MENU
klinika

Rreziqet

Ç’ndodh 6 muaj pas zëvendësimit të valvulës së aortës?

06.02.2023 - 17:39

Zëvendësimi i valvulës së aortës mund të jetë një masë shpëtimtare për të ruajtur funksionin e shëndetshëm të zemrës dhe qarkullimin e fortë në të gjithë trupin. Si çdo procedurë e zemrës, rikuperimi mund të jetë i gjatë dhe kërkon rregullime të kujdesshme në aktivitetet dhe stilin e jetës.

Në 6 muaj pas zëvendësimit të valvulës aortale, duhet të ndiheni më mirë dhe të jeni në gjendje t’i ktheheni rutinës suaj të rregullt.

Mosha juaj dhe shëndeti i përgjithshëm do të ndikojnë në afatin e rimëkëmbjes. Zhvillimi i ndonjë ndërlikimi mund të zgjasë gjithashtu periudhën e rikuperimit, prandaj është kaq e rëndësishme të ndiqni këshillat e mjekut dhe të raportoni menjëherë çdo simptomë shqetësuese.

Sa zgjat koha e rikuperimit për zëvendësimin e valvulës aortale?

Koha e zakonshme e rikuperimit për zëvendësimin e valvulës aortike është rreth 8 javë. Megjithatë, ngritja e peshave të rënda dhe puna manuale mund të mos jenë të përshtatshme deri në 12 javë pas procedurës suaj.

Këto afate kohore lidhen me operacionin në zemër. Një procedurë minimalisht invazive e quajtur zëvendësimi i valvulës aortale transkateterike (TAVR) mund të ketë një periudhë më të shkurtër rikuperimi.

Çfarë mund të prisni pas operacionit të zëvendësimit të valvulës së aortës?

Dy ditët e para pas zëvendësimit të valvulës aortale do t’i kaloni në spital, ku profesionistët e kujdesit shëndetësor mund t’ju monitorojnë nga afër ju dhe funksionin e zemrës.

Aktiviteti juaj mund të kufizohet në uljen në shtrat, por së shpejti mjeku do t’ju inkurajojë të filloni të ecni dhe të bëheni më aktiv.

Ndërsa jeni në spital, do t’ju monitorojnë për shenja dhe simptoma të komplikimeve kardiake, duke përfshirë:

  • ndryshimet e presionit të gjakut
  • ndryshime në ritmin ose ritmin e zemrës
  • dhimbje gjoksi
  • gulçim

Rreth 1 javë pas procedurës, disa njerëz mund të fillojnë të zhvillojnë simptoma të depresionit, si humor i ulët. Ndërsa mund të jetë sfiduese, kjo është normale. Rimëkëmbja nga çdo lloj operacioni në zemër është një ndërmarrje e madhe. Është një udhëtim emocional, jo vetëm fizik.

Nëse keni ndonjë simptomë të depresionit, flisni me mjekun. Trajtimi i çdo shqetësimi të shëndetit mendor do të ndihmojë në rimëkëmbjen tuaj.

Mjeku juaj ka të ngjarë të përshkruajë qetësues dhimbjesh dhe antibiotikë. Nëse tashmë jeni duke marrë medikamente për të menaxhuar presionin e gjakut ose për të zvogëluar rrezikun e mpiksjes së gjakut, mjeku do t’ju japë udhëzime se kur të rifilloni marrjen e tyre.

Këto udhëzime ka të ngjarë të jenë pjesë e një plani më të gjerë kujdesi që përfshin elementë të tillë si:

  • një dietë e shëndetshme për zemrën, të tilla si dieta mesdhetare ose metoda dietike për të ndaluar hipertensionin (DASH)
  • takimet pasuese te mjeku, të cilat zakonisht janë 1 javë ose më shumë pas operacionit dhe më pas përsëri në 6 muaj, të ndjekura nga takimet vjetore me kardiolog, përveç nëse udhëzohet ndryshe nga mjeku
  • ushtrime të rregullta

Ju mund të mësoni shumë këshilla për dietën dhe stërvitjen, si dhe këshilla për mjekimin dhe konsiderata të tjera të rëndësishme për shëndetin e zemrës, në rehabilitimin kardiak. Ky program rehabilitimi zakonisht fillon brenda një muaji pas zëvendësimit të valvulës aortale.

Një studim i vitit 2019 sugjeron që një program rehabilitimi kardiak i bazuar në ushtrime mund të rrisë kapacitetin e stërvitjes në afat të shkurtër pas procedurave të zemrës së hapur dhe TAVR.

Për muajin e parë ose dy pas procedurës suaj të valvulës, mund të lodheni lehtë. Kjo është normale dhe nuk është një shenjë se rikuperimi juaj nuk po shkon mirë. Lejoni vetes të pushoni. Merrni gjërat me një ritëm të ngadaltë dhe të qëndrueshëm.

Çelësi për një rikuperim të suksesshëm nga zëvendësimi i valvulave, ose ndonjë procedurë e zemrës, është të ndiqni me kujdes këshillat e mjekut dhe t’i merrni gjërat ngadalë.

Mund të keni ditë kur jeni më të lodhur ose ndiheni sikur nuk po përparoni. Është normale që rikuperimi të ketë uljet dhe ngritjet e veta.

Marrja e një zëvendësuesi të valvulës së zemrës është një ndërhyrje e madhe, ndaj jini të durueshëm me veten. Nëse keni ndonjë pyetje, mos hezitoni të kontaktoni mjekun.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Disa opsione që mjeku mund të marrë parasysh

Si trajtohet stenoza e valvulës së aortës pa kirurgji?

Sa e rrezikshme është?

Pse rrjedh valvula e zemrës?