MENU
klinika

Ja pse duhet mbajtur nën kontroll

Çfarë është prodhimi kardiak?

04.02.2023 - 11:51

Ulja e prodhimit kardiak është kur zemra nuk mund të pompojë më oksigjen të mjaftueshëm për të përmbushur kërkesat e trupit. Një ritëm i shpejtë i zemrës është një simptomë e zakonshme e uljes së prodhimit kardiak, por ka edhe shenja dhe simptoma të tjera.

Zemra  është përgjegjëse për pompimin e gjakut të oksigjenuar në të gjitha indet dhe organet e trupit. Sasia e gjakut që zemra mund të pompojë në një minutë quhet “prodhimi juaj kardiak”.

Sasia e oksigjenit që trupi ka nevojë rritet gjatë periudhave të aktivitetit fizik. Një zemër e shëndetshme mund të rregullojë sasinë e gjakut që pompon për të përmbushur kërkesat e aktivitetit tuaj.

Ulja e prodhimit kardiak është kur zemra nuk mund të pompojë mjaftueshëm gjak për të përmbushur nevojat e trupit. Mund të zhvillohet si një efekt anësor i operacionit në zemër ose një ndërlikim i sëmundjeve të zemrës. Ulja e prodhimit kardiak njihet mjekësisht si “sindroma e prodhimit të ulët kardiak”.

Çfarë është prodhimi kardiak?

Prodhimi kardiak është një masë që tregon se sa gjak mund të pompojë zemra në një kohë të caktuar. Zakonisht matet në litra (L) në minutë (min).

Ndonjëherë prodhimi kardiak matet në lidhje me sipërfaqen e trupit në metra katrorë (m2). Profesionistët mjekësorë vlerësojnë sipërfaqen e trupit nga lartësia dhe pesha juaj.

Prodhimi kardiak ndikohet nga dy faktorë:

 • Vëllimi i goditjes: Vëllimi i goditjes është sasia e gjakut që pompon zemra me çdo rrahje.
 • Ritmi i zemrës: Shkalla e zemrës është sa herë rrah zemra në minutë.

Sasia e oksigjenit që trupi ka nevojë rritet kur jeni fizikisht aktiv. Një zemër e shëndetshme mund të plotësojë këtë kërkesë të shtuar duke rritur prodhimin e saj kardiak.

Ulja e prodhimit kardiak është një gjendje në të cilën zemra nuk mund të pompojë më oksigjen të mjaftueshëm për të përmbushur kërkesat e trupit.

Si mund të dalloni nëse keni ulje të prodhimit kardiak?

Nëse zemra nuk mund të pompojë gjak të mjaftueshëm në organet dhe indet, zakonisht do të rrahë shpejt në përpjekje për të dhënë më shumë oksigjen. Një prodhim kardiak dukshëm i ulët që çon në furnizim të dobët të gjakut në organe quhet “shoku kardiogjen”.

Shenja dhe simptoma të uljes së prodhimit kardiak mund të përfshijë:

 • presionin e ulët të gjakut
 • puls i dobët
 • ekstremitetet e ftohta
 • ulje e prodhimit të urinës
 • statusi mendor i ndryshuar si konfuzioni
 • gulçim
 • aritmia
 • lodhje
 • dhimbje gjoksi
 • ënjtje në këmbë, këmbë ose kyçe (edemë)

Testet laboratorike të uljes së prodhimit kardiak mund të tregojnë:

 • akumulimi i acidit në trup nga dështimi i veshkave (acidoza metabolike)
 • nivele të larta të laktatit (hiperlaktatemia)
 • enzimat e ngritura të zemrës
 • Ashpërsia e simptomave varet nga sa pak oksigjen marrin indet tuaja. Rastet e rënda mund të çojnë në dështim të organeve dhe vdekje.

Si menaxhohet ulja e prodhimit kardiak?

Trajtimi për reduktimin e prodhimit kardiak sillet rreth trajtimit të problemit themelor të zemrës që po shkakton problemin dhe marrjen e oksigjenit të mjaftueshëm në organet dhe indet për të parandaluar ose kthyer dështimin e organeve.

Ju mund të merrni:

 • oksigjen shtesë për të ndihmuar në ruajtjen e niveleve të duhura të oksigjenit në gjak
 • barna inotropike për të përmirësuar tkurrjen e zemrës
 • barna vazopresore për të ndihmuar në ruajtjen e presionit të gjakut
 • barna vazodilatatore për të ndihmuar enët e gjakut të relaksohen
 • mbështetje mekanike përmes pajisjeve të tilla si një pajisje ndihmëse e ventrikulit të majtë

Ulja e prodhimit kardiak mund të çojë në një ritëm të shpejtë të zemrës, pasi zemra punon më shumë për të pompuar më shumë gjak. Disa simptoma të tjera mund të përfshijnë presionin e ulët të gjakut, konfuzionin, gjymtyrët e ftohta dhe lodhjen.

Trajtimi përfshin adresimin e problemit themelor të zemrës që po shkakton ulje të prodhimit kardiak. Kjo mund të përfshijë oksigjen shtesë ose lloje të ndryshme medikamentesh.