muajsh shikimi në ekrane.

Gjatë periudhës së bumit të pandemisë, numri i punonjësve të Microsoft, Google, Amazon dhe Facebook, prindi Meta, u rrit për shkak të punësimit të tepruar, ndërsa kërkesa për produktet dhe shërbimet e tyre u rrit. Por, ndërsa inflacioni i lartë prej dekadash u përhap dhe kostot operative u rritën, Silicon Valley nuk kishte zgjidhje tjetër veçse të shkurtonte staf.

Firmat e teknologjisë kanë shkurtuar kolektivisht më shumë se 330,000 pozicione gjatë 12 muajve të fundit, sipas një raporti nga platforma kërkimore TrueUp, duke përfshirë gati 90,000 që nga fillimi i këtij viti.

Me inflacionin ende kokëfortë të lartë, normat e interesit në rritje dhe ngadalësimin e rritjes, përfundimi i natyrshëm është se problemet e sektorit të teknologjisë do të përhapen shpejt në ekonominë e gjerë të SHBA. Por ekonomistët kanë përmendur disa arsye pse pushimet e mëtejshme nga puna mund të kufizohen.

Sektori i teknologjisë ‘i mbipunësuar’
“Punësimi në sektorin e teknologjisë është rritur rreth 8% nga nivelet para pandemisë, ndërsa punësimi total është pikërisht mbi nivelet para pandemisë”, tha për DW Olu Sonola, kreu i Ekonomisë Rajonale të SHBA në Fitch Ratings. “Kjo sugjeron që sektori u mbipunësua në 2021 dhe 2022 … në masën prej rreth 200,000 deri në 300,000 vende pune.”

Emrat e profilit të lartë si Twitter, Spotify dhe Tesla përfaqësojnë trajektoren e ardhshme të ekonomisë amerikane, kështu që çdo lajm negativ ka më shumë gjasa të godasë titujt e lajmeve dhe të shtrembërojë perceptimet e publikut. Por një numër i madh punëtorësh në të gjithë sektorët ndryshojnë punë çdo ditë pasi SHBA ka një nga tregjet më fleksibël të punës në botë.

“Numri i pushimeve nga puna [në të gjithë ekonominë amerikane] çdo muaj është rreth 1.5 milionë,” tha për DW Karen Dynan, një anëtare e lartë jorezidente në Institutin Peterson për Ekonominë Ndërkombëtare, kundrejt 30,000 në muaj në sektorin e teknologjisë. “Shkurtimet e [teknologjisë] kanë marrë shumë vëmendje, megjithatë, efekti i tyre i drejtpërdrejtë në punësimin e përgjithshëm në SHBA është i kufizuar.”

Shumë firma teknologjike ende punësojnë
Ndërsa disa firma teknologjike kanë shkurtuar pozicionet, shumë të tjera janë ende duke rekrutuar në mënyrë agresive falë një tregu të nxehtë të punës që ka lënë punëdhënësit në disa sektorë të përpiqen të plotësojnë vendet e lira të punës dhe punëtorët që kërkojnë paga më të larta.

Një skanim i vendeve të punës nga TrueUp të premten gjeti më shumë se 179,000 pozicione të hapura brenda teknologjisë së madhe, startup-eve dhe të ashtuquajturave unicorns – firma të reja private me vlerë të paktën 1 miliard dollarë (0.92 miliardë euro). Një sondazh nga ZipRecruit muajin e kaluar zbuloi se katër nga pesë punonjës të teknologjisë së shkarkuar në SHBA gjetën një punë të re brenda tre muajve.

Tetë nga 10 punët më të renditura në SHBA janë ende role teknologjike – duke përfshirë zhvilluesit, inxhinierët dhe mësimin e makinerive – sipas një renditjeje nga Indeed.com, duke u dhënë aplikantëve të teknologjisë perspektivat më të mira të punës në çdo industri në 2023.

Shumë nga humbjet e shpallura të vendeve të punës prekin edhe punonjësit jashtë SHBA-së.

Pavarësisht inflacionit, zbavitja e shpenzimeve të SHBA vazhdon
Ekonomistët janë të ndarë nëse SHBA-të do të hyjnë në recesion këtë vit pasi shpenzimet konsumatore – të cilat përbëjnë më shumë se dy të tretat e aktivitetit ekonomik të SHBA-së – mbeten të forta.

Sipas Departamentit Amerikan të Tregtisë, konsumi ra pak në nëntor dhe dhjetor. Borxhi i kartave të kreditit po rritet gjithashtu – dëshmi se amerikanëve u duhet të marrin më shumë hua për të ruajtur nivelet e tyre të shpenzimeve, gjë që ka të ngjarë të jetë e paqëndrueshme.

Një shenjë e qartë e një recesioni do të ishte një rritje e papunësisë së përgjithshme, por shifra e papunësisë ra me 0.2% në 3.5% në dhjetor. Numri i njerëzve që pretendojnë mirëqenie të papunë për herë të parë arriti në nivelin më të ulët historik javën e kaluar prej 190,000.

Disa humbje të vendeve të punës, por pa pengesë
“Ne po shohim disa shenja të uljes së presioneve në tregun e punës gjerësisht – rritja e pagave po zbutet, përdorimi i punëtorëve të përkohshëm po bie, hapjet e vendeve të punës kanë filluar të zvogëlohen. Kështu që ndoshta do të shohim shtimin e pushimeve nga puna në tregun e punës në përgjithësi” tha Dynan.

Sonola e Fitch mendon se tregu i punës do të “ftohet ndjeshëm” gjatë vitit 2023, por nuk pret që pushimet nga puna në sektorin e teknologjisë të shtrihen në tregun më të gjerë të punës.

Pak analistë presin të njëjtën rritje të papunësisë si gjatë krizës financiare 2007/8, kur shifra e papunësisë në SHBA arriti në 7.5%.

“Më së shumti, unë shoh që papunësia të rritet deri në 5% nga niveli i ulët historik aktual prej 3.5% në SHBA,” tha Karin Kimbrough, kryeekonomiste në LinkedIn për transmetuesin televiziv amerikan CNBC.

Shumë firma në shumë sektorë, duke përfshirë kujdesin shëndetësor arsimor dhe shitjen me pakicë, janë ende duke luftuar për të punësuar punëtorë të rinj. Për t’i tunduar ata, gjigandi i ushqimeve Walmart tha këtë muaj se do të rriste pagat e tij në më shumë se 17,50 dollarë në orë – pasi kishte rritur tashmë pagat disa herë gjatë pandemisë. Në vitin 2021, paga fillestare e shitësit me pakicë ishte 12 dollarë.

Tregu i punës është ende i shtrënguar
Zinxhirët rivalë Target dhe Costco kanë bërë lëvizje të ngjashme dhe janë parë si të pamundura për të shkurtuar vendet e punës, ndërkohë që kërkesa mbetet e fortë.

“Kompanitë ngurrojnë të lënë punëtorët sepse ata kanë vuajtur aq shumë sa i përket stafit,” tha Rubeela Farooqi nga High Frequency Economics për Agence France-Presse (AFP).

Edhe me të gjitha pushimet e fundit nga puna, shumica e kompanive të teknologjisë janë ende shumë më të mëdha se sa ishin përpara pandemisë. Pavarësisht njoftimit të 12,000 humbjeve të vendeve të punës javën e kaluar, pronari i Google, Alphabet, ka punësuar më shumë se 100,000 punonjës që nga viti 2018. Vendimi i Amazon për të pushuar 18,000 njerëz, ndërkohë, është vetëm një pjesë e vogël e 1.5 milionë fuqisë punëtore të saj globale.

I veçuari është Twitter, i cili shkatërroi rreth gjysmën e stafit të platformës së mediave sociale prej 7,500 vetash pasi u ble nga Elon Musk, CEO miliarder i Tesla-s. Zvogëlimi ka tërhequr kritika dhe lavdërime, me kritikët që paralajmërojnë rënien e standardeve të moderimit të përmbajtjes ndërsa Musk tha se humbjet e vendeve të punës ishin të nevojshme për të siguruar të ardhmen e platformës me humbje.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Emigracionit ka shtuar më shumë problemin

A po vjen recesioni i “kravatave të bardha”?