MENU
klinika

Ja si mund ta merrni

A e përmirëson vitamina E ekzemën?

04.02.2023 - 11:57

Një plan trajtimi i ekzemës mund të ketë shumë aspekte, nga mjekimi deri te reduktimi i stresit. Disa studime tregojnë se vitamina E mund të ndihmojë gjithashtu në lehtësimin e simptomave.

Ekzema është një gjendje kronike, inflamatore që shkakton lëkurë të thatë dhe kruarje. Megjithëse shumë raste përmirësohen ose zgjidhen me kalimin e kohës, ekzema ndonjëherë mund të vazhdojë me vite, duke filluar në fëmijëri dhe duke zgjatur deri në moshën madhore.

Nuk ka kurë për ekzemën dhe simptomat ndonjëherë mund të jenë të vështira për t’u kontrolluar me hidratues dhe terapi lokale. Për këtë arsye, shumë njerëz i drejtohen opsioneve alternative të trajtimit për të ndihmuar në kontrollin e simptomave të tyre.

Disa njerëz mund të provojnë të përdorin vitaminën E, por trupi i kërkimit që mbështet sigurinë dhe efektivitetin e saj si një trajtim ekzemë është ende i kufizuar.

Vitamina E, ekzema dhe inflamacioni

Ekspertët besojnë se ekzema rezulton nga një kombinim i mosfunksionimit të barrierës së lëkurës dhe inflamacionit themelor.

Defektet në lidhjet midis qelizave të lëkurës lejojnë që mikrobet, kimikatet dhe irrituesit e tjerë të futen thellë në lëkurë. Një sistem imunitar i rritur reagon ndaj këtyre pushtuesve dhe lëshon sinjale që shkaktojnë më shumë inflamacion në një përpjekje të gabuar për të mbrojtur trupin.

Ky inflamacion shkakton njollë karakteristike, ënjtje dhe acarim të lidhur me ekzemën.

Vitamina E është një antioksidant që posedon një sërë procesesh anti-inflamatore.

Antioksidantët janë substanca që ndihmojnë në pastrimin e molekulave reaktive të oksigjenit që trupi lëshon si pjesë e përgjigjes inflamatore. Megjithëse këto molekula zakonisht janë mbrojtëse kundër pushtuesve mikrobikë, ato mund të shkaktojnë dëmtim të indeve nëse nuk kontrollohen.

Vitamina E vepron duke kufizuar formimin e molekulave reaktive të oksigjenit, duke ulur kështu inflamacionin dhe dëmtimin e lëkurës.

Burimet dietike të vitaminës E

Sipas sasive mesatare ditore të rekomanduara, shumica e të rriturve dhe fëmijëve 14 vjeç ose më të vjetër duhet të synojnë për 15 mg t vitaminës E në ditë. Shumica e njerëzve mund t’i arrijnë këto nivele përmes burimeve dietike.

Disa nga burimet më të mira të vitaminës E në ushqime përfshijnë:

  • farat, veçanërisht farat e lulediellit
  • arrat, si bajamet, lajthitë dhe kikirikët
  • vajra të sojës, kanolas, misrit dhe bimore
  • zarzavate me gjethe
  • drithëra të fortifikuara

Megjithatë, njerëzit me ekzemë duhet të jenë të kujdesshëm kur rregullojnë dietën e tyre, pasi disa ushqime mund të shkaktojnë simptoma ekzemë.

Rreziqet e plotësimit të vitaminës E

Vitamina E mund të ofrojë një sërë përfitimesh shëndetësore, por ka disa rreziqe që duhen marrë parasysh.

Modelet e kafshëve dhe studimet njerëzore kanë treguar se doza të larta të vitaminës E mund të shkaktojnë gjakderdhje dhe të prishin koagulimin e gjakut. Këto efekte mund të rrisin gjasat e një personi për të zhvilluar disa çrregullime të gjakderdhjes.

Për shembull, në një studim 10-vjeçar që përfshinte afro 15,000 meshkuj të rritur, plotësimi i vitaminës E – me 180 mg vitaminë E sintetike çdo ditë tjetër – rriti rrezikun e goditjes hemorragjike me 74%.

Bazuar në të dhënat e disponueshme të sigurisë, Zyra e Suplementeve Dietike rekomandon një kufi të sipërm prej 1000 mg t vitaminës E në ditë për shumicën e të rriturve për të shmangur rreziqet e pafavorshme shëndetësore.

Kufijtë e sipërm janë më të ulët për fëmijët, duke filluar nga 200 mg në ditë për fëmijët e moshës 1-3 vjeç deri në 800 mg për ata të moshës 14-18 vjeç.

Dozat e larta të vitaminës E, të tilla si ato në suplemente, gjithashtu mund të ndërhyjnë me medikamente të caktuara, duke përfshirë:

  • antikoagulantët dhe medikamentet kundër trombociteve
  • disa medikamente për trajtimin e kolesterolit të lartë
  • kimioterapia dhe terapia me rrezatim

Para se të marrin suplemente të vitaminës E, njerëzit që përdorin këto medikamente duhet të flasin me një mjek për të përcaktuar një dozë të sigurt të vitaminës E që nuk do të ndikojë se sa mirë funksionojnë trajtimet e tyre të tjera.

Para fillimit të suplementeve orale, njerëzit me ekzemë duhet të flasin me një mjek për rreziqet dhe përfitimet e mundshme. Ata gjithashtu duhet të kërkojnë këshillën e një profesionisti se çfarë përbën një dozë të sigurt dhe efektive.