MENU
klinika

Shmangni këto ushqime!

A mund t’ju shkaktojë gazra koliti ulceroz?

04.02.2023 - 11:55

Koliti ulceroz (UC) mund të rrisë sasinë e sulfurit të hidrogjenit në sistemin e tretjes. Ky gaz shtesë mund të rezultojë në fryrje më të shpeshta, por ndryshimet në dietë dhe medikamentet mund të ndihmojnë.

UC është një formë e sëmundjes inflamatore të zorrëve (IBD) që ndodh kur rreshtimi i zorrës së trashë, rektumit ose të dyjave bëhet i përflakur. Kjo shkakton që plagë të vogla të zhvillohen në traktin e tretjes.

Disa nga simptomat më të zakonshme të UC janë dhimbje barku, jashtëqitje të përgjakshme, diarre dhe rritje të tingujve të barkut. Rritja e fryrjes mund të ndodhë edhe nëse keni UC.

Pse koliti ulceroz ju shkakton gazra?

Sipas ekspertëve, individët me UC prodhojnë më shumë sulfur hidrogjeni në traktin tretës. Ky gaz shtesë mund të shkaktojë dhimbje stomaku dhe diarre. Gazi gjithashtu duhet të dalë disi nga sistemi tretës, përmes fryrjes.

Plus, njerëzit me UC shpesh kanë inflamacion në zorrën e trashë, gjë që e bën më të vështirë zbërthimin e sulfurit të hidrogjenit. Sulfidi i hidrogjenit mund të nxisë më shumë inflamacion. Kjo krijon një cikël që mund të çojë në edhe më shumë gaz.

Nëse keni UC, mund të keni edhe një gjendje tjetër që po kontribuon në gazin e tepërt. Një studim i vitit 2018 zbuloi se 76.8% e pjesëmarrësve që kishin UC kishin gjithashtu gastrit, një gjendje ku shtresa e brendshme e stomakut është e përflakur. Ashtu si me UC, një simptomë e mundshme e gastritit është gazi shtesë.

Çfarë mund të bëni për të ndaluar ose lehtësuar gazin e kolitit ulceroz?

Ndryshimet në dietë mund të ndihmojnë në uljen e sasisë së gazit në traktin tretës.

Një mënyrë për të gjurmuar se cilat lloje ushqimesh mund t’ju bëjnë të keni më shumë gaz është të mbani një ditar ushqimor. Regjistrimi i ushqimeve që hani gjatë ditës dhe shënimi kur keni më shumë gaz se zakonisht mund t’ju ndihmojë ju dhe mjekun të përcaktoni llojet e ushqimeve që shkaktojnë fryrjen tuaj.

Ju gjithashtu mund të konsideroni të provoni një dietë të ulët FODMAP për të parë nëse ajo ndihmon në uljen e gazit për ju. FODMAP është një akronim i fjalëve të fermentueshme, oligo-, di-, monosakaridet dhe poliolet. Edhe pse tingëllon e ndërlikuar, ajo që në të vërtetë do të thotë është se kjo lloj diete kufizon ushqimet me disa sheqerna që nuk absorbohen lehtë në traktin gastrointestinal.

Me një dietë të ulët FODMAP, ju do të dëshironi të shmangni ushqime të tilla si:

  • gruri, elbi dhe thekra
  • hudhra
  • disa fruta, të tilla si mollë, kajsi, qershi, rrush, dardha dhe shalqi
  • disa perime, si lakrat e Brukselit, panxhari, lulelakra, preshi dhe qepa
  • bishtajore dhe bishtajore, të tilla si thjerrëzat dhe shumica e fasuleve
  • ëmbëlsues dhe shurup misri me fruktozë të lartë
  • qumësht, kos, krem krem, qumësht tërshërë dhe qumësht soje
  • lëng molle dhe lëng portokalli

Ju gjithashtu mund të konsideroni të bëni disa ndryshime në stilin e jetës si:

  • duke ngrënë vakte më të vogla
  • duke ngrënë ushqimin më ngadalë
  • duke pirë shumë ujë
  • duke kufizuar marrjen e alkoolit, pijeve të gazuara dhe kafeinës
  • duke u ushtruar rregullisht dhe të mos uleni ulur për periudha të gjata kohore
  • shmangia e veshjeve të ngushta

Nëse, pasi keni bërë ndryshime në dietë dhe në stilin e jetës, keni ende shumë gazra, bisedoni me mjekun ose një dietolog, nëse keni akses në një të tillë.

Ata mund të punojnë me ju për të krijuar një plan trajtimi për të reduktuar sasinë e gazit të sulfurit të hidrogjenit në traktin e tretjes. Kjo mund të përfshijë ndryshime në ilaçet ose ndryshime shtesë në dietë.

Mjeku mund të rekomandojë gjithashtu shtimin e medikamenteve të reja për të ndihmuar në uljen e sasisë së gazit që keni.

Nëse fryrjet po ju bëjnë të ndiheni në depresion ose në siklet, mund të jetë e dobishme të flisni me një terapist. Ata mund të ndihmojnë me çdo emocion që mund të përjetoni.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Ja çfarë thonë mjekët

A shkakton koliti ulceroz dehidratim?