MENU
klinika

Ja kur mjeku ju thotë ta bëni

Çfarë është endarterektomia?

02.02.2023 - 20:01

Endarterektomia, një procedurë kirurgjikale që largon bllokimin në një arterie, kryhet më shpesh në arteriet karotide për të parandaluar goditjen në tru. Është një alternativë ndaj stentimit dhe bëhet vetëm në rrethana të caktuara.

Ngritja e pllakave përgjatë murit të brendshëm të një arterie mund të kufizojë rrjedhën e gjakut dhe të çojë në komplikime serioze. Një opsion trajtimi është endarterektomia, një procedurë kirurgjikale që përfshin prerjen në arterien e ngushtuar për të hequr depozitat e yndyrës, kolesterolit dhe substancave të tjera.

Një endarterektomi zakonisht shoqërohet me arteriet karotide, të cilat bartin gjakun në tru. Heqja e pllakës në një arterie karotide mund të ndihmojë në uljen e rrezikut të goditjes.

Pse keni nevojë për endarterektomi?

Një endarterektomi ndihmon në rivendosjen e rrjedhës së shëndetshme të gjakut përmes një arterie që kishte një bllokim për shkak të grumbullimit të pllakave. Në arteriet karotide, të cilat ndodhen në secilën anë të qafës, bllokimi nënkupton ulje të rrjedhjes së gjakut në tru. Me kalimin e kohës, ndërprerja e rrjedhës së qëndrueshme të gjakut të oksigjenuar mund të ndikojë në funksionin e trurit.

Pllaka arteriale gjithashtu mund të këputet, duke shkaktuar formimin e mpiksjes së gjakut. Një mpiksje mund të bllokojë rrjedhën e gjakut, duke rezultuar në një goditje ishemike nëse bllokimi ndodh në një arterie karotide. Në mesin e njerëzve me stenozë të rëndë të arteries karotide (ngushtim i arteries nga 70% në 99%), një endarterektomi mund të zvogëlojë rrezikun e goditjes 2-vjeçare me 80%. Një endarterektomi e kryer në një arterie tjetër mund të zvogëlojë gjithashtu rrezikun e formimit të mpiksjes së gjakut dhe çdo ndërlikim që mund të zhvillohet.

Çfarë duhet të presësh gjatë një endarterektomie?

Gjatë endarterektomisë mund të përdoret anestezi e përgjithshme ose lokale. Kjo varet nga procedura specifike dhe preferenca juaj.

Procedura fillon me një prerje mbi arterien e prekur.

Për shembull, gjatë endarterektomisë karotide, bëhet një prerje përgjatë anës së qafës. Kur kirurgu arrin në arterie, vendoset një prerje në arterie. Ekipi i kujdesit shëndetësor më pas mund të vendosë një shant në arterie për të drejtuar gjakun rreth bllokimit për t’u siguruar që ai të arrijë në tru gjatë gjithë operacionit.

Kirurgu përdor një mjet të veçantë të krijuar për të hequr pllakën. Ndonjëherë mund të hiqet në një pjesë, por në shumicën e rasteve, pllaka del në disa pjesë të vogla dhe të forta.

Pasi kirurgu është siguruar që e gjithë pllaka është zhdukur, shunti hiqet dhe arteria mbyllet. Më pas kirurgu do të përdorë qepje për të mbyllur prerjen e lëkurës. Me shumë mundësi do të dilni nga spitali një ose dy ditë pas një endarterektomie.

Cilat janë rreziqet apo komplikimet nga një endarterektomia?

Si çdo procedurë kirurgjikale, endarterektomia paraqet një shkallë rreziku. Dhe për shkak se procedura përfshin një prerje të drejtpërdrejtë në një arterie, gjakderdhja e tepërt është një rrezik veçanërisht i lartë.

Rreziqe të tjera përfshijnë:

  • sulmi në zemër dhe probleme të tjera të zemrës
  • infeksioni
  • dëmtim nervor (zakonisht i përkohshëm)
  • goditje në tru

Ekziston gjithashtu rreziku që arteria e prekur të ngushtohet përsëri

Për shkak se procedura përfshin arteriet kritike për furnizimin me gjak të organeve kryesore, është veçanërisht e rëndësishme të ndiqni udhëzimet e mjekut pas operacionit për t’i dhënë vetes mundësinë më të mirë për një rikuperim të plotë dhe qarkullim të fortë përgjatë jetës.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN