MENU
klinika

Ndarja e re transatlantike

Kush do e fitojë luftën ndaj inflacionit?

19.01.2023 - 13:57

Inflacioni po bie. Në të dy anët e Atlantikut, rënia e kostove të energjisë po provokon psherëtima lehtësimi. Vëzhguesit e çmimeve janë fokusuar tani në inflacionin bazë, një masë që heq çmimet e paqëndrueshme të ushqimit dhe energjisë, dhe zakonisht është shumë më e ngadaltë në rritje – dhe më e vështirë për t’u ulur. Që nga tetori, inflacioni bazë në eurozonë ka qenë më i lartë se në Amerikë. A mund të përfundojnë evropianët me një problem më të keq inflacioni sesa homologët e tyre transatlantikë?

Çdo ekonomist e di thënien e Milton Friedman se “inflacioni është gjithmonë dhe kudo një fenomen monetar”. Por fjalët e fituesit të çmimit Nobel nuk duket se kapin periudhën aktuale të inflacionit, ku ndërprerjet e furnizimit pas pandemisë, tepricat fiskale, një goditje energjetike dhe mungesa e fuqisë punëtore kanë krijuar një stuhi pothuajse perfekte duke shkaktuar rritje të çmimeve. Se sa shpejt do të ulet inflacioni mund të varet jo vetëm nga ajo që bëjnë bankat qendrore, por edhe nga mënyra se si këta faktorë – ndërprerjet, goditjet e energjisë dhe rritja e pagave – ndikojnë në ekonomitë në të dyja anët e Atlantikut.

Krahas këtyre surprizave, ka pasur një trazirë të jashtëzakonshme në operacionet bazë të ekonomive të botës së pasur. Covid-19 ndryshoi mënyrën se si njerëzit punojnë, çfarë konsumojnë dhe ku jetojnë, dhe e bëri këtë në një kohë të shkurtër. Heqja e kufizimeve të pandemisë çoi më pas në një rritje të kërkesës për udhëtime, natë dhe trajtime. Për më tepër, qeveritë në Amerikë dhe Evropë kanë vendosur të subvencionojnë teknologjitë e gjelbra në një shkallë të paprecedentë. Kapitali, inputet e prodhimit dhe punëtorët duhet të kalojnë në pjesë të ekonomisë që janë në rritje dhe larg atyre që po tkurren. Derisa ta bëjnë këtë, ekonomia nuk mund të prodhojë mjaftueshëm për të përmbushur kërkesën.

Megjithatë, zhvendosja e vendeve të punës ose investimi në fabrika ose softuer të rinj kërkon kohë. Një bum përshpejton procesin. Puna e fundit nga Rüdiger Bachmann i Universitetit të Notre Dame dhe kolegët tregon se punëtorët në Gjermani kanë më shumë gjasa të ndryshojnë vendet e punës kur kërkesa është e lartë sesa gjatë recesioneve. Një studim tjetër, duke përdorur të dhëna amerikane, sugjeron se kalimi në një firmë në rritje rrit ndjeshëm pagën për punëtorin që ndërron punë. Prandaj, ndryshimet aktuale në ekonomi kanë gjasa të prodhojnë një farë inflacioni – dhe kjo mund të jetë e dëshirueshme. Një studim i fundit nga Veronica Guerrieri nga Universiteti i Çikagos dhe kolegët argumenton se politika monetare duhet të tolerojë inflacion disi më të lartë nëse kjo i lejon punëtorët të gjejnë një punë të re gjatë periudhave të ndryshimeve ekonomike.

Politikat e qeverisë në Amerikë dhe Evropë kanë ndikuar në ritmin e përshtatjes ndaj këtyre ndryshimeve. Qasja e Evropës ishte përgjithësisht të përpiqej të ngrinte gjërat në vend gjatë pandemisë. Qeveritë e kontinentit krijuan skema bujare të pushimit, të cilat i mbanin punëtorët në vendet e tyre të punës ekzistuese. Ndryshe nga Amerika, nuk pati bum në konsumin e mallrave të qëndrueshme, të financuara nga çeqe stimuluese, që kërkonin rritje të prodhimit. As Evropa nuk e ka mbajtur të nxehtë ekonominë e saj për të ndihmuar një rialokim të punëtorëve dhe kapitalit. Nëse inflacioni në Amerikë është rezultat i një riorganizimi ekonomik, ai mund të bjerë më shpejt se ai i Evropës sapo të përfundojë ky proces.

Evropa gjithashtu duhej të përballej me një goditje tjetër ekonomike. Julian di Giovanni i Rezervës Federale dhe kolegët tregojnë se, krahasuar me Amerikën, kriza e furnizimit përbënte një pjesë më të madhe të inflacionit në 2020-2021. Çmimet me shumicë të gazit dhe energjisë elektrike filluan të rriten në vjeshtën e vitit 2021 dhe u rritën pasi Rusia pushtoi Ukrainën, me çmimet e naftës dhe qymyrit që pasuan. Kjo i shtoi shumë më tepër inflacionit në Evropën importuese të energjisë sesa në Amerikë.

Konsensusi në ekonomi është se bankat qendrore nuk duhet të shtrëngojnë shumë politikën në përgjigje të një furnizimi të përkohshëm ose goditjes së energjisë. Përballja me një goditje të tillë është mjaft e vështirë – nuk ka nevojë t’i jepni vidës një kthesë tjetër. Efektet duhet të zvogëlohen me kalimin e kohës për sa kohë që pritjet e inflacionit qëndrojnë të qëndrueshme. Tani që kriza e furnizimit në çdo gjë, nga lëndë druri tek çipat po lehtësohet dhe çmimet e energjisë po bien, Evropa duhet të përfitojë më shumë se Amerika. Kjo është nëse inflacioni nuk është rrënjosur.

Inflacioni futet në ekonomi kur punëtorët dhe firmat besojnë se çmimet do të vazhdojnë të rriten. Në skenarin më të keq, kjo krijon një spirale paga-çmime, ku punëtorët dhe firmat nuk mund të bien dakord për një ndarje të byrekut ekonomik. Në një treg pune të ngushtë dhe fleksibël si ai i Amerikës, i cili ka pak marrëveshje kolektive, rritja e pagave duhet të ndjekë shpejt inflacionin. Dhe kjo është ajo që ndodhi: rritja e pagave u përshpejtua kur inflacioni filloi të rritet. Siç argumenton një studim i ri nga Guido Lorenzoni i Universitetit Northwestern dhe Ivan Werning i Institutit të Teknologjisë në Massachusetts, kjo teorikisht rrit rrezikun e një spiraleje paga-çmim. Por Amerika duket se e ka kaluar pikën e rrezikut më të madh. Sipas Indeed, një faqe interneti punësimi, rritja e pagave në vend, megjithëse e lartë, ka rënë për një kohë.

Sindikatat e bekuara
Në Evropë, pagat shpesh vendosen në marrëveshje kolektive. Në të gjithë BE-në rreth gjashtë në dhjetë punëtorë mbulohen nga marrëveshje të tilla. Marrëveshjet zakonisht zgjasin një vit ose më shumë, që do të thotë se pagat kërkojnë kohë për t’u përshtatur me kushtet ekonomike. Kjo ishte e mrekullueshme kur inflacioni filloi. Presionet mbi pagat nuk e shtuan menjëherë inflacionin. Sindikatat dhe firmat mund të negociojnë se si të ndajnë goditjen ndaj të ardhurave dhe fitimeve. Në fund të fundit, të dyja palët takohen në të njëjtën tryezë çdo vit, për të bërë një bilanc dhe për t’u përshtatur. Duke qenë se ato mbulojnë pjesë të mëdha të ekonomisë, ata kanë arsye të marrin parasysh efektet makroekonomike të çdo marrëveshjeje.

Por marrëdhëniet po ndjejnë tendosje. Me inflacionin në Evropë të lartë, sindikatat po kërkojnë kompensim shtesë për anëtarët e tyre. Veshjet e sektorit publik të Gjermanisë po kërkojnë një rritje prej 10.5% në raundin e fundit të pazareve. Rritje të tilla të vonuara të pagave janë një tipar normal i një ekonomie ku pagat kërkojnë kohë për t’u përshtatur dhe e cila është goditur nga një goditje e ofertës. Siç tregojnë zotërinjtë Lorenzoni dhe Werning, pagat reale zakonisht goditen para se të rikuperohen në nivelin e tyre të vjetër. Por ndërkohë që Amerika duket se po bën përparim, kontinenti i vjetër mbetet disi prapa. Gara e inflacionit në Evropë ka më shumë për të ecur.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga “The Economist

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Nga Financial Times/ Vitet para kovid nuk ishin të mirë...

Europa nuk duhet të kthehet në ‘normalitetin’ e saj para krizës

FMN ndryshon parashikimin për Shqipërinë

Ekonomia arrin nivelin e parakrizës që këtë vit

Nga Bloomberg/ Zhvillimet ekonomike

Çfarë pritet këtë javë nga SHBA, Europa dhe Azia?