MENU
klinika

Informacioni që ju duhet!

Si e trajton kirurgjia artritin reumatoid në duar dhe këmbë?

29.01.2023 - 13:11

Artriti reumatoid (RA) është një gjendje kronike autoimune që shpesh kërkon trajtim afatgjatë për të reduktuar simptomat dhe për të parandaluar dëmtimin e mëtejshëm të kyçeve. Ky trajtim zakonisht përfshin një kombinim të medikamenteve dhe terapive.

Procedurat e riparimit ose zëvendësimit të kyçeve kirurgjikale mund të jenë një opsion trajtimi për RA në duart dhe këmbët.

Operacioni i duarve të artritit reumatoid para dhe pas
Qëllimi i kirurgjisë së duarve RA është të ndihmojë në rregullimin ose zëvendësimin e plotë të nyjeve të prekura në të gjithë duart, siç janë skajet e gishtërinjve ose nyjeve. Kjo mund të ndihmojë në uljen e dhimbjes, përmirësimin e lëvizshmërisë dhe ndoshta korrigjimin e ndryshimeve strukturore të lidhura.

Operacioni i këmbës me artrit reumatoid para dhe pas
Kirurgjia e këmbës RA synon gjithashtu të korrigjojë ose zëvendësojë nyjet e vogla që mund të ndërhyjnë në cilësinë e jetës. Mund të ndihmojë gjithashtu në trajtimin e ndryshimeve strukturore në këmbët tuaja, të tilla si ato që prekin gishtat e këmbëve dhe zona të tjera të shputës së përparme.

Sa i suksesshëm është operacioni për artritin reumatoid?
Ndërsa operacioni për RA nuk është i zakonshëm, ai ende mund të ndihmojë në disa raste të dëmtimit të avancuar të kyçeve. Shkalla e përgjithshme e suksesit mund të varet nga lloji i operacionit, vendndodhja e nyjeve të prekura dhe shëndeti juaj i përgjithshëm.

Sa i suksesshëm është operacioni i dorës për artritin?
Shkalla e suksesit për kirurgjinë e dorës me RA është e ndryshueshme. Për shembull, ndërsa një nyje artificiale e kofshës ose gjurit mund të zgjasë deri në 20 vjet, rreth 30% e zëvendësimeve të kyçeve të gishtave dështojnë brenda 10 viteve. Kjo është për shkak të materialit silikoni të përdorur për këto nyje dhe mënyrës së lëvizjes së tyre.

Sa i suksesshëm është operacioni i këmbës për artritin?
Operacionet e këmbëve për artritin janë gjithashtu të ndryshueshme, me më shumë sukses të shënuar në nyjet në pjesën e përparme të këmbëve. Sidoqoftë, siç sugjeron një rishikim i vitit 2020, operacioni në këmbë mund të përmirësojë dhimbjen dhe lëvizshmërinë e RA për 6 deri në 12 muaj.

A mund të drejtohen gishtat e dorës ose këmbëve me artrozë me operacion?
Kirurgjia për RA në gishtat e duarve dhe këmbëve mund të korrigjojë ndryshimet strukturore që bëjnë që këto nyje të duken të shtrembër. Diagnoza dhe korrigjimi i menjëhershëm mund të ndihmojë gjithashtu në parandalimin e problemeve të lëvizshmërisë afatgjatë.

Megjithatë, operacioni për RA mund të rrisë gjithashtu rrezikun e kufizimeve fizike për shkak të kërcit të dëmtuar. Ia vlen të flisni me një mjek për avantazhet dhe rreziqet e operacionit dhe nëse ai mund të jetë i duhuri për gjendjen tuaj.

Llojet e operacionit për artritin reumatoid
Kirurgjia e RA mund të vijë në formën e artrodezës ose artroplastikës, si dhe në procedura të tjera të mundshme:

Arthrodesis: Ky lloj operacioni i bashkimit të kyçeve përfshin riparimin e një nyjeje duke marrë kockat në të dyja anët dhe duke i bashkuar (bashkuar) ato së bashku. Mund të jetë veçanërisht e dobishme për trajtimin e dëmtimit të kyçeve në skajet e gishtërinjve tuaj, por mund të konsiderohet edhe për nyjet e tjera në trup.

Artroplastika: E njohur edhe si operacioni i zëvendësimit të kyçeve, kjo procedurë përfshin heqjen e kyçit të dëmtuar dhe zëvendësimin e tij me një artificial. Kjo mund të merret parasysh për nyjet në kyçet dhe bazën e duarve, si dhe ato rreth gishtërinjve dhe gishtave të këmbëve tuaja.

Heqja e nyjeve nënlëkurore: Megjithëse përgjithësisht nuk rekomandohet për shkak të rrezikut të përsëritjes dhe infeksioneve, disa nyje të lëkurës rreth duarve mund të hiqen nëse ndërhyjnë në lëvizjet rutinë.

Sinovektomia: Ky lloj operacioni përfshin heqjen e indeve sinoviale të përflakur që rrethojnë një nyje të prekur.
Procedurat e tendinit: Këto përfshijnë riorganizimin e mundshëm të transferimit të tendinave për të përmirësuar dhimbjen dhe lëvizshmërinë, si dhe për të riparuar këputjen e tendinit.
Tenosinovektomia: Kjo procedurë përfshin heqjen e indeve sinoviale të përflakur që mund të prekin tendinat.

Megjithatë, nëse keni dëmtime të avancuara në kyçet dhe trajtimet jokirurgjikale nuk po ju mbështesin më gjatë gjithë aktiviteteve tuaja të përditshme, një ortoped mund të vazhdojë të konsiderojë kirurgjinë e kyçeve si mjetin e fundit. Bisedoni me një mjek për të mirat dhe të këqijat e operacionit të nyjeve RA.